Απαντήσεις γύρω από την χωροθέτηση ΧΥΤΥ

Του Διαμαντή Μπασαντή

Ορισμένες από τις μέχρι σήμερα προτεινόμενες θέσεις από τις μελέτες

Πριν 6 χρόνια τέτοιες μέρες έγραφα το πρώτο άρθρο για την επιδιωκόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση Προφήτης Ηλίας στην Μελίδα Πιτροφού. Κατέκρινα την χωροθέτηση ως λάθος λόγω υδροφόρου ορίζοντα

(Παρεμπιπτόντως προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν έχω καμία σχέση με τον Πιτροφό. Κατάγομαι από Λειβάδια και μένω στο Υψηλού).

Τότε ΚΑΝΕΙΣ από όσους διαμαρτύρονται σήμερα «για το καλό της Άνδρου» δεν βρέθηκε να γράψει κάτι δημόσια. Το «καλό της Άνδρου» προέκυψε όταν η χωροθέτηση πήγε σε άλλες περιοχές. Κρίμα γιατί εγώ πίστευα την Άνδρο ενιαία και όχι τεμαχισμένη σε περιοχές «ειδικού ενδιαφέροντος» και «ειδικού σκοπού»!

ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ κανέναν από το Μπατσί, το Γαύριο ή το Κόρθι να στηρίζει τους κατοίκους του Πιτροφού και της Παλαιόπολης που διαμαρτύρονταν μόνοι τους. Ή μήπως κάνω λάθος;

Τότε, εγκαίρως, χωρίς υπονοούμενα και υπεκφυγές υποχρεώσαμε τις τοπικές αρχές να πάρουν πίσω την λάθος χωροθέτηση. Έτσι σώθηκαν οι πηγές της περιοχής. Η θέση ακυρώθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες.

Όσοι ανδριώτες συμβάλαμε ανιδιοτελώς σε αυτή την προσπάθεια τότε νοιώσαμε ικανοποίηση γιατί είχαμε σώσει ένα μικρό κομμάτι της Άνδρου. Της όποιας Άνδρου. Όχι της γειτονιάς μας στην Άνδρο.

(Αυτά για όσους σήμερα γράφουν υπαινικτικά λέγοντας τα «στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά»).

Στη συνέχεια συνεχίσαμε τον αγώνα μέχρι σήμερα για να φύγει η χωματερή από την Σταυροπέδα ώστε να διασωθεί και να αναδεχθεί ο Στρόφιλας: ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος της νεολιθικής Άνδρου και μοναδικός στην Ευρώπη.

Μια από τις μοναδικές βραχογραφίες του Στρόφιλα, του 4000 π.Χ. περίπου. Σήμερα είναι ακρίβώς απέναντι από την χωματερή της Σταυροπέδας!

Όταν ξεκίνησε το «εν Άνδρω», πριν 14 μήνες, επιλέξαμε ως σήμα την υπέροχη βραχογραφία του Στρόφιλα: το νεολιθικό καραβάκι. Σκαλισμένο στο τείχος του οικισμού είχε ταξιδέψει από το 4.000 π.Χ. μέχρι το 2.000 μ.Χ. φτάνοντας μέχρι εμάς. Για να μας θυμίσει πως αυτό το νησί δεν είναι μόνο δικό μας: ήταν κάποτε δικό τους και θα είναι αύριο αυτών που θα έρθουν.

Εμείς απλώς το ζούμε σήμερα. Ας το αγαπήσουμε ΟΛΟΚΛΗΡΟ. Όχι μόνο την γειτονιά μας. Ας μην το ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ. Ώστε να μείνει και από εμάς κάτι ωραίο αύριο σε αυτούς που θα ‘ρθουν. Ας αφήσουμε κι εμείς ένα χνάρι στην ιστορία δείγμα αγάπης στον τόπο για τους επόμενους.  Όπως άφησαν εκείνοι που ταξίδεψαν με τα αρχαία πλοία του Στρόφιλα και τα χάραξαν πάνω στα βράχια μιλώντας για μια ιστορία πριν 6000 χρόνια.

Πάμε τώρα στο σήμερα. Τα στοιχεία, λοιπόν, που παρουσίασε το «εν Άνδρω» ζητώντας χωροθέτηση «εδώ και τώρα» και στη συνέχεια ο Γιάννης Μηνδρινός είναι όλα ΣΩΣΤΑ. Μάταια διάφοροι αναγνώστες επιχειρούν να διαψεύσουν. Προέρχονται από τις μελέτες (ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ) του Δήμου Άνδρου και τις υπηρεσίες τις περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εμείς απλή παράθεση κάναμε.

Επειδή ο κ. Λ. Βλάμης και μερικοί άλλοι που παρενέβησαν στον δημόσιο διάλογο (π.χ. Μόνιμος Κάτοικος, Θεόδωρος Μανούσος κλπ) προφανώς ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ τους πληροφορούμε πως για τις μελέτες της Πλούσκα έχουν κατατεθεί εδώ και 2,5 χρόνια στην περιφέρεια και έχει ήδη ολοκληρωθεί η Β΄ φάση! Είναι τώρα στην διαδικασία της Γ΄ φάσης (να πάει στο ΥΠΕΧΩΔΕ). Αυτό μας το τόνισε και με δήλωση του ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης που το παρακολουθεί στην περιφέρεια. Σε περίπτωση που χωροθετηθεί τώρα άλλος χώρος σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Έπαρχος θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (το υπολογίζει στα δύο χρόνια περίπου). Αυτά για να μην γράφονται ανακρίβειες. Γιατί δεν τις γράφουν μόνο οι αναγνώστες τις λένε και δημοτικοί σύμβουλοι που την προσεχή Πέμπτη καλούνται να πάρουν απόφαση αν θα την προωθήσουν στην επόμενη φάση ή θα αρχίσουν την διαδικασία χωροθέτησης από την αρχή.

