Ο Στρόφιλας στις κορυφαίες αρχαιολογικές ανασκαφές της Ελλάδας το 2014! Και το 2017... χωματερή!!!

 

Ταξιδεύοντας στο μέλλον με τα καραβάκια της Ιστορίας μας. Στα βράχια του αρχαίου τείχους του οικισμού οι αρχαίοι κάτοικοι της Άνδρου πιν 6000 χρόνια σκάλισαν την ιστορία και τον πολιτισμό τους!!! Κάποιοι σήμερα δεν σέβονται 60 αιώνες ιστορίας και πολιτισμού του νησιού μας. Κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν πως ο Στρόφιλας μπορεί να αναδείξει την Άνδρο σε ιστορικό και τουριστικό πόλο διεθνώς (φωτ. Εν Άνδρω).

Ανοίγουμε για μια ακόμα φορά τον φακελο του "ΣΤΡΟΦΙΛΑ". Παορυσιάζουμε μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της νεολιθικής περιόδου στην Ευρώπη! Μια ανακάλυψη που έγινε στην Άνδρο! Ανοίγουμε τον φάκελο του Στρόφιλα επειδή οι συνεχείς παρεμβάσεις από το 2015 μέχρι σήμερα του κ. Καπάκη, των τριών συνοδοιπόρων συμβούλων του και μερικών ανιστόρητων φίλων τους, μαζί με την συνεχή ολιγωρία και αβελτηρία του δημάρχου Άνδρου καλλιεργούν τον "μύθο της Σταυροπέδας" σαν χώρου σκουπιδιών!!!

Συνάμα ανοίγουμε τον φάκελο διάσωσης και ανάδειξης του Στρόφιλα ώστε να ανακτήσει επιτέλους η Άνδρος ένα από τα καλύτερα μέρη της αρχαίας ιστορίας και του πολιτισμού της. Κατι που κάποιοι αδαείς δεν θέλουν και κάποιοι περιδεείς κοροϊδεύουν... Τόσα ξέρουν τόσα λένε... 

Μπροστά στο αρχαίο τείχος του Στρόφιλα. (φωτ. Εν Άνδρω).

Δυστυχώς με όσα είπε και εξακολουθεί να λέει από το 2015 μέχρι σήμερα ο κ. Καπάκης σκοπό έχουν να κερδίσουν το ευκαιριακό χειροκρότημα όσων δεν ξέρουν ή όσων αδιαφορούν για την μοναδική ιστορία του νησιού μας. Και συνεχίζουν να εκτίθεται συνεχώς και ο κ. Καπάκης και οι τρεις σύμβουλοι που τον ακολουθούν κατά πόδας επιλέγοντας να αγνοούν την ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ της χωματερής της Σταυροπέδας. Οι άνθρωποι αυτοί επιδιώκουν να μείνουν δια απαντός τα σκουπίδια εντός ίοως του σημαντικότερου αρχαιολογικού χωρου της Άνδρου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν πως τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να επιμένουν να βάλουν έναν ΧΥΤΥ απέναντι από Ακρόπολη!!! Τα ίδια ώρα αδιαφορούν για το σπουδαίο παρελθόν της Άνδρου, αλλά και τα ωφέλη που αυτό μπορεί να προσπορίσει αύριο στο νησί μας.

Το οροπέδιο του Στρόφιλα σε απόσταση μόλις 350-400 μέτρων από την ΠΑΡΑΝΟΜΗ χωματερή που δεν βλέπει κανείς από αυτούς που κόπτονται για το "περιβάλλον" και την "ιστορία"... (φωτ. Εν Άνδρω).

Προφανώς ο κ. Καπάκης που πολιτεύτηκε το 2014 αγνοεί πως η Σταυροπέδα σαν θέση ΧΥΤΥ είχε κλείσει οριστικά από το 2008 για τους κ. Γλυνό, Θεολόγου και Θωμά. Τότε κατάλαβαν επιτέλους και οι τρεις πως δεν υπήρχε περίπτωση το ΥΠΠΟ να κάνει πίσω μπροστά στην κορυφαία για την Ευρώπη αρχαιολογική ανακάλυψη που είχε γίνει στην Άνδρο. Και στράφηκαν, λανθασμένα όπως αποδείχτηκε, στην Μελίδα. Η Μελίδα κατέπεσε ως θέση ΧΥΤΥ τον Μάΐο του 2009. Τότε με δική μας παρέμβαση στον Τύπο (Αθήνας και Άνδρου) δείξαμε με στοιχεία, όχι με λόγια, πως υπήρχε πρόβλημα με τις ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ (Φλέα κλπ) της περιοχής. Και μέσα σε ένα μήνα αποσύρθηκεπολιτικά η θέση. Άρα, από το 2010 ΔΕΝ υπάρχει ούτε η Σταυροπέδα, ούτε η Μελίδα, στο τραπέζι. Όπως ΔΕΝ υπάρχουν και σήμερα. Η μεγάλη αρχαιολογική αξία του Στρόφιλα έχει κλείσει το θέμα Σταυροπέδα. Γι' αυτό ξεκίνησε νέα μελέτη το 2012 με σύμφωνη γνώμη όλων (διοίκησης και αντιπολίτευσης) με κοινά κριτήρια, τα οποία ξαναψηφίστηκαν το 2014 και 2015 και από τον εκ των υστέρων καταγγέλοντα κ. Καπάκη!!!

