Το συγκλονιστικό φινάλε ενός βαποριού που πέρασε και από την Άνδρο…

 

To πλοίο κόβεται σε κομμάτια σε διαλυτήριο της Τουρκίας...

Ο θάνατος ενός πλοίου προκαλεί πάντα δέος και σεβασμό. Ιδίως μάλιστα όταν το τέλος του, έρχεται κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ματώνει τις καρδιές των ναυτικών και όσων ταξίδεψαν τα όνειρα τους μαζί του.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα το «εν Ανδρω» αποτυπώνει σε όλη της την αγριάδα, το ψυχρό φινάλε ενός βαποριού που άφησε το στίγμα του στην ακτοπλοΐα, στις Κυκλάδες και ολόκληρο το Αιγαίο, αλλά και στην γραμμή της Άνδρου ως «Απόλλων Εξπρές 2». Ήταν γύρω στο 1994-95.

Στο κάποτε όμορφο, περήφανο και κατάλευκο "Απόλλων Εξπρές" - που το 20145-15 σαν "Άγιος Γεώργιος" ξαναδρομολογήθηκε για Άνδρο μα δεν ήρθε ποτέ - ξεριζώνουν σήμερα τις σάρκες του που γίνονται παλιοσίδερα στο διαλυτήριο πλοίων Αλιάγα, στην Τουρκία. Μια ψυχή που φεύγει χωρίς τον παραμικρό οίκτο. Ένας ανοιχτός τάφος μακριά από τα καταγάλανα ελληνικά νερά, που επί χρόνια έσκιζε με την πλώρη του αυτό το όμορφο σκαρί…

Προηγούμενες ονομασίες του πλοίου ήταν «Παντοκράτωρ», «Εξπρές Άρτεμης», «Παναγιά Εκατονταπυλιανή», «Αγ. Γεώργιος», «Απόλλων Εξπρές 2», αλλά και άλλες, στην αρχή της «καριέρας» του στις ελληνικές θάλασσες, με γνωστότερη ίσως τη «Ρομίλντα», όταν ανήκε στον στόλο του Γεράσιμου Αγούδημου.

Το καράβι είχε ναυπηγηθεί το 1972 στην Αγγλία με το όνομα «Hengist» κι έγραψε ιστορία για την αδιάκοπη δρομολόγησή του στα νησιά των Κυκλάδων για πάρα πολλά χρόνια. Ήταν δίδυμο αδελφάκι του "Πηνελόπη", που κι αυτό αποσύρθηκε και περιμένει την μοίρα του στο στενό της Σαλαμίνας. Τελειώνει σήμερα (2017) μετά 46 χρόνια στην Τουρκία…

Τα παραπάνω σαν μικρή αναφορά στη ζωή και τον θάνατο ενός βαποριού…

Λ.Π.