Το πυροσβεστικό σώμα και η Άνδρος: ένας αγώνας χωρίς τέλος...

Το ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πετά πάνω από την Άνδρο. Μεσημέρι Κυριακής 30/4. Προγραμματισμένη άσκηση κατόπτευσς της περιοχής και δοκιμαστικών καθόδων για περίπτωση ανάγκης. Δυστυχώς η Άνδρος τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε... πρωταθλήτρια πυρκαγιών... (φωτ. Εν Άνδρω)..  

Όσοι βρίσκονταν στην πλατεία του Αφανη Ναύτη για την εκκίνηση της μικρής διαδρομής του ημιμαραθωνίου ξαφνιάστηκαν με το κόκκινο ελικόπτερο που έκανε κάνει γύρους πάνω από τον Νειμποριό. Εξέταζε την περιοχή για ύπαρξη καλωδίων, δυνατότητες προσγείωσης είτε στο παλιό ελικοδρόμιο είτε στην προβλήτα του λιμανιού (φωτ. Εν Άνδρω).

Προσεκτικός και επιδέξιος ο πιλότος εξέταζε τα πάντα. Μέτρησε αποστάσεις, τροχιές, πλάνα (φωτ. Εν Άνδρω).

Αρκετοί στην παραλία και πολλοί στον Αφανή Ναύτη νόμιζαν πως ήρθε για τον αγώνα. Όμως είχε έρθει γιατί την 1η Μαΐου άρχιζε η αντιπυρική περίοδος και η Άνδρος πλέον είναι πρωταθλήτρια στις πυρκαγιές (φωτ. Εν Άνδρω).

Σημείωση: Δυστυχώς όμως παρά την προετοιμασία του ελικοπτέρου και των άλλων εναέριων μέσων δεν πρόλαβαν πολλά. Οι "μανιακοί" της φωτιάς" του νησιού μας  - στον ασύμμετρο πόλεμο που έχουν κυρήξει κατά της Άνδρου - τα σχεδίασαν καλύτερα από την Πυροσβεστική. Έβαλαν φωτιά τη νύχτα της Πρωτομαγιάς με τον άνεμο να ενισχυεται συνέχεια και σε δύσβατο μέρος. Τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν λόγω ώρας και οι επίγειες δυνάμεις του ΣΕΔΑ - ένα από τα καλύτερα σώματα της Ελλάδος - και του πυροσβεστικού κλιμακίου, μαζί με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου, έδωσαν επί 16-18 μια άνιση μάχη με το πύρινο μέτωπο που έκαψε άλλα 600 στρέματα πρασίνου...

Κλείνουμε με μια προηγούμενη προσγείωση - με 8 μποφόρ - ελικοπτέρου του πυροσβεστικού σώματος στο λιμάνι του Γαυρίου. Μετέφερε τον αρχηγό του Σώματος και μερικούς άνδρες της ΕΜΑΚ για την μεγάλη πυρκαγιά του Αγίου Πέτρου το φθινόπωρο (φωτ. Εν Άνδρω).

Σημείωση: Έτσι κι αλλιώς η Άνδρος καίγεται συνέχεια - φθινόπωρο και άνοιξη, καλοκαίρι και χειμώνα - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αυτών που δίνουν άνισες μάχες με την φωτιά. Καίγεται είτε από "μανιακούς της φωτιάς" είτε από... "μανιακούς της ανοησίας"!!! Αλήθεια αυτή την τελευταία που την βάζεις; Δεν είναι εγκληματική ανοησία να βάζεις φωτιά με τον τρόπο που συνέβη στον Άγιο Πέτρο! Ή, ακόμα χειρότερα δεν απίστευτη ανοησία να γλεντάς μετά μουσικής μέχρι τα ξημερώματα, ενώ στην απέναντι πλαγιά Εθελοντές και Πυροσβέστες δίνουν ολονύκτια μάχη με την φωτιά, όπως συνεβη προχτές στην Βουρκωτή!!! Και μια απορία: αν ο αέρας γύριζε ξαφνικά την φωτιά καταπάνω σε αυτούς που γλένταγαν προχτές ανοήτως μήπως θα έπρεπε ιδίως οι Εθελοντές να κάθονταν και να τους κοίταγαν να τρέχουν αλαφιασμένοι; Γιατί να τρέξουν να τους σώσουν όταν αυτοί τόση αδιαφορία δείχνουν - κυριολεκτικά - για τον διπλανό τους; 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν το επίπεδο μας, αλλά και το επίπεδο του πολιτισμού μας!!!

"Εν Άνδρω"