Καρχαρίας, ένας… εφιάλτης! Ενημέρωση εν όψει καλοκαιριού…

 

Καρχαρίας ο «εφιάλτης» της θάλασσας! Φόβος, τρόμος και πανικός που κυριαρχεί στον καθένα όταν κολυμπάει σε βαθιά και άγνωστα νερά. Σκληρός κυνηγός, αδυσώπητος και επιθετικός όταν αναζητά την τροφή του ή όταν κάτι τον έχει ενοχλήσει ή τον έχει τρομάξει.

Τεράστιος ευέλικτος σχεδόν αόρατος,  χτυπάει ακαριαία και μετά εξαφανίζεται. Μύθος ή πραγματικότητα;

Με σκοπό να ενημερωθείτε και όχι να φοβηθείτε, διαβάστε τα παρακάτω:

Οι καρχαρίες είναι στη κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας της θάλασσας. Η ονομασία καρχαρίας προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “κάρχαρον” (= πριόνι), λόγω σχήματος και διάταξης των δοντιών του. Έχουν παρατηρηθεί περίπου 440 είδη με μέγεθος από 20 εκατοστά μέχρι 15 μέτρα (φαλαινοκαρχαρίας), και πολλά γνωστά είδη καρχαριών όπως ο λευκός καρχαρίας, ο καρχαρίας τίγρης, ο γλαυκοκαρχαρίας, ο καρχαρίας μάκο και ο σφυροκέφαλος εντυπωσιάζουν με την δύναμη, τα κυνηγετικά τους ένστικτα αλλά και τους μύθους που τα περιβάλλουν.

Στην πραγματικότητα όμως, και ιδίως στη χώρα μας, ο κίνδυνος επίθεσης από καρχαρία σε λουόμενους και ψαράδες είναι απειροελάχιστος, αφού τα τελευταία 161 χρόνια έχουν σημειωθεί μόλις 14 επιθέσεις!!! Εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες.

Λ.Π.

Παρακάτω ακολουθεί ένας φωτογραφικός οδηγός αναγνώρισης καρχαριών, που βασίστηκε (και εμπλουτίστηκε) στον οδηγό αναγνώρισης καρχαριών της Διεύθυνσης Αλιευτικών Εφαρμογών και Εισροών Αλιευτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας και συνοψίζει κριτήρια αναγνώρισης των καρχαριών της Μεσογείου:

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet