Τοπία τ' ουρανού και της γης ή όταν παίζουν κρυφτούλι τα σύννεφα...

 

Ένα βαρύ σύννεφό γεμάτο βροχή απλώνει. Η κοιλάδα της Μεσαριάς-Χώρας σκοτεινιάζει. Η βροχή ερχεται. Το Υψηλού και τα Λάμυρα μόλις φαίνονται ανάμεσα από το σύννεφο. Και μόνο ένα ξέφωτο πάνω από τον Νειμποριό και τις γύρω πλαγιές μένει ανοιχτό και το φωτίζει ο ήλιος. Πέρα μακριά το Αιγαίο μοιάζει ορθάνοιχτο. (Φωτ. Χαρίδιμος).

Αυτές τις μέρες της βροχής η Άνδρος εξακολουθεί να μαγεύει με τα παιχνίδια του ουρανού. Τα σύννεφα αλλάζουν συνεχώς το τοπίο και του προσδιδουν μια επιβλητική δραματικότητα. Μια υπερβολή. Μια εξώκοσμη όψη. Και μια παράξενη τυχαιότητα. Ανοίγουν εκεί που θέλουν και επιτρέπουν στο φως του ήλιου επιλεκτικά να φωτίσει ότι θέλουν αυτά.

Μια επόμενη εικόνα. Η σκοτεινιά καλύπτει όλη την κοιλάδα. Απλώνει στα Φάλικα και στους Γερακωνες. Το Πέταλο απέναντι έχει χαθεί. Το φως του ήλιου όμως κυριαρχεί πάνω από την Χώρα και το Νειμποριό. (Φωτ. Χαρίδιμος).

Μια κοντινότερη λήψη αποκαλύπτει ακόμα καλύτερα τις αντιθέσεις της σκοτεινιάς του ουρανού και της γης από την μια και το φως που φωτίζει και τα δύο από την άλλη. (Φωτ. Χαρίδημος).

Παιχνίδια του ουρανού και της γης. Παιχνίδια των σύννεφων με την Άνδρο. Εικόνες που αξιζει να τις θαυμάσουμε για δύο λεπτά και να στοχαστούμε λίγο περισσότερο πάνω στις τυχαιότητες, στις αναγκαιότητες και στις δραματικότητες της φύσης, αλλά και της ζωής. Πόσο απρόσμενα όλα μεταλλάσσονται και αλλάζουν. Τίποτα δεν είναι το ίδιο από την μια στιγμή στην άλλη. Ή, "τα πάντα ρει", όπως είχε πει ο Ηράκλειτος... 

Το βαρύ, σχεδόν μαύρο, σύννεφο μετακινείται. Το φωτισμένο ποτάμι του ήλιου ξεχύνεται σε όλη την πλαγιά του Πετάλου και στα χωριά Υψηλού και Στραπουριές! Πάντα πέρα στο πέλαγος το Αιγαίο ολοφώτεινο. (Φωτ. Χαρίδημος).

Λίγη ώρα αργότερα τα μαύρα σύννεφα έχουν αλαφρώσει πάνω από την Άνδρο. Όμως τα λευκά σύννεφα απλώνουν κι αυτά με την σειρά του στο θόλο του ουρανού και σκιάζουν με διαφορετικό τροπο το νησί. Μόνο να εκεί στην άκρη Χώρας και Νειμποριού μια ανοιχτωσιά του καιρού πάντα επιμένει. Μακριά το πέλαγος μοιάζει να έχει πια σκιαστεί.. (Φωτ. Χαρίδημος).

Σημ. Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από ένα βροχερό πρωινό από αυτά που διέρχεται τα τελευταία 24ώρα η Άνδρος. Όπως δείξαμε πτυχές μιας εντελώς ξεχωριστής χιονισμένης Άνδρου σήμερα με την φωτογραφική βοήθεια του Χαρίδημου - φίλου και συνεργάτη - σας αφηγούμαστε και κάτι από τις μέρες της βροχής που διατρέχουμε. Όπως και να το κάνουμε ο χειμώνας μας δίνει εντελώς πρωτότυπες και μοναδικές εικόνες για όσους αγαπάμε την φύση της Άνδρου...

 Δ.Μπ.