Το "Αβέρωφ" επέστρεψε αστραφτερό στο Φάληρο! Η παρακαταθήκη του Αλέκου Γουλανδρή στις κόρες του.

Ο άρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός ΓΕΝ χαιρετούν το "Αβέρωφ" που περνά μπροστά τους σήμερα το πρωί

Το όραμα του μεγάλου Ανδριώτη ευεργέτη Αλέξανδρου Γουλανδρή, που μεταλαμπάδευσε στις κόρες του Μαρία-Λούλα και Αλεξάνδρα, πήρε σήμερα σάρκα και οστά. Το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» φρεσκοβαμμένο, αστραφτερό και λάμποντας στον καλοκαιρινό ήλιο, επέστρεψε «ολοκαίνουργιο» στο αγκυροβόλιο του στο Τροκαντερό του Φαλήρου.

Η ρυμούλκηση του από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά  μέχρι την θέση μεθορμίσεως του ήταν μια συγκινητική θαλασσινή γιορτή. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων απένειμε τιμές, ενώ δεκάδες μικρά και μεγάλα ιδιωτικά σκάφη περίμεναν το πλοίο-σύμβολο του Πολεμικού Ναυτικού στην έξοδο από τον δίαυλο της Σαλαμίνας και το συνόδεψαν τιμητικά μέχρι το Φάληρο.

Τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά έκαναν «κράτει» να περάσει το ένδοξο θωρηκτό και το χαιρετούσαν με τις σφυρίχτρες τους, ενώ  στα ναυπηγεία του Περάματος οι εργαζόμενοι σταμάτησαν για λίγο τις δουλειές τους για να δουν το ταξίδι του θωρηκτού.

 Αν και αρχικά είχε υπολογιστεί το «Αβέρωφ» να μείνει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι και τον Σεπτέμβριο εν τούτοις αποφασίστηκε πως η επανατοποθέτηση του κύριου καταστρώματος αλλά και κάποιες άλλες στοχευμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης εσωτερικών χώρων μπορούν να γίνουν στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Τροκαντερό, εκεί που ήταν αγκυροβολημένο το ιστορικό πολεμικό σκαρί. Οι εργασίες που απομένουν να γίνουν ήταν άλλωστε και η τελευταία επιθυμία του Αλέξανδρου Γουλανδρή με δωρεά του οποίου τον περασμένο Απρίλιο το Αβέρωφ απέπλευσε από τον Φλοίσβο με προορισμό το Σκαραμαγκά.

Ο Αλέκος Γουλανδρής 

Πριν «φύγει» από τη ζωή ο μεγάλος  Έλληνας εφοπλιστής άφησε παρακαταθήκη στις κόρες του Μαρία- Λούλα και Αλεξάνδρα να συνεχίσουν τη δωρεά για την ανακατασκευή και συντήρηση του θρυλικού Αβέρωφ. Παρά το γεγονός πως ζουν μακριά από την Ελλάδα, η μια στην Ελβετία και η άλλη στο Λονδίνο δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεκπλήρωτη την τελευταία επιθυμία του αγαπημένου τους πατέρα.

Αυτή ήταν η παρακαταθήκη που άφησε ο εφοπλιστής στους κληρονόμους του, ίσως και το σπουδαιότερο έργο στη φιλανθρωπική του διαδρομή, να βοηθήσουν δηλαδή ώστε το θωρηκτό Αβέρωφ να «ζήσει» για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Ένα project που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο εφοπλιστής αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση να χρηματοδοτήσει τις εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής, έτσι ώστε κάποια στιγμή το θρυλικό Αβέρωφ να βγει έστω και για μια βόλτα στο Αιγαίο όχι ως σύγχρονο όπλο και απειλή αλλά ως κινητό σύμβολο της ελευθερίας.

Αν και αρχικά υπολογιζόταν ότι το θωρηκτό θα έμενε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι τέλη Ιουνίου εν τούτοις η παραμονή του πήρε κάποιες ημέρες παράταση και αυτό γιατί οι κληρονόμοι του Αλέξανδρου Γουλανδρή θα χρηματοδοτήσουν την πλήρη ανακατασκευή του καταστρώματος.  

 Αυτό δεν είχε προγραμματιστεί από την αρχή, αλλά ύστερα από την συγκεκριμένη πρόταση του αρχηγού του ΓΕΝ στον δικηγόρο και πρόεδρο της ναυτιλιακής Ανδριακή κ. Δημήτρη Κωστόπουλο, ο τελευταίος ενημέρωσε τους κληρονόμους του Αλέξανδρου Γουλανδρή.

Οι κόρες του Αλέξανδρου Γουλανδρή, Μαρία- Λούλα Γουλανδρή και Αλεξάνδρα Γουλανδρή αλλά και τα παιδιά της τρίτης κόρης του εφοπλιστή Βιολαντώ, που πέθανε σε νεαρή ηλικία, αποδέχτηκαν να χρηματοδοτήσουν το έργο της ανακατασκευής του καταστρώματος ύψους 200.000 ευρώ περίπου. Είναι η ελάχιστη προσφορά των κληρονόμων για να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου Ανδριώτη εφοπλιστή ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια έχοντας στο πλευρό του αγαπημένα πρόσωπα.

"Εν 'Ανδρω"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια