Λευκή Νύχτα στο Κόρθι

Του Δημήτρη Αντωνέλλου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στον Όρμο Κορθίου, με την ονομασία «Λευκή Νύχτα». Από νωρίς είχαν αρχίσει ετοιμασίες. Παρόλο το κρύο που ήταν αρκετό, υπήρχε ένα άρωμα γιορτής! Τα μαγαζιά στολισμένα, με τραπεζάκια απ’ έξω, με κεράσματα κάθε λογής: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ρακί, ρακόμελο, παστελαριές (γεμιστό σύκο με αμύγδαλο ψημένα στο φούρνο) και πολλά άλλα κεράσματα από συλλόγους και φορείς του νησιού. Στην πλατεία το βαρκάκι στολισμένο με φωτάκια.

 

Μετά τις 8.30μμ ξεκίνησε η πομπή από την αρχή του πεζοδρόμου της αγοράς του Κορθίου, στο γεφυράκι του Ρωγιανού ποταμού. Ο Ιωσήφ, με την Παναγία, καθήμενη πάνω σε ένα γαϊδουράκι, οδηγούσαν μπροστά, και ακολουθούσαν πίσω ένας βοσκός, και οι τρεις μάγοι με τα δώρα τους. Ξωπίσω μικρά παιδιά τραγουδούσαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, με τις φωνές τους να γεμίζουν όμορφα τον χώρο και να προσθέτουν ένα ακόμη λιθαράκι στη ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της στιγμής. Μια ατμόσφαιρα που μύριζε Χριστούγεννα και μετέφερε τη μαγεία των ημερών, μέσα από  τα μάτια των παιδιών, αλλά και όλου του κόσμου που στεκόταν αριστερά και δεξιά του δρόμου.

 Στην πλατεία, όπου κατέληξε η πομπή, υπήρχε η φάτνη. Οι Μάγοι προσέφεραν τα δώρα τους, και με το Βρέφος πια στην αγκαλιά η Παναγία και ο Ιωσήφ, κάθισαν γύρω από τα άχυρα, με τους μάγους τριγύρω, και  πλήθος κόσμου να τους πλαισιώνει και να φωτογραφίζεται μαζί τους. Την ίδια στιγμή μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος της Άνδρου καλησπέριζαν και μετέφεραν τις ευχές του σε όλους, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στο να δημιουργηθεί αυτή η εκδήλωση, μεταφέροντας την εορταστική ατμόσφαιρα και στο Κόρθι.

Ξαφνικά μέσα από το πλήθος, έκανε την εμφάνισή του ο Αη-Βασίλης, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των παιδιών και γεμίζοντάς τα με χαμόγελα χαράς. Όλα τα παιδιά έτρεξαν να φωτογραφηθούν μαζί του και να τα κεράσει γλυκά, που μετέφερε στο σάκο του. Τα πυροτεχνήματα, που ακολούθησαν, πραγματικά απογείωσαν τη διάθεση, γεμίζοντας με χρώματα τον ουρανό και τα πρόσωπα όλων.

Μια διάθεση που συνεχίστηκε στα εμπορικά καταστήματα της αγοράς αργότερα, που με προσφορές και εκπτώσεις τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον του κόσμου, και δημιούργησαν μια κινητικότητα, που σίγουρα ήταν απαραίτητη αυτήν την περίοδο για όλους. Με διάφορες εκδηλώσεις μουσικές, τα καταστήματα εστίασης, γέμισαν και αυτά με τη σειρά τους, και ο κόσμος ολοκλήρωσε, με φαγητό, ποτό και διασκέδαση, την γιορτινή αυτή μέρα.

Η «Λευκή Νύχτα» ως ιδέα ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμου Άνδρου, και έκανε την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο του 2014 αρχικά στην Χώρα και έπειτα, σε λίγες μέρες και στο Κόρθι. Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιήθηκε. Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό να γίνει, αν αυτήν την ιδέα δεν την αγκάλιαζαν, όλοι αυτοί που βοήθησαν στην υλοποίησή της, και ήταν πολλοί… Το σίγουρο είναι ότι πια έχει γίνει θεσμός,  και είναι κάτι , όπως και τις τόσες άλλες εκδηλώσεις, που όλοι μας περιμένουμε να ζήσουμε...

Επόμενο Ραντεβού μας στην γιορτή των «ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ» που θα πραγματοποιηθεί στο Κόρθι στις 5 Ιανουαρίου 2015, αυτή τη φορά με τρέλα, κέφι και … σκανδαλιές!

Καλές Γιορτές σε όλους και Ευτυχισμένο το 2016.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο, συγχαρητήρια, χαιρόμαστε για κάθε εκδήλωση-θεσμός που οργανώνεται στο Κόρθι.Χρόνια Πολλά σε όλους.