Όταν η Χριστίνα Ωνάση συνάντησε τον Πέτρο Γουλανδρή στο Ναυτικό Όμιλο Άνδρου…

 

Χριστίνα Ωνάση και Πέτρος Γουλανδρής στην Άνδρο...

Μια άγνωστη κοινωνική, κοσμική και… οικονομική ιστορία που αν είχε αίσιο τέλος θα είχε αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων και την πορεία των δυο – ίσως - μεγαλύτερων οικογενειών της Ελλάδας, αποκαλύπτεται σήμερα, μέσα από τις αναμνήσεις μιας δημοσιογράφου.

Σκηνικό της ιστορίας, ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου και χρονολογία η «χρυσή εποχή», στα τέλη της δεκαετίας του 60. Συνάντηση, φλερτ και συντροφιά με προοπτική… της Χριστίνας Ωνάση και του Πέτρου Γουλανδρή. Η ιστορία έληξε ωστόσο άδοξα - παρά λίγο να προκαλέσει και εγκεφαλικό στον Αριστοτέλη Ωνάση - όταν η κόρη του επέλεξε αντί τον βαθύπλουτο Ανδριώτη εφοπλιστή, τον Τζοτζεφ Μπολκερ που ήταν μεγαλύτερος της… 39 χρόνια!

Ο Κωνσταντίνος μαζί με φίλους της εποχής στον Αφανή Ναύτη...

Η γνωστή δημοσιογράφος Σίβυλλα, περιγράφει με τον δικό της γλαφυρό τρόπο:

 «Πολλά χρόνια πριν - δηλαδή τα καλοκαιρία της δεκαετίας του 60 και του 70 -  η Άνδρος φιλοξενούσε αποκλειστικά και μόνο ισχυρά εφοπλιστικά ονόματα και όχι celebrities οι οποίοι «κάνουν θόρυβο», κουβαλούν μαζί τους φωτογράφους και δημιουργούν ένα διαφορετικό, «banale» σκηνικό.

Η Άνδρος, η γενέτειρα των μεγαλύτερων Ελλήνων εφοπλιστών φιλοξενούσε ήδη από την δεκαετία του ’50 ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Διοργανωτές οι σημαντικοί πλοιοκτήτες και το yachting club του νησιού.

Βασίλης και Γιάννης Γουλανδρής στον Όμιλο...

Γουλανδρήδες, Κουμάνταροι, Φαφαλιοί, Βεργωτήδες, ισχυρά εφοπλιστικά ονόματα όχι μόνο από την Άνδρο, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και βέβαια μέλη της παροικίας μας του Λονδίνο συγκεντρώνονταν στο όμορφο νησί των Κυκλάδων. Ιστιοπλοϊκά σκάφη έφθαναν εκεί μέρες πριν.

Οι ιδιοκτήτες των σκαφών διοργάνωναν parties στον ναυτικό όμιλο. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής δείχνουν τους εφοπλιστές να απολαμβάνουν το γεύμα τους στις βεράντες με θέα στην θάλασσα. Οι άνδρες ντυμένοι με λευκά παντελόνια και μπλε μπλουζάκια. Οι γυναίκες με φαρδιά, floral φορέματα που συνόδευαν με λευκά πέδιλα ή cigarette παντελόνια με μαρινιέρες και σανδάλια. 
Κάποιες έδεναν μικρά μαντήλια στα μαλλιά τους σε μια «προσπάθεια» να μιμηθούν σε  style  Jackie O! Λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του ‘60, η Χριστίνα Ωνάση έκανε την εμφάνισή της στην Άνδρο. Πρέπει να ήταν γύρω στα 17-18. Εκεί ήταν τότε τα σκάφη του νεαρού βασιλιά Κωνσταντίνου, όπως επίσης και του νεαρού μεγαλοεφοπλιστή Πέτρου Γουλανδρή. 
Η κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση εκείνη την εποχή ήταν ένα χαριτωμένο κορίτσι, χωρίς περιττά κιλά. Φορούσε στενά παντελόνια, πουκάμισα και μαντήλια στα μαλλιά σε χρώμα ροζ. 
Οι φήμες γίνονταν όλο και πιο έντονες για φλερτ της χρυσής κληρονόμου και του Πέτρου Γουλανδρή. Κάποιος από τον Όμιλο τους φωτογράφισε στο σκάφος του Γουλανδρή. Αργότερα όταν επέστρεψαν στην Αθήνα κάποιος άλλος φωτογράφος τους «πέτυχε» στις καμπάνες των «Αστεριών» της Γλυφάδας. 

Πέτρος Γουλανδρής, Αριστοτέλης Ωνάσης και Νίκος Γουλανδρής...

Τελικά Χριστίνα και Πέτρος δεν φαίνεται να προχώρησαν περισσότερο. Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε τι έγινε ακριβώς. Ήταν η αυστηρή, αυταρχική μητέρα του Πέτρου; Η Μαρία Λαιμού-Γουλανδρή η οποία δεν συμπαθούσε την Χριστίνα; Ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης εκείνος ο οποίος είχε διαφορετικά σχέδια για τον σύντροφο της κόρης του; 
Λίγους μήνες μετά από την περίφημη φωτογραφία  στα «Αστέρια» η Χριστίνα Ωνάση παντρεύτηκε τον Αμερικανό κτηματομεσίτη Τζόζεφ Μπόλκερ. Ο μπαμπάς Άρης έφθασε στα όρια… του εγκεφαλικού. Η κόρη του ήταν μόλις 19 ετών. Ο Μπόλκερ 58! 
Οι παρέες είχαν συγκεντρωθεί για ένα μεγάλο party με live ορχήστρα στις βεράντες του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Άνδρου. Ο γάμος της νεαρής Χριστίνας με τον πλούσιο Αμερικανό ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η ορχήστρα έπαιζε το δημοφιλές τραγούδι του Σινάτρα “My way”. Τελικά η κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση είχε τον δικό της, «μοναδικό» τρόπο να φτιάχνει πράγματα και καταστάσεις…»

Π.K.