Άνδρος: τοπιογραφίες του χειμώνα

(α)  ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΥΡΚΩΤΗΣ

Πλησιάζουμε πλέον στο "προσεχώς χιονοδρομικό κέντρο Βουρκωτής". Πάντως πλάκα-πλάκα η Βουρκωτή μερικές φορές θυμίζει κάτι από Πίνδο. Όπως αυτή φωτογραφία σήμερα το πρωί (10/1). Και να σκεφτείς πως είσαι σε νησί των Κυκλάδων!!! Λίγο σπάνιο έως απίθανο φαντάζει αυτό το τοπίο για Κυκλάδες... Να επαναφέρουμε λοιπόν την πρόταση μας με άλλο τρόπο. Να αναλάβει ο ΣΕΔΑ για τους λάτρεις του χιονιού, όταν χιονίζει, να μας πηγαίνει εκεί για χιονόμπαλες. Αν υπάρχει και ένα χάνι και κανένα τζάκι θα ήταν ακόμα καλύτερα... Λες να ακούσει κανένας και να το κάνει; (φωτ. ΣΕΔΑ & Πολ. Προστασία).

Τοπίο στην ομίχλη ή μάλλον τοπίο στο χιόνι. Άνδρος 10/1. Στην περιοχή της Βουρκωτής.... Μερικοί πάντως νόμισαν πως είμαστε στην περιοχή της Κατάρας... Τους ορκιστήκαμε πως κάνουν λάθος και πως μπροστά μας δεν είναι το Μέτσοβο....  (φωτ. ΣΕΔΑ & Πολ. Προστασία).

Εντάξει μετά την Βουρκωτή ο καιρός άνοιξε όμως το χιόνι πολύ. Πάρα πολύ. Μα πάρα πάρα πολύ. Δεν παίζεται ούτε με χιονόμπαλες. Καλά που πέρασε το αυτοκίνητο του ΣΕΔΑ και άνοιξε...  (φωτ. ΣΕΔΑ & Πολ. Προστασία).

Εδώ ρωτάς τον διπλανό σου. Μα είσαι σίγουρος πως παμε για το χιονοδρομικό κέντρο ή χάσαμε τον δρόμο. Και σου απάντά: τι να σου πως εγώ νόμιζα πως πηγαίναμε Λωζάνη, αλλα οι πινακίδες έλεγαν Κοζάνη!!!... Χαμός στο ίσιωμα με το χιόνι στην Άνδρο. Ποια Άνδρο; "Εγώ σε κάποιον άλλο δρόμο ήμουνα" απαντά ο Νίκος μπερδεμένος από το χιόνι...  (φωτ. ΣΕΔΑ & Πολ. Προστασία).

Ενταξει τέρμα τα αστεία. Όλοι ξέρουμε πως ο δρόμος είναι στην Άνδρο. Σωστά. Αλλά ποια Άνδρο; Καλέ του χειμερινιού τουρισμού που θα ανοίξει προσεχώς μεταξύ Βουρκωτής και Άρνης.... Τι τοπίο ε;  (φωτ. ΣΕΔΑ & Πολ. Προστασία).

(β)  ΤΙ ΓΑΥΡΙΟ; ΤΙ ΛΑΥΡΙΟ; ΤΙ ΧΕΡΒΟΥΡΓΟ; ΤΙ ΑΜΒΟΥΡΓΟ; ΠΑΝΤΟΥ ΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙ ΕΦΕΤΟΣ!!!

Αυτό κι αν είναι τοπίο στην ομίχλη του χιονιού. Γαύριο 8/1 και το χιόνι να πέφτει ασταμάτητο!!! Το τοπίο ε; Και να σκεφτείς είναι Άνδρος. Είναι Κυκλάδες. Είναι ωραία... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τα δύο ρυμουλκά για το ναυάγιο του Κάβο Ντόρο δεμένα στα ντοκ μέσα στο χιόνι. Μπροστά ένα μικρό σκάφος αψηφά τον καιρό αγκυροβολημένο αρόδο... Τι σκηνή; Θα μπορούσε να είναι σε κάποιο βόρειο λιμάνι της Ευρώπης. Είναι σε ένα βόρειο σημείο της Άνδρου. (φωτ. Εν Άνδρω).

Άλλη μια σκηνή με τα δύο ρυμουλκά: την Παντάνασα και τον Παντοκράτωρ. Σκάφη παντός καιρού, που δεν βγαίνουν - χωρίς λόγο - με τέτοιον καιρό στα ανοιχτά. Απέναντι χιονίζει συνεχώς στον Χάρακα. Κυριακή 8/1 απόμεσήμερο στο Γαύριο. Ή, και στο Λαύριο. Ή, κάπου βόρεια στον χάρτη. Το χιόνι ξεγελά και χάνεις τον προσανατολισμό (φωτ. Εν Άνδρω). 

