Οι ερημίτες της Φάσας

 

Ο παλιός φαροφύλακας της Φάσας Δημοσθένης Ρέρρας 

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς για την ναυσιπλοΐα φάρους της Ελλάδας, είναι ο φάρος της Φάσας στην Άνδρο. Διαφεντεύει, φωτίζει και καθοδηγεί τους ναυτικούς σ ένα από τα πιο πολυσύχναστα θαλασσινά μονοπάτια του Αιγαίου: τον Κάβο Ντόρο. Έχει μεγάλη ακτινοβολία και ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Πρωτολειτούργησε το 1859 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό φως λευκό με μία αναλαμπή ανά τρία λεπτά και φωτοβολία 30 ν.μ.

 

Ο φάρος της Φάσας στον Κάβο Ντόρο (φωτογραφία faros8022)

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας  ξανά το πετρέλαιο. Το 1993 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως αυτόματος ηλεκτρικός, με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 25 ν.μ..

Σ αυτή την ανεμοδαρμένη  θαλάσσια «φωλιά» πέρασαν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι που επέλεξαν την μοναχική ζωή του φαροφύλακα. Έζησαν δύσκολα, έφυγαν ήσυχα. Οι περισσότεροι Ανδριωτες. Πρώην ναυτικοί η από τα γύρω χωριά.

Ο φάρος της Φάσας

Σε μια συγκινητική εκδήλωση του Φιλοπρόοδου Ομίλου «το Γαύριο», πριν αρκετά χρόνια, ο φιλόλογος Γιάννης Πίππας «ταξιδέψε» το ακροατήριο σ’ εκείνη την άγρια και άγνωστη εποχή και θύμισε τους «ερημίτες της Φάσας», που έγραψαν ο καθένας την δική του ιστορία.

Μνημόνευσε λοιπόν όλους όσους επέζησαν στη μνήμη του λαού της περιοχής του Γαυρίου, αφού τους πρώτους - πρώτους φαροφύλακες  της Φάσας δεν τους γνωρίζουμε: 

Δημήτρης Αθανασίου, Μιχάλης Ρούσσας, Μήτσος Ρούσσας, Δημοσθένης Ρέρρας, Πέτρος Μπατής, Αναστάσης Μουζάκης, Θανάσης Μουζάκης, Δημοσθένης Αθανασίου, Χρήστος Αθανασίου, Κώστας Ρήγας, Δημοσθένης Μαναλης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Μιλτιάδης Κάρλος, Γιάννης  Κοζανίτης, Νίκος Βιταλιώτης, Γιάννης Μανάλης, Μιχάλης Μαργέτης, Γιάννης Ρέρρας, Βαγγέλης Τριανταφυλλάκης, Μιχάλης Τριανταφυλλάκης, Σπύρος Βάσης και Μιχάλης Τριδήμας

Ο Γιάννης Πίππας ανεφερε ακόμα και τον Γιώργο Ζαννάκη, Γιάννη  Γλυνό και  Περράκη Χαζάπη. Ο τελευταίος  υπηρέτησε ως «καπετάνιος», προϊστάμενος δηλαδή στη Φάσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκδήλωση,  από τον Γιάννη Πίππα στον γέρο-φαροφύλακα, τον τον μπάρμπα-Μιλτιάδη Κάρλο. Οι ιστορίες όλων αυτών δεν θα χωρούσαν σε πολλά βιβλία…

Αυτή η σύντομη αναφορά στα ονόματα τους, γίνεται σήμερα εδώ απλά σαν ανταπόδοση της προσφοράς τους στο νησί, την θάλασσα και τους ανθρώπους που μια νύχτα με φουρτούνα βοήθησαν να βρουν την σωστή ρότα…

Κ.Χ