Οι Άγιοι Σαράντα στην κορυφή της Άνδρου

Οι Άγιοι Σαράντα στην κορυφή της Κουβάρας, στο πιο ψηλό σημείο της Άνδρου. Χτίστηκαν, σύμφωνα με υπολογισμούς, γύρω στο 500 μ.Χ. Από τις πρώτες εκκλησίες στην Άνδρο  Το πέτρινο κτίσμα μισοκατεστραμένο μέχρι που ανέλαβε σημαντικός οικονομικός παράγοντας να χορηγήσει τα χρήματα στην αρχαιολογία για να συντηρηθεί και να αναστυλωθεί το ξωκλήσι και να διασωθεί ο αρχαίος χώρος (φωτ. Εν Άνδρω). 

Για τον λόγο αυτό διανοίχτηκε και ο δρόμος προς την κορυφή την άνοιξη του 2014. Χωρίς τον δρόμο τίποτα δεν θα γινόταν. Από εκεί πέρασε η αρχαιολογία την άνοιξη/καλοκαίρι του 2016 και ξεκίνησε τα έργα αναστύλωσης. Οι εργασίες λόγω καιρικών συνθηκών διακόπηκαν το φθινόπωρο του 2016. Θα ξαναρχίσουν άνοιξη/καλοκαίρι του 2017. (φωτ. Εν Άνδρω). 

Ο πέτρινος πύργος, δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα είναι υπόλειμα φρυκτωρίας του 5ου π.Χ. αιώνα. Για εκατονταετίες αποτέλεσε παρατηρητήριο και τόπο διακίνησης μηνυμάτων για το νησί. Χίλια χρόνια ιστορίας στέκουν αντικρυστά στην κορυφή της Άνδρου για άλλα 1500 χρόνια!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Το τροχόσπιτο του συνεργείου της αρχαιολογίας. Περιμένει κι αυτό την άνοιξη κι αυτό για να αρχίσουν οι εργασίες πάλι. Ανέβηκε μαζί με τα συνεργεία και τους αρχαιολόγους από τον δρόμο του 2014 (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα έργα διάσωσης και αναστύλωσης έχουν προχωρήσει έξω και μέσα στο πέτρινο εκκλησακι. Εδώ η είσοδος στον στεγασμένο εμπρόσθιο χώρο που κοιτά νοτιοδυτικά αποφεύγοντας τους βόρειοανατολικούς ανέμους που πλήττουν το νησί στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου (φωτ. Εν Άνδρω).

Το εσωτερικό του μικρού πέτρινου ναού. Οι εργασίες συντήρησης και αναστύλωσης προχώργσαν πέρσι και θα προχωρήσουν περισσότερο εφέτος ώστε να υπάρξει στο τέλος ένα κόσμημα της Άνδρου στην κορυφή της Κουβάρας. (φωτ. Εν Άνδρω).

Το ιερό των Αγίων Σαράντα που γιορτάζουν 9/3. Εξού και ο λόγος της αναφοράς μας. Ανάμεσα στους τεσσαράκοντα μάρτυρες ήταν και ο Ρωμαίος στρατηγός Αέτιος, το όνομα του οποίου φερει και ο εορτάζων πατήρ Αέτιος της Παναχράντου. Χρόνια του πολλά (φωτ. Εν Άνδρω).

Η πόρτα των Αγίων Σαράντα. Μικρή και δύσκολη (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι αναστυλωτικές εργασίες στον περίβολο του εξωκλησιού (φωτ. Εν Άνδρω).

Κι άλλες αναστυλωτικές εργασίες στον περίβολο (φωτ. Εν Άνδρω).

Κομμάτι από τις ανασκαφές γεμάτο με νερό της βροχής (φωτ. Εν Άνδρω).

Όλο αυτό το έργο διάσωσης, συντήρησης και αναστύλωσης που επιτελεί στην ψηλότερη κορυφή της Άνδρου η αρχαιολογία Κυκλάδων με χορηγία ανδριώτη δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ και θα χανόταν ένα αρχαίο μνημείο της Άνδρου αν δεν είχε διανοιχτεί ο δρόμος από την άνοιξη του 2014 (φωτ. Εν Άνδρω).

Δ.Μπ.