Στου Φελλού την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η Άνδρος μονάχη... (φωτορεπορτάζ)

 Οι νότιες πλαγιές του Φελλού και η κορυφογραμμή του Χάρακα κάηκαν ολοσχερώς. Όμως ο κάμπος, η βόρεια πλαγιά και η παραλία του Φελλού γλύτωσαν. Κάηκαν περίπου 3.000 στρέματα. Ανάμεσα τους κτήματα, ελιές και άλλα δέντρα, αλλά και μεγάλες εκτάσεις θάμνων, φρυγάνων και άγριας βλάστησης (φωτο: Εν Άνδρω)  

Μια κοντινότερη λήψη δείχνει τις απροσμένες διαδρομές της φωτιάς λόγω του ανέμου. Και μια παρατήρηση: βλέπουμε πως όπου το κτήμα είχε καθαριστεί η φωτιά έγλυψε, αλλά δεν έκαψε (φωτο: Εν Άνδρω). 

  

Μια εικόνα της εναλλαγής μεταξύ καμενης έκτασης και του πράσινου της παραλίας που διασώθηκε (φωτο: Εν Άνδρω).

Από ψηλά η παραλία του Φελλού μέσα στα καμένα. Τουλάχιστον σώθηκε το πράσινο της ακτής. Κάτι είναι κι αυτό (φωτο: Εν Άνδρω).

Όλες οι νότιες πλαγιές μεταξύ Φελλού και Χάρακα αποτεφρωμένες. Μοναδική πράσινη κουκίδα η παραλία (φωτο: Εν Άνδρω).

Ίσως το μοναδικό σπίτι με τόσες εκτεταμένες ζημιές. Κοντά στην κορυφογραμμή του Χάρακα. Ανήκει στον γιατρό Ανδρέα Βόσσο και στον αδελφό του. (φωτο: Εν Άνδρω).

Πέντε παράθυρα με ολική καταστροφή (φωτο: Εν Άνδρω).

Άλλα δύο παράθυρα εντελώς καμένα από τα οποία η φωτιά μπήκε και στο σπίτι (φωτο: Εν Άνδρω).

Απέναντι στη σκηνικό αποτέφρωσης η γαλήνια, πράσινη και παραδεισένια παραλία του Φελλού που εκτείνεται βόρεια... (φωτο΅Εν Άνδρω).

Σκηνές από την παραλία προς τη νότια πλαγιά του Φελλού και την κορυφογραμμή του Χάρακα. Η εναλλαγή πράσινου γκρίζου ξαφνιάζει. Κάτι σαν την εναλλαγή παράδεισου και κόλασης (φωτο Εν Άνδρω).

Ο κάμπος του Φελλού πράσινος και ανέγγιχτος. Και πίσω η ράχη του βουνού σταχτιά. Η απόλυτη αντίφαση. Η, όταν ο αέρας κάνει τα δικά του (φωτο: Εν Άνδρω).

 

Κι ανάμεσα στο σταχτί και το πράσινο ένας μικρός ανέγγιχτος παράδεισος: "το στέκι του Αντρέα", η ταβέρνα του κυρ Αντρέα Λοτσάρη σαν σκηνή από άλλο έργο (φωτο: Εν Άνδρω).

Οι κληματαριές καταπράσινες και σκιερές να δίνουν μια υπέροχη αίσθηση στο "στέκι του Αντρέα". Κι όμως μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα πέρασε και σάρωσε η πύρινη λαίλαπα (φωτο: Εν Άνδρω). 

Αν θες το πιστεύεις, αν θές όχι. Μπροστά ο καταπράσινος κήπος της Εδέμ και πίσω ο εφιάλτης της αποτέφρωσης (φωτο: Εν Άνδρω).

Κοντά σε αυτό το σημείο άρχισε η μεγάλη φωτιά στον Φελλό (φωτο: Εν Άνδρω).

 

Φεύγοντας από τον Φελλό μια τελευταία ματιά στη βορεινή πλευρά της κοιλάδας. Σαν να μην έγινε τίποτα...(φωτο: Εν Άνδρω)

Χτες οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ότι μπορούσαν. Όμως οι συνθήκες ηταν άνισες. Τουλάχιστον δεν έπαθε τίποτα κανένας. Και με την βοήθεια του ελικόπτερου σώθηκαν πολλά σπίτια. Χάθηκαν όμως κτηματα, ζώα, περουσίες κλπ. Τα αίτια της φωτιάς άγνωστα. Πάντως στο σημείο που ξεκίνησε - δίπλα στον δρόμο - δειχνουν τουλάχιστον βαρειά αμέλεια. Όμως αυτά είναι έργο των ειδικών (φωτο: Εν Άνδρω). 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και δύο πολιτικές κουβέντες. Ο δήμαρχος με τους επιτελείς του (Βουραζέρη-Μπάλλα) έφτασαν αργά στην φωτιά. Όταν αυτή είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της. Μόνο ο Δημητρης Λάσκαρης έφτασε όταν χρειαζόταν, οδηγώντας ο ίδιος την υδροφόρο της Χώρας! Την επομένη ο δήμαρχος άρχισε τα δελτία τύπου επαιρόμενος και μοιράζοντας συγχαρητήρια!! Το παράδοξο είναι πως ο δήμαρχος ήταν απών. Και δεν έκανε τν κόπο να πάρει ένα τηλέφωνο τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη για να ζητήσει, να πληροφορηθεί ή να τον πληροφόρησει για κάτι. Τόσο σίγουρος ήταν; Ή, τόσο μικροπαραταξιακός;

Σε αντίθεση με αυτόν ο έπαρχος, που ηταν παρών και γνωστης της περιοχής ζήτησε εναέρια μέσα. Τα οποία ο κ. Γ. Καπάκης τα διέθεσε πριν ακόμα φτάσει στο σημείο η πυροσβεστική! Στη συνέχεια ο Ανδρέας Βόσσος και κάτοικοι της περιοχής επικοινώμησαν με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Ο δήμαρχος ποτέ! Είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος στην Άνδρο που αγνοεί συστηματικά τον πολιτικό προϊστάμενο της πυρόσβεσης και της πυροσβεστικής της Ελλάδας. Ίσως γιατί εγωιστικά τον βλέπει σαν πολιτικό αντίπαλο. Ακόμα και την ώρα της φωτιάς! Να προσθέσουμε πως χτες ο δημαρχος δεν έδειξε ενδιαφέρον ούτε και για τις επίγειες ενισχύσεις, αλλά ούτε πήρε ένα τηλέφωνο στην εταιρεία που μετέφερε τα οχήματα και τους πυροσβέστες! Την ειδοποίησε η πυροσβεστική μετά από άνωθεν πολιτική συνενόηση...

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Σάμου - που επίσης το νησι του είχε φωτιά - πήρε πολλά τηλέφωνα τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ζητώντας εναέρια μέσα και επιπλέον βοήθεια. Το ίδιο έπραξαν για να συντονιστούν καλύτερα και οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και οι αντίστοιχοι αντιπεριφερειάρχες! Αλήθεια πως να εξηγήσουμε αυτή την συμπεριφορά του δημάρχου Άνδρου;

"Εν Άνδρω"