Όπως έγραψε η έγκυρη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Στρόφιλας είναι "η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στις Κυκλάδες τα τελευταία 25 χρόνια". Αυτό το αναγνωρίζουν διεθνή συνέδρια, μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα, η Αρχαιολογική Εταιρεία. Και μόνο μερικοί αιρετοί που σπεκουλάρουν για μια χούφτα ψήφους στην Υδρούσα λένε επιπολαιότητες. 

Άλλη μια άποψη της μοναδικής θέσης του Στρόφιλα στην Άνδρο. (φωτ. Εν Άνδρω).

Φυσικά δεν αντέχει σε κριτική η πρόταση του κ. Καπάκη (την έχει καταθέσει προφορικώς και εγγράφως από τ 2015) για αλλαγή των διαστάσεων του αρχαιολογικού χώρου με …«σκληρή διαπραγμάτευση»! Τι θα διαπραγματευτεί ο κ. Καπάκης, οι συνοδοιπόροι σύμβουλοι και οι φίλοι του: πολιτική λύση σε αρχαιολογικό ζήτημα!!! Θα επιχειρήσουν αυτοί χωρίς γνώσεις έτσι και ως έτυχε να αλλάξουν τους αρχαιολογικούς νόμους της Ελλάδας, αλλά και την διεθνή πρακτική στις χωροθετήσεις αρχαιολογικών χώρων; Τέτοιες ανοησίες μόνο οι αδαείς και οι ανόητοι λένε.

Όσες φορές και να πάνε οι αιρετοί ή ο κ. Καπάκης στο ΥΠΠΟ για την Σταυροπέδα (και μέχρι το 2008 πήγαν πολλές) θα αποτύχουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαιωνίσουν μια κραυγαλέα ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ με την συνέχιση της ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ απέναντι από τον Στρόφιλα. Όλα αυτά μέχρι να πάρει είδηση η Ευρωπαϊκή Ένωση τι γίνεται και να έλθουν τα πρόστιμα. Γιατί θα έρθει εκείνη η ώρα. Όπως ήρθε και το τρίτο μνημόνιο αυτών που τυχοδιωκτικά δεν θα ψήφιζαν ποτέ μνημόνιο.

Συνεπώς το μόνο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να πάει μια επιτροπή αιρετών και ενδιαφερομένων στο ΥΠΠΟ και να ζητήσει: πλήρη ανάδειξη του Στρόφιλα ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιας! Και συνάμα να προχωρήσει άμεσα η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΥ!

Ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια της αρχαίας ιστορίας και του πολιτισμού της Άνδρου είναι στον Στρόφιλα. Ας μην το αφήσουμε να χαθεί... (βίντεο Εν Άνδρω). 

Από όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς στο site μας επιλεξαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση ειδικού αναγνώστη μας που σχολίασε την απάντηση του Γιάννη Καπάκη του 2015 όταν τότε εκτέθηκε για πρώτη φορά δημοσίως λέγοντας ανοησίες. Την παραθέτουμε προς προβληματισμό όλων ενδαφέρονται: 

Μουρτζάς Νίκος: «Επειδή ήμουν μέλος του ΚΑΣ την περίοδο που πάρθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις (περισσότερες από μία και μάλιστα ομόφωνα) απομάκρυνσης των λατομείων και του σκουπιδότοπου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (που καταφανώς έχει καταστρατηγηθεί), είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω ότι κήρυξη αρχαιολογικού χώρου ζώνης προστασίας Α ιστορικά δεν έχει ανακληθεί ποτέ από το ΥΠΠΟ. Ακόμα και σε περιπτώσεις πολύ σοβαρότερης της συγκεκριμένης (π.χ. η μισή πόλη του Ηρακλείου Κρήτης είναι αυθαίρετη καθώς έχει επεκταθεί στην ζώνη Α του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού) δεν έχει αρθεί».

