Παραίτηση αντιπροέδρου Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων λόγω εμπλοκής εκδήλωσης με τον... ΧΥΤΥ Άνδρου!

 

(Από τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων - ΕΑΕ - κ. Β. Τσατήρη λάβαμε επιστολή επεξήγησης για την παραίτηση του και ευχαριστήριο αναφορά προς το Εν Άνδρω. Η πρώτη επιστολή συνοδεύεται και από μια δεύτερη μακροσκελή επιστολή παραίτησης του προς τη Ε.Α.Ε. από την θέση του αντιπρέδρου της Εταιρείας. Οι λόγοι όπως επεξηγεί αναλυτικά σχετίζονται με την ματαίωση της εκδήλωσης για την "Γεωλογία και Υδρογεωλογία της Άνδρου" και με τις απόψεις που εκφράστηκαν μετά από μπλέξιμο που έγινε με το θέμα του ΧΥΤΥ Άνδρου. Δημοσιεύουμε ολόκληρη και την δεύτερη επιστολή του κ. Τσατήρη - Εν Άνδρω).

(α) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

Προς αξιότιμο κ. Διαχειριστή ιστότοπου "Εν Άνδρω"

Σας αποστέλλω προς ενημέρωσή δική σας και του κοινού σας την επιστολή παραίτησής μου από το Δ.Σ. της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων απόρροια της όλης εξέλιξης που είχε η ματαίωση της εκδήλωσης για την "Γεωλογία και Υδρογεωλογία της Νήσου Άνδρου".

Έχει περάσει το χρονικό διάστημα των δύο μηνών του καλοκαιριού για να κοινοποιήσω την παραίτησή μου αφενός για να μπορέσω με πιο ήσυχο πνεύμα να εξετάσω την όλη περίπτωση αλλά και αφετέρου για να μην γίνουν όλα κάτω από την πίεση της στιγμής. Το θέμα είναι πολύ γενικότερο και σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, όπως θα αναπτύξω.

Με εκτίμηση

Βασίλης Τσατήρης

Γεωπόνος-Εκπαιδευτικός

Υ.Γ. Επίσης θέλω να σας συγχαρώ και εγώ για την πολύ ωραία, ως συγκινητική για μένα, παρουσίαση του Δεκαπενταύγουστου στον Αμμόλοχο! Τέτοιες αναρτήσεις και άλλες όπως και το "Άνδρος: ωραίοι τύποι, ωραία μέρη ... " δίνουν ξεχωριστό περιεχόμενο τον ιστότοπό σας!

 

Η αφίσα της επίμαχης εκδήλωσης για την υδρογεωλογία που ματαιώθηκε λόγω της εμπλοκής της με τον ΧΥΤΥ Άνδρου

(β) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΔΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Προς τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων

Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι.

Αρχικά να υπενθυμίσω, το γνωστό σε όλους μας βέβαια, ότι διοργανωτής της εκδήλωσης δεν ήταν το άτομό μου, όπως λανθασμένα σε e-mail που μου εστάλη αναφέρεται, αλλά η Ε.Α.Ε. με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της επί δύο συνεχόμενα χρόνια.  Εγώ εισηγήθηκα ομιλητές και περιεχόμενο εκδήλωσης για την «Γεωλογία και Υδρογεωλογία της Άνδρου» στα σχετικά Δ.Σ. Επίσης ως γνωστόν η εκδήλωση αρχικά προγραμματιζότανε για τις αρχές Ιουλίου 2015.  Οι βάσεις της εκδήλωσης στην Άνδρο τέθηκαν μετά από απαίτηση όλων των παρευρισκομένων στην πολύ επιτυχημένη σχετική εκδήλωση της Ε.Α.Ε. στην Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα για την Γεωλογία της Άνδρου στις 16/02/2015. 

Εκεί για πρώτη φορά συζητήθηκε να συμπεριληφθεί και η Υδρογεωλογία του Νησιού σε μεταγενέστερη εκδήλωση.  Μάλιστα ο καθηγητής κ. Σταμάτης -που παρευρισκόταν στην εκδήλωση το Φεβρουάριο του 2015- εκεί αρχικά συμφώνησε να μιλήσει για θέματα Υδρογεωλογίας και τέθηκαν οι βάσεις για την εκδήλωση σχετικά με την Γεωλογία και την Υδρογεωλογία του νησιού. Πάλι ως γνωστόν, και πάλι δυστυχώς, λόγω του θανάτου του αείμνηστου Σπύρου Μπαφαλούκου αλλά και των CapitalControls ανεβλήθη η πρώτη προσπάθεια για την εκδήλωση τον Ιούλιο του 2015. 

