εν Άνδρω

Στα θρανία από 4 ετών τα παιδι...
  Από την επόμενη σχολική χρονιά, όλα τα παιδάκια της Άνδρου που έγιναν 4 χρονών… «θα καθίσουν στα θρανία» για υποχρεωτική προσχολική φοίτηση! Κι αυτό επειδή αρχίζει από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας, η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων.
Αγρυπνία για μια ιδιαίτερη στι...
Με Αγρυπνία εορτάστηκε χθες μια ιδιαίτερη στιγμή για την Μονή Παναχράντου της Άνδρου. Εδώ και 10 χρόνια σε εργασίες που έγιναν στο παρεκκλήσι του Κοιμητηρίου της Μονής βρέθηκε κάτω από το πλακόστρωτο πάτωμα του οστεοφυλάκιο με λείψανα 300 πατέρων του μοναστηρίου που υπήρχε εκεί από 100νταετίες. Άγγιχτο, απείραχτο, σε εξαιρετική ατμόσφαιρα. Από τότε κάθε χρόνο η Μονή Παναχράντου αυτή την μέρα τελεί Αγυπνία στη μνήμη των παλαιών αδελφών του μοναστηριού που έζησαν, έδρασαν και κοιμήθηκαν στους χωρους της. Στη φωτογραφία πηγή μπροστά στο παρεκλήσι του κοιμητηρίου του μοναστηριού.
Πολιτικοί, πολίτες, επώνυμοι, ...
  Ο Αλέξανδρος Σταματιάδης (αριστερά) με φίλους του στο Ναυτικό Όμιλο Άνδρου. Πολιτικοί, απλοί πολίτες και «επώνυμοι» φίλοι της οικογένειας και της Άνδρου, καταδικάζουν την δολοφονία του Αλέξανδρου Σταματιαδη και ζητούν από την κυβέρνηση να επανασχεδιάσει και νε εντείνει την αστυνόμευση, να συλλάβει τους δράστες και να τους παραπέμψει στην Δικαιοσύνη.
"Έφυγε" ο Αλέξανδρος Σταματιάδ...
  Ο Αλέξανδροσ Σταματιάδης στην πλατεία Αφανή Ναύτη της Άνδρου.  Ο γνωστός Ανδριώτης επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης έχασε σήμερα το μεσημέρι την άνιση μάχη με τον θάνατο, που έδινε στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. H εξόδιος  ακολουθία θα τελεστεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στις 11.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Θεοσκεπάστου Χώρας Άνδρου. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να πραγματοποιηθούν δωρεές στην Καΐριο Βιβλιοθήκη, στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου και στο Εμπειρίκιο Γηροκομείο και Νοσοκομείο Άνδρου. 
Επαρχείο & Λιμεναρχείο ζητούν ...
(Από το Επαρχείο λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου που εκδόθηκε κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με το Λιμεναρχείο Άνδρου και ζητά τροποποίηση της yp;arxoysaw ενδοκυκλαδικής σύνδεσης Άνδρου – Σύρου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ανδριτών που μεταβαίνουν στην Ερμούπολη για υποθέσεις τους – Εν Άνδρω).
Περιπολικό 4χ4... "από δεύτερο...
  Με επιχειρησιακό υλικό… «από δεύτερο χέρι», ενισχύεται η Αστυνομία της Άνδρου! Ως γνωστόν ολόκληρο το νησί στερείται εδώ και αρκετό καιρό ενός τζιπ 4χ4 που είναι άκρως απαραίτητο για περιπολίες και διαδρομές εκτός ασφάλτου, στα βουνά και τις ερημιές του νησιού.
Στη Μονή της Αγίας: στης Ζωοδό...