Και εδώ προκύπτουν μερικά ερωτήματα για τους διαμαρτυρόμενους:

-        Όσοι διαμαρτύρονται σήμερα για όσα γράφτηκαν στο «εν Άνδρω» και από τον Γιάννη Μηνδρινό γιατί τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν να ρωτήσουν και να μάθουν τι γίνεται με την μελέτη για την Πλούσκα;

-        Και γιατί σήμερα γράφουν ότι γράφουν χωρίς να έχουν ρωτήσει κάποιον αρμόδιο ή να έχουν ελέγξει τα στοιχεία στον Δήμο Άνδρου και στην περιφέρεια;

-        Είχαν ακούσει πως το φθινόπωρο η περιφέρεια κοινοποίησε την Β΄ φάση στον Δήμο Άνδρου και στον μελετητή για να προχωρήσουν πλέον στην Γ΄ φάση;

Αυτά για να μην δημιουργούν κάποιοι εντυπώσεις με απαράδεκτους υπαινιγμούς. Χωρίς υπαινιγμούς και χωρίς προκατάληψη το «εν Άνδρω» και ο Γιάννης Μηνδρινός παρουσίασαν τα στοιχεία όπως έχουν σήμερα. Τώρα ως προς το πολιτικό και διοικητικό μέρος της όλης διαδικασίας προς πληροφόρηση των αναγνωστών μας:

(α) Υπάρχει άμεση ανάγκη χωροθέτησης ΧΥΤΥ μέχρι 18 Μαρτίου 2015. Αν πάμε στο ΣτΕ χωρίς χωροθέτηση ή με μπερδεμένη χωροθέτηση υπάρχει μεγάλη περίπτωση να δούμε πάλι τα σκουπίδια στους δρόμους.

(β) ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΧΩΡΟΘΕΤΕΙ το «εν Άνδρω» αλλά η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΟΥ. Η προηγούμενη επί πολλά χρόνια δεν χωροθέτησε. Στο τέλος ξεκίνησε την διαδικασία και την έφερε εκεί που είναι σήμερα. Σήμερα καλείται με 6 μήνες καθυστέρηση η νέα δημοτική αρχή να αποφασίσει τι θέλει: μια επανεκκίνηση της διαδικασίας (με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά, διοικητικά και λειτουργικά) ή ολοκλήρωση αυτής που έχει ξεκινήσει. ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ο Γιάννης Μηνδρινός, αυτό είχε γράψει και το «εν Άνδρω».

 (γ) Στις 18/3/2015 κάτι πρέπει να παρουσιάσουμε στο ΣτΕ μια χωροθέτηση με βάση μια μελέτη και να ζητήσουμε την 10η παράταση. Αν πάμε χωρίς χωροθέτηση θα δούμε τα σκουπίδια στους δρόμους το καλοκαίρι. Αν πάμε με λάθος χωροθέτηση μπορεί να δούμε τα σκουπίδια στους δρόμους το επόμενο καλοκαίρι.  Ο Δήμος Άνδρου και οι αρμόδιοι καλούνται να αποφασίσουν. Και να πάρουν την ευθύνη για ότι προκύψει. Έξι μήνες τώρα απλώς περιμένουν…

Όπως καταλαβαίνουν όλοι οι καλοπροαίρετοι αναγνώστες το πολιτικό πρόβλημα ήταν και είναι της δημοτικής αρχής, το πρόβλημα της μελέτης ήταν και είναι του μελετητή, το πρόβλημα το αν θα δούμε σκουπίδια στους δρόμους είναι και των δημοτών που αδιαφόρησαν επί χρόνια.

Εμείς από την μεριά μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θέτουμε το πρόβλημα. Τώρα το τι κατάλαβε καθένας και πως ερμήνευσε ότι γράφουμε είναι δικό του πρόβλημα. Αν έχει παράπονα για τις μελετώμενες περιοχές να τα πει στον δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτοί περίμεναν όλο αυτό διάστημα και αυτοί θα πάρουν την ΑΠΟΦΑΣΗ.

Τώρα αν κάποιοι θέλουν να μιλήσουν για την όποια χωροθέτηση και να πουν κάτι το «εν Άνδρω» είναι ανοικτό να φιλοξενήσει όλες τις απόψεις.

Υστερόγραφο: Ξαναλέμε πως τις περιοχές της Πλούσκας και του Καμπανού ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ. Ούτε που τις ξέρουμε. Απλώς γράψαμε αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αυτά που συζητούνται σήμερα. Οι αρχικές επιλογές ήταν του ΜΕΛΕΤΗΤΗ. Στη συνέχεια της ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ δημοτικής αρχής. Και η απόφαση θα είναι της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ δημοτικής αρχής. Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων.