Άνδρος: Μετά την καταιγίδα...

Η καταιγίδα που έπληξε τις προηγούμενες μέρες την Άνδρο πέρασε. Οι είκονες που δείξαμε κατά την διάρκεια της θύελλας εναλλάχθηκαν με τις εικόνες της χθεσινής γαλήνης. Δείτε την εντυπωσιακή διαφορά των χρωμάτων. Από τα έντονα χρώματα της καταιγίδας στα απλόχωρα και ήπια χρώματα της νηνεμίας. Λες κι είμαστε σε άλλο τόπο. Κι όμως οι εικόνες είναι από την ίδια σκοπιά και πάντα η ίδια παραλία στον Όρμο Κορθίου (φωτ. Χαρίδημος).

 

"Δεν μπορείς να περάσεις το ίδιο ποτάμι δυό φορές" είχε πει ο Ηράκλειτος. Δεν μπορείς να δεις το ίδιο τοπίο δυό φορές μας λέει ο φωτογράφος μας εστιάζοντας ακόμα μια φορά στα βράχια της παραλίας του Κορθίου μετά την καταιγίδα. Πόσο διαφορετικά είναι όλα τώρα. Δείτε λίγο πιο πέρα τις φωτογραφίες της καταιγίδας και θα καταλάβετε (φωτ. Χαρίδημος). 

Αλλά και το γενικώτερο τοπίο της ακτής είναι πια εντελώς διαφορετικό. Λίγο ανοιξιάτικο. Λίγο περιπαικτικό. Λίγο γαλήνιο. Τίποτα δεν θυμίζει το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της καταιγίδας. Τίποτα δεν είναι ίδιο με το χτες (φωτ. Χαρίδημος).

Υπάρχει όμως πάντα μια ομοιότητα: η ερημιά! Άδεια η παραλία στην καταιγίδα. Άδεια και στη νηνεμία. Παρά την έλευση του Μάρτη η εποχή δεν λέει να αλλάξει ακόμα. Έχουν μείνει στο νησί εκείνοι οι λίγοι που... το φυλάνε! "Είμαστε οι βατσιμάνιδες του τόπου" έλεγε για χρόνια ο "φευγάτος" πια γείτονας μου, ο κυρ-Μιχάλης Μ. (παλιός ναυτικός που έγινε ταβερνιάρης) όταν καθόμαστε τον χειμώνα στο μαγαζί του περιμένοντας το καλοκαίρι (φωτ. Χαρίδημος).

"Εν Άνδρω"