 Στη Μονή της Αγίας. Σήμερα σττης Ζωοδόχου Πηγής το μέγα πανηγύρι της Υδρούσας. Ανηφορίζοντας στο γυναικείο μοναστήρι που δεσπόζει στην πλαγιά του βουνού πάνω από το Μπατσί ανήμερα στη γιορτή της Αγίας (φωτ. Χαρίδημος).  Στο προαύλιο της Μονής της Αγίας ο κόσμος ήδη είναι πολύς (φωτ. Χαρίδημος).  Μέσα στο καθολικό του μοναστηριού οι καλόγριες έχουν προετοιμάσει τα πάντα για την λειτουργία (φωτ. Χαρίδημος).  Χοροστάτησε της τελετής ο γέροντας Ευδόκιμος της Μονής Παναχράντου. Μαζί του από την αδελφότητα της Μονής ο  παπα - Φιλάρετος και ο διάκος Ευδόκιμος και επίσης ο διάκος Ελευθέριος (Χώρα), ο παπα - Παναγιώτης (Καμπανός), ο παπά Καλλίνικος (Γαύριο), ο παπα - Γιάννης (Άρνη) (φωτ. Χαρίδημος).    Πλήθος ο κόσμος μέσα στην εκκλησία και επίσης οι τοπικές αρχές (φωτ. Χαρίδημος).  Η ηγουμένη και οι μοναχές της Μονής της Αγίας (φωτ. Χαρίδημος)  Ο παπα - νικόλαος (Μπατσί) και ο παπα - Παναγιώτης (Βόρεια Άνδρος) με την εικόνα στην λιτανεία γύρω από το μοναστήρι (φωτ. Χαρίδημος).  Ακόμα μια φωτογραφία από την λιτάνευση της εικόνας (φωτ. Χαρίδημος).  Τουλάχιστον 300 άτομα από ολη την Υδρούσα και την Άνδρο παρακολούθησαν την λειτουργία (φωτ. Χαρίδημος).  Στο μαγειρεμα πρωτοστάτησε ο παπα - Αέτιος (φωτ. Χαρίδημος)  Το μενού: η κλασική μακαρονάδα με κατσίκι κοκκινιστό (φωτ. Χαρίδημος).  Στην τραπεζαρία του μοναστριού παρακάθησαν εκατοντάδες άτομα (φωτ. αρίδημος).  Μετά το τέλος του πανηγυριού ο γέροντας Ευδόκιμος και η ηγουμένη Παρθενία μαζί με την αδελφότητα της Παναχράντου και της Αγίας (φωτ. Χαρίδημος). "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"                                                              
ΑΝΔΡΟΣ 2018: ανάμεσα στον παρα...
Κι όμως είναι Κυκλάδες! Είναι μια από εκείνες τις μαγικές γωνιές της Άνδρου. Είναι μια από τις πολλές ρεματιέας του νησιού που ξεκινούν από τον Ζόργκο και το Βιτάλι, κατεβαίνουν στη Βόρη και στο Ατένι, διασχίζουν τα Άχλα και τις Στενιές, προχωράνε στα Λάμυρα και στα Λειβάδια και φτάνουν μέχρι το Κόρθι. Ένας παράδεισος - συχνά ξεχασμένος και αναξιοποίητος - η Άνδρος. Οι επισκέπτες από Λαρισα και Λευκωσία που συναντήσαμε αυτές τις μέρες ήταν έκπληκτοι. "Τόσο πράσινο νησί" δεν το φανταζόμαστε. "Καμία σχέση με τις Κυκλάδες" κατέληγαν. Κι έφευγαν με την ευχή: "θα ξανάρθουμε". Σε αυτήν μια από τις υπέροχες γωνιές αυτού του "παραδείσου" βρεθήκαμε ανήμερα το Πάσχα για τον παραδοσιακό οβελία.. (φωτ. Εν Άνδρω).
ΣΤΕΝΙΕΣ: Το χωριό των δυναμιτώ...
Οι Χιώτες έχουν το Βροντάδο που κάθε Πάσχα είναι διάσημο για τον ρουκετοπόλεμο. Και η Άνδρος έχει τις Στενιές που κάθε χρόνο είναι πασίγνωστες για τα δυναμιτάκια, τα πυρτεχνήματα και τις... ανατινάξεις τους! Τα μάσκουλα! Που δεν διαφέρουν ηχητικά από οβίδες με την εξαίρεση πως πριν γινει το "μπαμ" δεν ακούγεται ο ανατριχιαστικός συριστικός ήχος πριν εκραγούν. Όλα τα άλλα ηχητικά και "σκηνοθετικά" είναι ίδια. Το ίδιο μέγα ¨μπαμ" ο ίδιος καπνός μετά την έκρηξη που δεν βλέπεις τίποτα για 2-3 λεπτά. Και μετά βλέπεις τα σπίτια στη θέση τους και χαμογελάς με την απίστευτη "τρέλα" (ή και τρέλα) των Στενιωτών να προσπαθούν δεκάδες (ή και εκατοντάδες;) να "ανατινάζει" το μισό χωρίο το άλλο μισό (φωτ. Στη φωτογραφία ο κάπνός λόγο μετά την ανατίναξη του μάσκουλου Εν Άνδρω).