Μικροί θαλασσόλυκοι της Άνδρου...

 

Τι θάλασσα; Και τι τοπίο: Κι εσύ παιδί να κάνεις ιστιοπλοΐα!!!... (φωτο: Εν Άνδρω). 

Σκηνικό μαγικό. Νειμποριός. Μπροστά η θάλασσα του κεντρικού Αιγαίου ορθάνοιχτη. Απέραντη. Αλλού γαλάζια καλοκαιρινή και αφρισμένη. Κι αλλού σκούρα μπλε και ταραγμένη. "Αχ θάλασσα μου... που κρύβεις το νησί μου" τραγούδησε στα νιάτα μας ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Αχ θάλασα μου όπως τη ζουν σε αυτό το σκηνικό οι μικροί θαλασσόλυκοι του ΝΟΑ της Άνδρου... 

«Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για τους αθλητές μας γιατί επί δύο μήνες δεν σταμάτησε σχεδόν καθόλου ο αέρας», λέει ο Πάχος Παπαστεφάνου κοιτάζοντας τα παιδιά που κάνουν ιστιοπλοΐα στην κατηγορία optimist στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου.

Παλεύοντας κόντρα στον άνεμο (φωτο: Εν Άνδρω).

Kαι συνεχίζει: «Τα παιδιά έχουν γίνει εξπέρ στις πορείες με αέρα 4 & 5 μποφόρ. Μόνο που όταν πάμε σε αγώνες στην κυρίως Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτές οι αγωνιστικές συνθήκες. Οι άνεμοι είναι ασθενείς ή υπάρχουν άπνοιες. Άντε να τρέξουν τα παιδιά άμαθα σε αυτές τις συνθήκες. Παρόλα αυτά πάμε καλά και έχουμε αθλητές στην εθνική ομάδα. Μεθαύριο φεύγουμε με την Κατιάνα για τους Βαλκανικούς στο Λαγονήσι».

Βασίλης Σταμούλης και Πάχος Παπαστεφάνου. Στο φουσκωτό του Ομίλου. (Φωτο: Εν Άνδρω).

 

 Μικροί θαλασσόλυκοι της Άνδρου (βίντεο Εν Άνδρω)

Δίπλα του ο Βασίλης Σταμούλης προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή κάνουμε προπόνηση με άνεμο 20-22 μίλια και τα πάνε περίφημα. Που να ξέρουν άλλα παιδιά πλεύσεις με τέτοιες συνθήκες; Βγαίνουμε κάθε μέρα σχεδόν με τέτοιο άνεμο επί δίμηνο. Διαφορετικά θα μέναμε στη στεριά».

Με πρίμα άνεμο (φωτο: Εν Άνδρω).

Ο μικρός Οδυσσέας που κάνει τον χειμώνα προπονήσεις στη Νέα Μάκρη σχολιάζει στο τέλος της προπόνησης: «Καμία σχέση ο αέρας εκεί και εδώ. Εδώ ήρθε μια σπηλιάδα με βρήκε στο γύρισμα όρθιο και τούμπαρα. Απέναντι σπάνια να σε βρει τέτοια σπηλιάδα. Το ξετούμπαρα δύσκολα με τον αέρα. Αλλά είμαι ικανοποιημένος που τα κατάφερα και πήγα καλά με αυτές τις συνθήκες».

 Ιστιοδρομώντας με φόντο το κάστρο και τον Αφανή Ναύτη (φωτο: Εν Άνδρω).

Και με αυτές τις συνθήκες πέρασαν από τον Όμιλο για εκμάθηση ιστιοπλοΐας εφέτος πάνω από 40 νέα παιδιά. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τα 41 παιδιά που αθλούνται σε όλες τις ιστιοπλοϊκες κατηγορίες τακτικά και είναι μόνιμα στην Άνδρο τότε εφέτος το καλοκαίρι ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου έφτασε να προπονεί πάνω από 80 παιδιά. Τα στοιχεία αυτά παραθέτει ο έφορος τριγώνου Γιάννης Καραουλάνης μιλώντας μόνο για την καλοκαιρινή δραστηριότητα του Ομίλου.

Ιστιοδρομώντας με φόντο τον φάρο Τουρλίτη (φωτο: Εν Άνδρω).

Η συζήτηση με τα παιδιά, που μερικά τα ξέραμε πιτσιρίκια και τα ξανασυναντάμε μεγάλα, στο τέλος της προπόνησης γίνεται ανάμεσα σε γέλια και πειράγματα. Η Κατιάνα, η Σοφία, η Ελίζα, η Λου, ο Παναγιώτης, ο Πέτρος και όλοι οι άλλοι. Είχαν βγάλει 8 σκάφη και 12 παιδιά στην σημερινή προπόνηση της αγωνιστικής ομάδας.

Ιστιοδρομώντας με φόντο την Χώρα (φωτο: Εν Άνδρω). 

Και έχει δίκιο αν σκεφτείς πως σήμερα που είχε γεμάτο πεντάρι η προπόνηση έγινε αναγκαστικά μέσα στον όρμο του Νειμποριού. Δεν μπόρεσαν να βγουν έξω από τον φάρο. Και από τους 8 οι 3 τούμπαραν κάτι που δείχνει τις δυσκολίες της προπόνησης με φόντο το ορθάνοιχτο σε όλους τους καιρούς κεντρικό Αιγαίο.

Πάλι με φόντο την Χώρα (φωτο: Εν Άνδρω).

Να σκεφτεί κανείς πως με καλό καιρό και ορατότητα βλέπει κανείς από την Άνδρο νοτιοανατολικά την Ικαρία και ανατολικά την Χίο!!! Μιλάμε για 55-60 μίλια ανοικτό πέλαγος ανοικτό σε όλους τους βορειοανατολικούς καλοκαιρινούς ανέμους και τα μελτέμια.

 

Και επειδή στην Άνδρο περισσεύουν οι "άπιστοι Θωμάδες" η παραπάνω φωτογραφία πάρθηκε την παραμονή της πανσελήνου του Αυγούστου 2016 κοντά στο Συνετί. Αχνά διακρίνεται η Ικαρία στον ορίζοντα... (φωτο: Εν Άνδρω).

Έν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΝΥΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ) ΠΑΝ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ
ΚΑΠΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ
ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΚΟΖΑΝΗ) ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ
ΚΡΙΣΙΛΙΑ ΣΟΦΙΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΘΗΝΑ) ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΜΑΛΤΑΜΠΕΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΑΘΗΝΑ) ΓΕΩΠ. ΠΑΝ. ΑΘ.
ΜΗΛΑ ΖΑΦΕΙΡΑ MΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΣΥΡΟΣ) ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΑΠΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ-ΣΟΥΜΕΛΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ) ΠΑΝ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΑΘΗΝΑ) - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

This comment was minimized by the moderator on the site

Επειδή οι ιστιοπλόοι έχουν μάθει να αγωνίζονται και να τα καταφέρνουν καλά σε ό,τι κάνουν, να ευχηθούμε στους σημερινούς νέους Ακαδημαϊκούς πολίτες & ιστιοπλόους (εν ενεργεία και πρώην) ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ και γαλήνιες θάλασσες στις σπουδές και την ζωή τους.
Ρένια, Σοφία, Αχιλλέα, Φωτεινή, Κατερίνα, Ελεωνόρα, Ελένη (συγνώμη για όσους παραλείπω..............) ΕΥΓΕ