Στην εκδήλωση τότε, όπως θα θυμόσαστε, τελικά δεν θα συμμετείχε ο καθηγητής Γ. Σταμάτης διότι ο υποψήφιος διδάκτορας δεν είχε προλάβει ακόμα να κάνει επεξεργασία και να παρουσιάσει τα στοιχεία που είχε συλλέξει για τα νερά της Άνδρου.  Παρ’ όλα αυτά θα μιλούσε για τα γενικά χαρακτηριστικά της Υδρογεωλογίας του νησιού ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Δ. Παπανικολάου από παλαιότερη σχετική μελέτη που είχε εκπονήσει.

Η εκδήλωση λοιπόν πάνω από ενάμιση χρόνο ήταν γνωστή σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. και πάλι ομόφωνα συμφωνήσαμε αρχές ανοίξεως του 2016, δεύτερη φορά, για την πραγματοποίησή της στις αρχές Ιουλίου 2016.   Όλοι οι ομιλητές και το περιεχόμενο είχαν από το 2015 προταθεί και συμφωνηθεί και αυτό επαναλήφθηκε και το 2016. Λόγω, λοιπόν, ειδικότητας και γνωριμιών ανέλαβα για δεύτερη φορά την υποχρέωση, μαζί με την κα Στυλιάννα Φιλιππίδου, να φέρουμε σε πέρας την Εκδήλωση.  Προσπαθήσαμε και οι δύο αρκετά!  Δεν επιτύχαμε, δυστυχώς για την Άνδρο και εξηγούμαι.

Εντύπωση μου κάνει στο όλο θέμα ότι κανείς δεν αναφέρθηκε στο πραγματικό περιεχόμενο της εκδήλωσης - Γεωλογία και Υδρογεωλογία της Νήσου Άνδρου - και όλοι εστίασαν στο ΧΥΤΥ και τις πιθανές σχετικά εμπλοκές.  Επειδή ο καθηγητής Γ. Σταμάτης, όπως εκ των υστέρων όλοι μας πληροφορηθήκαμε είχε, μήνες πριν τον Ιούλιο του 2016, εκθέσει τις απόψεις του για το ΧΥΤΥ στο Δήμο Άνδρου! Αν λειτουργούμε έτσι προς τι το επιστημονικό;  Θα πω και εδώ εν συντομία όσα είπα και στο Δ.Σ. στις 28/06/2016 όταν δήλωσα και την παραίτησή μου.  Η Υδρογεωλογία ως αντικείμενο είναι σπουδαίας σημασίας για την Άνδρο ως και «Υδρούσα» των Αρχαίων.  Άλλο αυτό όμως και άλλο ο ΧΥΤΥ!  Συνδέονται;  Βέβαια! Όπως και η Μετεωρολογία, η Εδαφολογία και μια σειρά τεχνικών Επιστημόνων συνδέονται με τα θέματα του ΧΥΤΥ.  Όλοι αυτοί θα ήταν πιθανότατα χρήσιμοι σε μια τέτοια συζήτηση για ΧΥΤΥ.  Εμείς όμως δεν θα μιλούσαμε για ΧΥΤΥ. 

Η εκδήλωση που προγραμμάτιζε ο κ. Τσατήρης μπλέχτηκε στην όλη συζήτηση που υπήρχε σε εξέλιξη για τον ΧΥΤΥ στην Πλούσκα (φωτογραφία). Έτσι η εκδήλωση ματαιώθηκε. Το γεγονός αυτό με ότι ακολούθησε (τα εξηγεί αναλύτικά ο κ. Τσατήρας) οδήγησαν στην παραίτηση του από την θέση του αντιπρόεδρου της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων.

Όπως εξήγησα και στο Δ.Σ. στις 28/06/2016 πρώτος ο κος Σταμάτης, σε πολύ έντονο ύφος μου απευθύνθηκε τηλεφωνικά το Σάββατο 25/06/2016 στις 7μμ  και μου είπε «γιατί εμπλέκουν την εκδήλωση με τον ΧΥΤΥ;», όταν το σχετικό δημοσίευμα πρωτοεμφανίστηκε στον ιστότοπο «Εν Άνδρω». Τότε μου είπε ότι αυτό κάνει αμφίβολο το αν ο ίδιος θελήσει να έλθει για την εκδήλωση στην Άνδρο!  Γι αυτό τον λόγο την Κυριακή το πρωί έγραψα και απέστειλα σχετική επιστολή με e-mailστον ιστότοπο «Εν Άνδρω» όπως και άμεσα τότε σας ενημέρωσα πάλι με e-mail.  Μετά την διαφοροποίηση από το site«Εν Άνδρω» του τρόπου προβολής πίστεψα ότι έγινε κατανοητό αυτό. Έκανα λάθος. Πολλοί δεν είχαν καταλάβει!

