Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Τζίμη Πανούση…

 

Ο Μανώλης Γλέζος εκφωνεί τον σεμνό και σύντομο επικήδειο στον Τζίμη Πανούση (φωτ. Εν Άνδρω).

Ίσως ήταν μια από τις πιο κατανυκτικές και αξιοπρεπείς κηδείες που έχουν γίνει αυτή του «αιρετικού» καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση. Χιλιάδες άνθρωποι - κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών - σιωπηλοί, σοβαροί, ευγενικοί, κόσμιοι, έφτασαν στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης. Όλοι αποχαιρέτισαν με σιωπή, θλίψη και κατάνυξη τον πρόωρα χαμένο Τζίμη Πανούση,

Χιλιάδες σιωπηλοί άνθρωποι. Σεβασμός και κοσμιότητα ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην όλη τελετή (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο κόσμος που αγάπησε ως το τέλος τον Τζίμη Πανούση – όπως φάνηκε στην κηδεία του - είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα. Ήταν εκεί παρούσα μια Ελλάδα ευγενική με σεβασμό και αξιοπρέπεια, μια Ελλάδα σιωπηλών ανθρώπων, που κάποτε έκαναν τις ρήξεις τους πλήρωσαν το τίμημα και έμειναν παρακολουθώντας τον Τζιμάκο να σατιρίζει τα στραβά κι ανάποδα μιας κοινωνίας που ψάχνει μέσα από τις αντιφάσεις της να βρει διέξοδο. Απούσα από την «τελευταία παράσταση» του Τζίμη ήταν η άλλη Ελλάδα του λαϊκισμού, των υπερβολών, των πάσης φύσεως αγανακτισμένων και των παντός είδους αφορισμών.

Με απόλυτη τάξη, χωρίς σπρωξίματα ή φωνές, δύο χιλιάδες άνθρωποι άνοιξαν διάδρομο να περάσει η πομπή (φωτ. Εν Άνδρω).

Στην «τελευταία παράσταση» του Τζίμη ήταν εκεί «το ροκ του παρελθόντος μας». Πολλά γνωστά ονόματα καλλιτεχνών του ελληνικού ροκ μιας ολόκληρης εποχής, αλλά και ένα πλήθος κόσμου, που αγάπησε τον «αιρετικό» Τζιμάκο, από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής του.

Τα τηλεοπτικά κανάλια κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του έμειναν εκτός κοιμητηρίου. Κάτι που το σεβάστηκαν όλοι. Μόνο φωτογραφίες επιτράπηκαν (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο δήμαρχος Μαραθώνα-  Νέας Μάκρης Ηλιας Ψινάκης και πίσω του η μπάντα του Τζίμη. Στην τελετή παραβρέθηκαν πλήθος επώνυμοι καλιτέχνες του καλλιτεχνικού χώρου του Τζίμη Πανούση όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Γιαννης Ζουγανέλης κλπ  (φωτ. Εν Άνδρω).

Το πιο συγκινητικό σε όλη αυτή την υπόθεση ήταν πως τον «αιρετικό» Τζίμη Πανούση, παιδί μιας αιρετικής και χαμένης Αριστεράς, αποχαιρέτισε με δύο μόνο λόγια από την καρδιά του ο «μεγάλος αιρετικός» αυτής της φευγάτης Αριστεράς: ο Μανώλης Γλέζος. Ο 97χρόνος αγωνιστής, ο τελευταίος ίσως επιζών από την γενιά της Εθνικής Αντίστασης - που τιμήθηκε με τίτλους και αξιώματα και είχε το κουράγιο να τα αρνηθεί πολλές φορές -, ήταν εκεί για τον ύστατο αποχαιρετισμό στον "αιρετικό" Τζίμη Πανούση.

Ο Μανώλης Γλέζος αποχαιρετά τον Τζίμη Πανούση (φωτ. Εν Άνδρω).

Η φευγάτη Αριστερά του Μανώλη Γλέζου αποχαιρέτησε με δύο λόγια την αιρετική αριστερά του Τζίμη Πανούση. Συνάμα και οι δύο με τον τρόπο τους κατέθεσαν τον σεβασμό τους στην λαϊκή και ορθόδοξη παράδοση Και όπως συνόψισε στον μικρό επικήδειο ο Γλέζος για τον Τζίμη αυτοί οι δύο «αιρετικοί» έτυχε να συναντηθούν στην κοινή προσπάθεια να σταθούν – καθένας με τον τρόπο του - πλάι στον λαό…

Από την Άνδρο, την οποία αγάπησε εδώ και 15 χρόνια ο Πανούσης, ήταν εκεί ο πατήρ Αέτιος της Μονής Παναχράντου και παλιός φίλος του Τζίμη, ο οποίος και τέλεσε και την εξόδιο ακολουθία μαζί με δύο άλλους ιερείς.

Διαμ. Μπασαντής

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν το ρεπορτάζ για τον τζιμακο και την μόνη Παναχράντου αποτέλεσε την καρδιά των αφιερωμάτων στην ζωή του, τούτο το κείμενο αποδίδει την ψυχή και την ποιότητα του παρεξηγημενου τζιμακου και της ευρύτερης παρέας. Μακράν ό,τι καλύτερο γράφτηκε.