Δύο σπάνιες ειδήσεις του 19ου αιώνα για δύο νεαρoύς ανδριώτες

Ο τακτικός αναγνώστης μας Πάνος Σπυρόπουλος αλίευσε και μας έστειλα επιστολή του αναγνώστη Αντώνη Ν. Βενέτη στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ (1/12/2015), που αναφέρει δύο σπάνιες ειδήσεις  του 19ου αιώνα, οι οποίες αναφέρονται σε δύο νεαρούς ανδριώτες. Ο ένας στην Αθήνα: συνελήφθη γιατί συμμετείχε σε πετροπόλεμο!!! Ο άλλος στην Αμερική: διέπρεπε στην δημοσιογραφία από 11 ετών!!!

(α) Νέα Εφημερίς, 28-2-1889 - Εκ του αστυνομικού δελτίου.

Συνελήφθη ο πετροπολεμιστής Ηφικλής Μπουζαλάκος εκ Άνδρου, λαβών μέρος χθες εις τον παρά το Αστεροσκοπείον περτοπόλεμο!

Σχόλιο του Α.Ν. Βενέτη:

 Ιδού ότι αναγνωρίζεται και ο πετροπόλεμος ως έργον, ώστε να υπάρχουν και τιτλούχοι πετροπολεμιστές!!! Αλλά η Άνδρος δεν… εξέθρεψε μόνο… πετροπολεμιστές!

Έτσι την ίδια περίπου εποχή, επίσης σε αθηναϊκή εφημερίδα, βρήκα μια είδηση την οποία μάλλον αγνοούν οι Άνδριοι και η οποία πιθανόν να έχει και θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Αξίζει να την παραθέσω:

(β) Νέος Αριστοφάνης, 5-2-1893 – Τέλος Δ’ Απερύ (TellodApery). Τοιούτον είναι το όνομα του νεαρώτατου εν Νέα Υόρκη της Αμερικής δημοσιογράφου, όστις ήρξατο εν ηλικία 11 ετών εκδίδων την SunnyHour. Ο νεαρός δημοσιογράφος έλκει το γένος εξ Ελλήνων, διότι ο πατήρ αυτού κατάγεται εξ Άνδρου, νυμφευθείς Αμερικανίδα εξ ης εγεννήθη ο Τέλλος, ζη εν τη νήσω ταύτη η αδελφή του πατρός του φέρουσα το επώνυμο του Απερύ και προς την οποία έγραψεν ο Τέλλος εξ Αμερικής πολλάκις. Ο νεαρός δημοσιογράφος εκδίδει ήδη την SunnyHourεβδομαδιαίαν εικοσασέλιδον εφημερίδα κυκλοφορούσαν εν όλω τω κόσμω…

Άλλες εποχές, άλλες καταστάσεις, άλλοι άνθρωποι. Κοινός παρονομαστής όλων η Άνδρος…