Andros Trail Race: Κυριότερα σημεία του μεγάλου αγώνα - Απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε περιοχές του Κορθίου

Του Δημήτρη Αντωνέλλου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΘΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/9: Η μεγάλη στιγμή για τον πρώτο αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Άνδρο έφτασε. Οι αθλητές (περισσότεροι από 160 ήδη), οι συνοδοί, οι εθελοντές, η οργανωτική ομάδα βρίσκονται σε υπερδιέγερση. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου το πρωί. Θα πραγματοποιηθούν δυο διαδρομές, μια 10 και μία 22 χιλιομέτρων. Η αφετηρία και ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Όρμου Κορθίου. Για τον εγώνα η αστυνονική διεύθυνση Σύρου και η αστυνομία Άνδρου έχουν εκδώσει απαγότευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από 8:30 μέχρι 15:30 της Κυριακή 2/9 σε αρκετές περιοχές του Κορθίου. Παραπάνω και στο τέλος μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ποιες περιοχές περιλαμβάνει η απαγόρευση.

Επίσης, σημειώνεται πως σε όλη τη διαδρομή θα υπάρχουν σταθμοί με εθελοντές για ανεφοδιασμό, δείκτες για να βοηθούν τους αθλητές σε διασταυρώσεις και για την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους, καθώς και σώματα ασφαλείας και Ιατρικό προσωπικό. Δεν θα επιτρέπεται στους θεατές να κυκλοφορούν στα μονοπάτια την ώρα του αγώνα γιατί θα εμποδίζουν τους αθλητές.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΥΡΟΣ 22 χιλ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΥΡΟΥ: Πρώτα θα ξεκινήσει ο αγώνας των 22 χιλιομέτρων στις 8:30πμ. Η εκκίνηση θα γίνει από την πλατεία Όρμου Κορθίου με κατεύθυνση προς το γεφύρι (στο φούρνο του «Μουστάκα») . Θα συνεχίσουν στο δρόμο προς το Μέσα Ρωγό (πηγή «Στοίβα») για να ανεβούν το μονοπάτι προς Λαρδιά («Ξυλόσκαλα»).  Στα σύνορα Επισκοπείου-Λαρδιάς θα βρεθούν στον κεντρικό δρόμο για  200 περίπου μέτρα, για να ανεβούν προς Γιαννησαίο (στον «Κασταναίο»), περνώντας από το παλιό δημοτικό σχολείο του Γιαννησαίου . Συνεχίζουν διασχίζοντας το χωριό και ανεβαίνοντας στους πρόποδες του βουνού Λευκόποδα, όπου θα μπουν στο μονοπάτι που περνάει μέσα από το Μέσα Βουνί και οδηγεί στο μοναστήρι της Παναχράντου (Άγιο Παντελεήμονα). Συνεχίζοντας προς το χωριό Φάλικα, θα περάσουν από το μονοπάτι του Νικηφόρου Φωκά και αφού συναντήσουν τον οικισμό «Πετριά» (μονοπάτι Νο 1), θα κινηθούν δεξιότερα (μονοπάτι Νο 18) προς Βραχνού, περνώντας από εκκλησάκι του πρ. Δανιήλ και τον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος Λιβαδίων. Θα διασχίσουν το χωριό Βραχνού ανεβαίνοντας στο βουνό και ακολουθώντας την διαδρομή προς τα Διποτάματα, στη Γερακώνα προς το Σταυρό, με κατεύθυνση προς έξω Βουνί (μονοπάτι Νο 5). Εκεί θα βγούν στον κεντρικό δρόμο μέχρι το σημείο εισόδου του παλιού μονοπατιού στα Διποτάματα, στο Κιόσκι/Πεζοπορικό Σταθμό. Θα συνεχίσουν , περνώντας από το γεφύρι στη ρεματιά και θα αρχίσει η άνοδος προς το Επάνω Κάστρο . Θα υπάρξει μια μικρή ανάβαση από την παλιά είσοδο του κάστρου και θα ανεβούν στην κορυφή του. Κατεβαίνοντας από το παλιό μονοπάτι, θα διασχίσουν το χωριό Κοχύλου και ακολουθώντας το μονοπάτι Νο 3 θα καταλήξουν στον Όρμο Κορθίου, περνώντας από το Έξω Ρωγό, και θα τερματίσουν στην πλατεία από όπου ξεκίνησαν. Η διαδρομή υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό των 6 ωρών. Οι πρώτοι υπολογίζεται ότι θα τερματίσουν περίπου 2-2,5 ώρες από την έναρξή της.

 

 ΜΙΚΡΟΣ ΓΥΡΟΣ 10 Χιλ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΙΚΡΟΥ ΓΥΡΟΥ: Ο μικρός αγώνας, των 10 χιλιομέτρων , θα ξεκινήσει στις 9:00πμ κι αυτός από τη πλατεία του Κορθίου. Οι αθλητες θα περάσουν από τον πεζόδρομο με κατεύθυνση προς τη μαρίνα Κορθίου και θα στρίψουν στον παραλιακό δρόμο με κατεύθυνση την αφετηρία των λεωφορείων, όπου θα στρίψουν προς τον κεντρικό δρόμο Κορθίου-Χώρας Άνδρου. Θα κινηθούν στον δρόμο μέχρι το σημείο εισόδου προς το χωριό Κάτω Χώνες, όπου θα μπου στο παραδοσιακό μονοπάτι που οδηγεί στην Αλαμανιά, περνώντας παράλληλα με τον κάμπο του Κορθίου που φαίνεται κάτω αριστερά. Φτάνοντας στο χωριό Αλαμανιά, συνεχίζουν ανηφορικά το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο Επισκοπειό, περνώντας από το εκκλησάκι της Παναγίας, και τους ανεμόμυλους στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Περνώντας μέσα από το δασάκι με τους σφενδάμους φτάνουν στο Ρέμα του Επισκοπειού όπου βρίσκεται και το «γεφύρι της αγάπης». Διασχίζοντας το χωριό θα φτάσουν στο δίπλα χωριό, τη Λαρδιά περνώντας από τα όμορφα δρομάκια του, θα κατηφορίσουν προς το Ρωγό. Εκεί θα συναντήσουν τον Ρωγιανόν ποταμό, ο οποίος θα τους οδηγήσει στον πεζόδρομο του Κορθίου προς την πλατεία που θα γίνει και ο τερματισμός τους. Η διαδρομή υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό των 3 ωρών. Οι πρώτοι υπολογίζεται ότι θα τερματίσουν περίπου 50 λεπτά από την έναρξή της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ (2/9) ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