Άνδρος και Κυκλάδες πρωταθλήτριες δροσιάς στο καυτό ελληνικό καλοκαίρι

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Μπορεί το μελτέμι να ξέχασε να σταματήσει, αλλά η ευχάριστη θερμοκρασία που δημιουργούσε επέτρεψε να έχουμε ένα καλοκαίρι δροσιάς. Όπως φαίνεται από το διάγραμμα της ΕΜΥ  Άνδρος και Κυκλάδες έμειναν μακριά από τις "διακεκαυμένες" περιοχές της Ελλάδας. 

Όλο το καλοκαίρι γκρινιάζαμε για το δυνατό μελτέμι που φύσαγε σχεδόν ασταμάτητα, όχι μόνο στην Άνδρο αλλά σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες. Μας έφταιγε που η θάλασσα είχε κυματισμό και δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε το μπάνιο μας, μας ενοχλούσε η αμμοβολή στην παραλία, το ταξίδι στον Κάβο Ντόρο που το καράβι κουνούσε και κάποιοι ζαλιζοντουσαν, η σκόνη κι ακόμη αυτό το ατελείωτο και ασταμάτητο βουητό, που δεν σταματούσε ούτε τα βράδια.

Να όμως που οι Κυκλάδες ανεδείχθησαν πρωταθλήτριες… δροσιάς στο καυτό ελληνικό καλοκαίρι, με τον κόσμο να απολαμβάνει ήπιες θερμοκρασίες την ίδια στιγμή που σε άλλες περιοχές  οι κάτοικοι έβραζαν στο ζουμί τους. Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο μεγάλος αριθμός σταθμών του δικτύου (330 το φθινόπωρο του 2016) επιτρέπει πλέον τον εντοπισμό περιοχών που παρουσιάζουν ενδιαφέροντα καιρικά χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας το 2015, διαπιστώθηκε ότι η πιο ζεστή τοποθεσία της χώρας είναι η Λίνδος Ρόδου, με μέση θερμοκρασία για όλο το 2015 ίση με 21.4 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Παλαιόχωρα Χανίων με μέση θερμοκρασία 20.2 βαθμούς. Το διάγραμμα  δεν είναι η απόλυτη κατάταξη των θερμότερων περιοχών, αλλά απλά δίνει τη μέση θερμοκρασία της Λίνδου όλο το 2015, σχετικά με τις μέσες θερμοκρασίες επιλεγμένων περιοχών που θεωρούνται από τις πιο ζεστές της χώρας.

Αν δούμε ειδικότερα το καλοκαίρι του 2016, η Λίνδος είχε τον Ιούνιο μέση θερμοκρασία 28.5 βαθμούς  (με την Αθήνα-Γκάζι να ακολουθεί με 27.7 βαθμούς), τον Ιούλιο 31.6 βαθμούς (με την Αθήνα-Γκάζι να ακολουθεί με 29.5 βαθμούς) και τον Αύγουστο 30.9 βαθμούς (με την Αθήνα-Γκάζι να ακολουθεί και πάλι με 28.9 βαθμούς και την Παλαιόχωρα Χανίων με 28.6 βαθμούς).

Κυκλάδες όαση δροσιάς λοιπόν. Ευλογημένος τόπος…

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν βλεπω comment να γραφής κατι καλο για το Δημαρχο για να παρης Likes.