Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο: Ένα αριστούργημα…

Η ομορφιά, η κομψότητα, το μεγαλείο και ο θρύλος, αποτυπώνονται σε μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που αναδεικνύουν ένα πλοίο με τεράστια ιστορική αξία. Ο λόγος για το ατμόπλοιο "Prinzessin Victoria Luise" το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο.

 

Αριστουργήματα της θάλασσας σαν κι αυτό δεν "χτίστηκαν" ποτέ ξανά. To πανέμορφο SS Prinzessin Victoria Luise έπεσε στο νερό το 1900 για να ταξιδέψει στην Αμερική. Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της ατμοπλοΐας φτιάχτηκε από Γερμανούς και έκανε τη διαδρομή Αμβούργο - Αμερική.

Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να κατασκευαστεί, οι σχεδιαστές του είχαν ως στόχο να γίνει σαν ξενοδοχείο, ή έστω σαν ένα πριβέ γιότ μεγάλων, τεραστίων διαστάσεων.

Το Victoria Luise ήταν πανέμορφο. Είχε μόνο καμπίνες πρώτης κατηγορίας (120 στον αριθμό) οι οποίες μάλιστα ήταν διακοσμημένες από σπουδαίους διακοσμητές της εποχής και είχε γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, και σκοτεινή αίθουσα για τους φωτογράφους!

Το παρθενικό του ταξίδι ξεκίνησε στις 5 Γενάρη του 1901 από το Αμβούργο , σταματώντας σε Boulogne και Plymouth. Τέλος, έφτασε στη  Νέα Υόρκη στις 17 Ιανουαρίου.  Αναχώρησε από την Νέα Υόρκη στις 26 Ιανουαρίου για τις Δυτικές Ινδίες για την πρώτη δύσκολη και άγνωστη κρουαζιέρα. Δεύτερη κρουαζιέρα στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Άλλες κρουαζιέρες το πλοίο έκανε στη Βαλτική.

Το Prinzessin Victoria Luise έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει περισσότερο με ένα ιδιωτικό γιοτ από οποιαδήποτε άλλο επιβατηγό πλοίο.. Είχε μια πανέμορφη γάστρα 52,2 πόδια (15,9 μ) πλάτος 407,5 πόδια (124,2 μ). Ήταν βαμμένο όλο λευκό με δύο κατάρτια, ένα εμπρός και ένα πίσω.

Είχε μια στρογγυλεμένη πρύμνη με πλούσια διακοσμημένο τόξο με πρόβολο, που κατέληγε σε ένα ομοίωμα της Γερμανίδας πριγκίπισσας, από την οποία πήρε το όνομα του.

Τίμος  Βικ.