Επίσης στο Δ.Σ. στις 28/06/2016 εξήγησα γιατί προσωπικά συμφωνώ να μην γίνει η εκδήλωση και εξηγώ.  Αντικρουόμενες ομάδες «συμφερόντων» στο νησί μας έβαλαν, την ΕΑΕ, στην μέση με αφορμή τον τρόπο που αυτοί κατανόησαν την εκδήλωση και συνδέοντας το όνομα του Καθηγητή κ. Σταμάτη αποκλειστικά με το ΧΥΤΥ πίστεψαν ότι αυτός θα μιλούσε γι αυτό το θέμα. Εμφανίστηκαν λοιπόν «κάποιοι» να θέλουν να μιλήσουμε για το ΧΥΤΥ και οι «άλλοι» να πιστεύουν ότι θα μιλήσουμε για το ΧΥΤΥ.  Με τον κίνδυνο λοιπόν να γίνει φασαρία ή να προπηλακιστούν οι ομιλητές, ένθεν κακείθεν από διάφορους θερμόαιμους (που θα ήθελαν αφενός οι μεν να ακούσουν ότι νόμιζαν και αφετέρου οι δε που θα φοβόνταν μήπως ακουστεί ότι δεν ήθελαν)  δεν ήθελα να υποβάλλω τους ανθρώπους και αξιοσέβαστους επιστήμονες σε τέτοια ταλαιπωρία και συμφώνησα να ματαιωθεί η εκδήλωση.

Επειδή ως επιστήμονας και ερευνητής, γνωρίζω τον καθηγητή κ. Σταμάτη Γιώργο σχεδόν 20 χρόνια δεν θα απολογηθώ γι αυτό σε κανέναν.  Επίσης γνωρίζω, χωρίς να μπορώ να κρίνω, την μεγάλη επιστημονική ποιότητά του, το υψηλό ήθος του και την εμβέλεια του παγκοσμίως. Τυχαίνει να είναι και ο μόνος καθηγητής Πανεπιστημίου με αντικείμενο την Υδρογεωλογία στην Αθήνα.  Επίσης πριν από περίπου 3 χρόνια πληροφορήθηκα ότι εποπτεύει διδακτορική διατριβή για την ποιότητα των νερών στην Άνδρο.  Αυτά με οδήγησαν, όπως από τότε εξήγησα, πριν 1,5 χρόνο στο Δ.Σ. της ΕΑΕ να τον προτείνω ως ομιλητή για το θέμα στην Άνδρο! Αν κάποιοι διακρίνουν σκοπιμότητες, κυριολεκτικά είναι δικό τους πρόβλημα!  Δεν μετανιώνω και αν πάλι με καλούσαν να βοηθήσω σε μια σχετική εκδήλωση στην Άνδρο για την Υδρογεωλογία του Νησιού πάλι τους ίδιους ομιλητές θα πρότεινα ως τους πλέον κατάλληλους!

Όπως αρχικά και τώρα πιστεύω ότι μια τέτοια εκδήλωση είναι καίριας σημασίας για την Άνδρο.  Αυτό με απασχολεί από χρόνια όταν άρχισαν όλοι να διαπιστώνουν ότι τα νερά της Άνδρου «χάλαγαν».  Άρχισαν να γίνονται ακατάλληλα ως πόσιμα, που από χιλιετίες ήταν, στο χωριό μου τον Αμμόλοχο αλλά και στα Αποίκια και σε πολλά άλλα διαφορετικά μέρη του νησιού! 

Φαίνεται ότι ο άνθρωπος ως παράμετρος είναι σημαντικός παράγων! Αλλά γιατί;  Πως;  Για να καταλάβουμε πρέπει να ακούσουμε ως αρχή τουλάχιστον λίγα και σωστά πράγματα για την Υδρογεωλογία αλλά και την Γεωλογία του τόπου και από υπεύθυνα χείλη.  Να αρχίσουμε συλλογικά να αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται.  Αν τα μπλέξουμε όλα μαζί (υδρογεωλογία, ΧΥΤΥ, προβληματικές πηγές, βαρέα μέταλλα, οργανικοί ρύποι, κλπ) δεν θα κάνουμε τίποτα!  Αποτέλεσμα φοβάμαι ότι θα είναι η ονομασία «Υδρούσα» θα ακούγεται ως χαριτολόγημα, πιθανά σε λίγα χρόνια.

Να τονίσω ξανά ότι ο ΧΥΤΥ είναι μια άλλη υπόθεση!  Συνδέεται με την Υδρογεωλογία της Άνδρου, αλλά είναι άλλη!  Βέβαια στο θέμα ΧΥΤΥ εμπλέκονται σειρά επιστημών και τεχνικών επιστημόνων πέραν των υδρογεωλόγων όπως προαναφέρω των οποίων η παρουσία είναι απαραίτητη για μια εκδήλωση-ενημέρωση και όποια σχετική συζήτηση.  Οριστικά η συζήτηση για τον ΧΥΤΥ είναι άλλη, έχω κάποια γνώμη σχετικά, αλλά δεν αφορά την παρούσα επιστολή για να την αναπτύξω.