Μέσα στον χιονία να και το Andros που πάει να δέσει στο λευκό τοπίο. Ήθελα να ήξερα ποιος ήρθε με αυτόν τον καιρό με ποδήλατο; Και το άφησε ακουμπισμένο στο σήμα "απαγορεύεται το παρκάρισμα"!!! Ποιο παρκάρισμα; Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Το χιόνι κόπασε. Όμως τα βουνά γύρω από το Γαύριο είναι χιονισμένα. Άλλη μια φωτογραφία Κυριακή 8/1 στο ανεμοδαρμένο και λευκό Γαύριο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 (γ) ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΕΒΡΟΥΣΙΕΣ...

Τοπίο στα χιόνια. Στον δρόμο για τις Εβρουσιές. Το χιόνι δημιουργεί μια στιλπνή λευκότητα και βυθίζει τα πάντα στη σιωπή. Τα σκούρα χρώματα του χειμώνα σβύνουν κάτω από το άσπρο πάπλωμα της φύσης. Η Άνδρος από μια διαφορετική γωνία. Μια ακόμα σκηνή από την πρόσφατη χιονόπτωση... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

Αυτοκίνητο στα χιόνια. Ανηφορίζοντας στον πάλευκο δρόμο. Μια άλλη αίσθηση. Σκηνή από τον πρόσφατο χιονιά που έπληξε την Άνδρο... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Η κορυφογραμμή πάνω από τα Αποίκια. Από τον Ζένο μέχρι την Κουβάρα. Μια ακόμα εικόνα των ημερών... (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι Κατακαλέοι στα χιόνια. Αποκλεισμένοι. Ξεχασμένοι. Στο λευκό μανδύα του χιονιού των προηγούμενων ημερών... (φωτ. Εν Άνδρω).

(δ) ΜΟΥΣΚΕΜΕΝΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ

Η Αγία Θαλασσινή μοναχική μέσα στην πρωινή βροχή ανήμερα των Θεοφανείων. Μια στιγμή στον χρόνο που περνά και χάνεται (φωτ. Εν Άνδρω). 

Οι Γερακώνες μέσα στην πρωινή καταιγίδα. Η Μονή Παναχράντου χαμένη πίσω από την κουρτίνα της βροχής και τα σύννεφα. Τα Φάλικα λίγο πιο κάτω ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο  (φωτ. Εν Άνδρω).

Τοπίο στα σύννεφα! Το Βραχνού κάτω από ένα τεράστιο λευκό σύννεφο που περνά από πάνω του σκατφαλώνοντας στους Γερακώνες. Από κάτω ξεχασμένα και μουσκεμένα τα Λειβάδια από την βροχή των ημερών (φωτ. Εν Άνδρω)

(ε) ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Πρωινό Αϊ Γιαννιου ο Άνω Πιτροφός και πάνω ψηλά η Κουβάρα και πάλι χιονισμένα. Και το κρύο πολύ. Για όλους αυτούς που λένε πως ο καιρός έφτιαξε!!! Ναι, έφτιαξε στα πεδινά και πλάϊ στη θάλασσα. Μόνο που η Άνδρος για όσους δεν ξέρουν έχει και βουνά. Πολλά και μεγάλα βουνά!!! (φωτ. π. Φιλάρετος).

Μια ακόμα γενική λήψη από σήμερα το πρωί: Άνω Πιτροφός, Κουβάρα, χιόνια πάλι... (φωτ. π/ Φιλάρετος)

Και μια τρίτη φωτογραφία μαζί με την πληροφορία πως απόψε οι θερμοκρασίες στις 18:00 στους Γερακώνες, στο Βουνί, στο Κοχύλου, ήταν +1!!! Ευτυχώς ο δρόμος ήταν στεγνός. Φυσικά τη νυχτα θα κατέβει και άλλο... (φωτ. π. Φιλάρετος)

Οι γιορτές τελειώνουν. Επιστροφή στην καθημερινότητα. Μένουν οι μνήμες των ημερών. Μένουν οι διαδρομές ενός χειμώνα που μέχρι σήμερα μάς έδωσε αυτές τις μέρες σκηνές μοναδικές. Ας κρατήσουμε απόψε μερικές ακόμα εικόνες από αυτά που ζούμε και ζήσαμε... "εν Άνδρω"...