Επίσης προς ενημέρωση αιρετών και αιρετικών παραθέτουμε εδώ όλα τα link των κυριότερων δημοσιεύσεων μας με θέμα τον Στρόφιλα. Τα έχουν διαβάσει χιλιάδες αναγνώστες (π.χ. το βίντεο του "εν Άνδρω" το έχουν πάνω από 3.900 θεατές και το άρθρο της Χ. Τελεβάντου το έχουν διαβάσει πάνω από 2.700 αναγνώστες). Όμως μάλλον δεν τα έχουν δει και διαβάσει αυτοί που θα έπρεπε!

http://enandro.gr/index.php/2014-07-08-16-03-59/1672-2015-08-22-19-06-38

http://enandro.gr/index.php/2014-12-24-20-13-03

http://enandro.gr/index.php/2014-12-24-20-17-23

http://enandro.gr/index.php/4500-3200

Τέλος προν γνώση των αιρετών και των αιρετικών παραθέτουμε και προγενέστερη δημοσίευσή μας που σχολιάζει την ανακοίνωση  της Αρχαιολογικής Εταιρείας της 12ης Μαΐου 2015 η οποία για μια ακόμα χρονιά επιλέγει τις ανασκαφές του Στρόφιλα ανάμεσα στις κορυφαίες της Ελλάδας για το 2014!

Ο Στρόφιλας της Άνδρου στις κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014

Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 12 Μάιος 2015 19:14

Άνδρος: βραχογραφία πλοίων του 4000 π.Χ. στον Στρόφιλα. (φωτ. Εν Άνδρω).

Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Εταιρεία τα νέα ευρήματα του Στρόφιλα της Άνδρου που ήρθαν στο φως από την αρχαιολόγο Χριστίνα Τελεβάντου είναι ανάμεσα στα κορυφαία ανασκαφικά ευρήματα της χρονιάς του 2014. Όπως σημειώνουν οι εφημερίδες εκείνων των ημερών: «…το ενδιαφέρον του ειδικού ως επί το πλείστον κοινού, που κατέκλυσε το αμφιθέατρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, έκλεψαν τα ευρήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, που διενεργήθηκαν υπό την αιγίδα της Εταιρείας το 2014. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά μεταξύ άλλων ξεχώρισαν:

• Οι νέες βραχογραφίες είδαν το φως στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα Άνδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής Σύρου και στο Βαθύ Αστυπάλαιας. Βραχογραφίες που εικονίζουν για πρώτη φορά ανθρώπους, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια ή ο κυνηγός ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στον Στρόφιλα 'Ανδρου. Επίσης, στην περιοχή - την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου- διαπιστώθηκαν ακόμα παλαιότερες βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει τη μακρά παράδοση χρήσης του χώρου για τη χάραξη παραστάσεων

Το «εν Άνδρω» που έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με την Χριστίνα Τελεβάντου και έχει παρουσιάσει και την δουλειά της σε αρκετές αναρτήσεις και σε βίντεο παρουσιάζει με χαρά αυτή τη νέα επιτυχία της που είναι πολύ σημαντική για την Άνδρο. Ας μην ξεχνάτε πως ακόμα και το σήμα της ιστοσελίδας μας είναι από βραχογραφία του Στρόφιλα…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

People in this conversation

 • Επισκέπτης - Γαυριωτης

  Θα αναδειχθει οπω οι υπολοιποι χωροι σο νησι.... νε κλειστε τις πορτες λογο ελλειψης προσωπικου να μην μπορει να ο επικεφτει κανενας. Οπως η βυζαντινη εκκλησια ππυ κοντευει να πεσει. Οπως ο πυργος του Αγ. Πετρου που θα γκρεμισει καποια στιγμη. Ολα αυτα γιατι η αρχαιολογια εξυπηρετει συμφεροντα...

 • Επισκέπτης - ΣΤΡΟΦΙΓΓΑΣ

  ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΠΟΥ ΜΟΣΤΡΑΡΕΙΣ ΚΑΙ .... ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΑΔΟΞΑ ΤΟΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ... ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ!!!!

 • Επισκέπτης - Εν Άνδρω

  Αγαπητοί φίλοι τρολαρίσματα των ίδιων και των ίδιων ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ. Ας το πάρετε απόφαση εσείς οι δύο που γράφετε σχόλια με το μεροκάματο....

 • Επισκέπτης - Καπακακης

  Μπραβο κ.Μπασαντη!!!!!
  Εξαιρετικο το αρθρο σας! Ευχομαι να το διαβασουν και οι στενομυαλοι! Ισως(τουλαχιστον) τους προβληματισει λιγο!! Ο Στροφιλας ειναι αρχαιολογικος χωρος υψιστης σημασιας και πρεπει να αναδειχτει!!