Άρχισε με πολλές ελπίδες η σεζόν στο Μπατσί...

 

Κι ενώ στην υπόλοιπη Άνδρο ξεκινά μάλλον αργά-αργά η σεζόν στο Μπατσί έχει ήδη ξεκινήσει για τα καλά. Το πρώτο βήμα ήταν το δεκαήμερο της ξένης κουζίνας τον Ιούνιο.  Μερικοί πήγαν καλά. Δυό-τρεις πολύ καλά. Η αρχή είχε γίνει. Το Σωματείο Επαγγελματιών Μπατσίου είχε καταφέρει να επιμηκυνει την σεζόν. Αρχές Ιουλίου και το γραφικό χωριό έχει πια γεμίσει τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου που το ανακαλύπτουν κυρίως μέσα από το ίντερνετ... (φωτ. Εν Άνδρω).

Τουρίστες από το Ισραήλ και τον Λίβανο, από την Γαλλία και την Ιταλία. Αλλά και από πιο βόρεια. Έρχονται και απολαμβάνουν τις απλόχωρες νύχτες του μικρού γραφικού χωριού και την μικρή βόλτα στην γραφική παραλία (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Αν την μέρα το Μπατσί είναι γραφικό τη νύχτα είναι μαγικό! Αν την μέρα βλέπεις μερικές ασχήμιες τη νύχτα εξαφανιζονται. Φωτίζονται ιδιαίτερα μερικά σημεία και σπίτια-εστιατόρια ή μπαρ και δημιουργούν σκηνικό σαν σε κινηματογραφική ταινία (φωτ. Εν Άνδρω)

Σκηνικό μέσα στο οποίο οι επισκέπτες έχουν βασικό ρόλο. Τα καλοφωτισμένα παλιά λαϊκά σπίτια που έχουν γίνει ταβέρνες ή μπαρ θα ήταν άψυχα σκηνικά χωρίς τους ανθρώπους που δίνουν χρώμα και ζωή (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Στους ανθρώπους επενδύει και ο Ευτύχης. Ο χρυσοχόος τη περιοχής.Έτσι όταν φτάνει η ώρα του αποχαιρετισμού των πελατών του - κάθε λιγες μέρες - κάνει και ένα μικρό αποχαιρετιστήριο μπουφέ! Εμ ψωνίζουν, λέει, εμ να μην τους πούμε κι ένα αντίο. Με τον τρόπο αυτό ο κρητικός που έγινε ανδριώτης - στο Μπατσί επί δεκαετίες - κρατά ψηλά την σημαια της φιλοξενίας και της γαστρονομικής φήμης του τόπου. Μια φωτογραφία στο τραπέζι με τα εδέσματα πείθει... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Η μικρή παραλία στο κέντρο του χωριού - η πλατεία - το επίκεντρο. Ρεμβασμός με φεγγαράδα (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Γεμάτα σχεδόν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες. Πέρα από τους γάμους - με αρκετούς έλληνες - κατέφθασαν και από την Αττική. Η Άνδρος - ιδίως το Μπατσί - έχει αρχίσει να καθιερώνεται τα Σαβωατοκύριακα. Η σεζόν ξεκίνησε πια στο Μπατσί. Τώρα μιλάμε για 60 μέρες και βάλε τουριστική περίοδο. Το πρώτο βήμα έγινε (φωτ. Εν Άνδρω). 

Και η κυρά Μαρία. Ευγενική, προσηνής και καλλιτέχνης των παραδοσιακών εδεσμάτων και γεύσεων της Άνδρου. Μας βρήκε και μας προσκάλεσε στο εξαιρετικά διακοσμημένο μαγαζάκι της. Μας ξενάγησε στα καλούδια της. Ένα χαμόγελο σαν το φεγγάρι. Γύρω της - ντεκόρ εξαιρετικό - ότι φτιάχνει η ίδια. (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Ρίξτε μια ματιά να καταλάβετε. Τα ανδριώτικα γλυκά του κοταλιού σχηματίζουν ένα εξαιρετικό ντεκόρ. Αναδεικνύεται προϊόν και ομορφαίνει ο χώρος. Μερικές φορές δεν χρειάζεται κόπο. Χρειάζεται τρόπο. Και η κυρά Μαρία, όπως βλέπετε, τον έχει... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"