Τα πιο πάνω απέτυχα να τα κάνω κατανοητά στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., όπως αρχικά θεωρούσα ότι είχε συμβεί, με τελικό αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο επιστημονικός διάλογος για τα θέματα της Γεωλογίας και της Υδρογεωλογίας στην Άνδρο.  Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος της παραίτησής μου στις 28/06/2016.  Αφού δεν μπορώ να βοηθήσω τουλάχιστον στην περιφρούρηση του επιστημονικού διαλόγου στα πλαίσια της ΕΑΕ και για τις ανάγκες της Άνδρου δεν έχω λόγο να παραμένω στο Δ.Σ. της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων και παραιτούμαι.

Τέλος να ξεκαθαρίσω σχετικά με τα «συμφέροντα» αν δεν έγινε κατανοητό πιο πάνω.  Όλο το Δ.Σ. της ΕΑΕ βρέθηκε στη μέση των διαφορετικών αντιλήψεων που αποκαλώ εντός εισαγωγικών «συμφέροντα». Δεν εξαιρώ κανένα μέλος του Δ.Σ.  Το είπα εξάλλου και στο Δ.Σ. στις 28/06/2016.  Αυτά τα «συμφέροντα» ΔΕΝ έχουν σχέση με οικονομικά συμφέροντα.  Πρόκειται όμως για τις αντιλήψεις που ο κάθε άνθρωπος  έχει γι αυτό που προσωπικά νοεί ως το σωστό για τον ίδιο.  Είναι αυτό που λέμε το καλώς εννοούμενο συμφέρον στον καθένα μας.  Όμως αυτές οι αντιλήψεις αν πράγματι είναι για το καλό ή όχι καθενός εξαρτάται από το βάθος και την ποιότητα της ενημέρωσης που προσωπικά έχει και πως συλλογικά μπορεί να την αξιοποιεί, βιώνει.  Εδώ θεωρώ ότι η επιστημονική γνώση είναι ένα από τα σημαντικά «κλειδιά» για τον κάθε άνθρωπο.  Η μετάδοση τέτοιων επιστημονικών πληροφοριών ήταν πάντα ο σημαντικότερος σκοπός και λόγος που συμμετείχα στο Δ.Σ. της ΕΑΕ.

Νομίζω ότι ο γενέθλιος τόπος μας δυστυχώς ακόμα διακατέχεται σε σημαντικό ποσοστό από το σύνδρομο της «Μικράς Αγγλίας».  Υπάρχουν πολλές στιγμές που θέλουμε ή να έχουμε μια «καλή» ζωή κρύβοντας τα προβλήματά του τόπου ουσιαστικά «κάτω από το χαλί» ή σ’ άλλες να αντιδρούμε παρορμητικά αποκαλύπτοντας αλήθειες κάτω από το βάρος πραγματικά δύσκολών γεγονότων, όπως η συντριφθείσα ηρωίδα του αντιστοίχου μυθιστορήματος της Ιωάννας Καρυστιάνη που τόσο όμορφα παρουσίασε στον κινηματογράφο ο Παντελής Βούλγαρης και οι συνεργάτες του. 

Πιστεύω σταθερά ότι υπάρχει και ο δρόμος της γνώσης και της σε αντιστοιχία δράσης αν δεν θέλουμε να έχουμε, μεταφορικά μιλώντας, το τέλος της ηρωίδας του μυθιστορήματος. Ας ξεκόψουμε από την «Μικρά Αγγλία», η ΑΝΔΡΟΣ μας καλεί!  Σ’ αυτό το πλαίσιο είμαι πάντα διαθέσιμος να συνδράμω και επειδή αδυνατούσα να το πράξω από 28-06-2016 παραιτήθηκα από το Δ.Σ. της Εταιρείας.

Μετά Τιμής

Βασίλης Τσατήρης

Εκπαιδευτικός Δ.Ε. - Γεωπόνος - Εδαφολόγος MSc

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν το κλείνετε καλύτερα το μαγαζάκι, αφού ούτε κανείις το υπολογίζει ούτε η μεγάλη πλειοψηφία των Ανδριωτών Επιστημόνων είμαστε μέλη του.
Άλλωστε η ευθυνόφοβη στάση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν είναι καλό σημάδι!
Ας ερχόταν όλοι, απλοί ακροατές, εμπαθείς ακροατές και ο συγκροτημένος, με επιχειρήματα επιστημονικός λόγος αρκούσε για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Εν τέλει τι θα μπορούσε να αμφισβητηθεί....η αποδεδειγμένη ύπαρξη πηγών, ρεμάτων κλπ ή τα (όχι κατά παραγγελία) χαρακτηριστικά του νερού;;