Ιώσεις: ερωτήματα που ζητούν απάντηση - Ο Έπαρχος Άνδρου απαντά

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

(Από τον έπαρχο Άνδρου λάβαμε απάντηση στα ερωτήματα του δημοσιογράφου Δημήτρη Σταυρόπουλου για τις ιώσεις. Η απάντηση του Δ. Λοτσάρη δημοσιευεται κάτω από το κείμενο του συνεργάτη μας - Εν Άνδρω).

Με δεδομένη και φέτος την εμφάνιση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων διαφόρων μορφών ιώσεων στην Άνδρο, με κυρίαρχη αυτή της γαστρεντερίτιδας, γεννούνται εύλογα ερωτήματα και σοβαρά ζητήματα που ζητούν εξηγήσεις:

- Έχει γίνει τα τελευταία χρόνια επιστημονική μελέτη από ειδικούς για να εντοπιστεί η κυρίαρχη αιτία που προκαλεί αυτές τις ιώσεις;

- Έχει αποκλειστεί δηλαδή το ενδεχόμενο, αυτά τα περιστατικά να είναι απλώς εποχικά που προσβάλουν ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων μια συγκεκριμένη εποχή, η υπάρχει μια άλλη γενεσιουργός αιτία που ενδημεί στην Άνδρο;

Οι αρχές και οι αρμόδιοι (Έπαρχος, Δήμαρχος, Κέντρο Υγείας και η αντιπολίτευση) έχουν ενημερώσει - ως όφειλαν - για το γεγονός που αφορά την δημόσια υγεία την Περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ; Γνωρίζουν δηλαδή οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων, ότι τα τελευταία καλοκαιρία στο νησί ταλαιπωρείται ο κόσμος; Εχει γίνει επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων και επιστημονική περιγραφή των κοινών χαρακτηριστικών τους;

Όλοι εμείς-και κυρίως ο γράφων- είμαστε άσχετοι με το θέμα και κάθε περεταίρω «ανάλυση» θα ήταν επικίνδυνη. Ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις για να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση λαμβάνονται μέτρα που βοηθούν τους πολίτες να περιορίσουν όσο το δυνατόν τους κινδύνους.

- Καθαριστήκαν οι κάδοι σκουπιδιών;

- Απολυμάνθηκαν τα φρεάτια;

- Σφραγίστηκαν οι έξοδοι των αποχετευτικών αγωγών;

- Ελέγχθηκαν οι αγωγοί των λυμάτων που βρίσκονται μέσα στην θάλασσα για τυχόν διαρροές;

- Εληφθη δείγμα θαλασσινού νερού κοντά στις ακτές;

- Ενημερώθηκαν οι επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής;

Όλα αυτά-κατά την γνώμη μου- ήταν απαραίτητα μέτρα, έως ότου ολοκληρωθεί μια πλήρης μελέτη που θα αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ιώσεις να μην είναι συνηθισμένη «κυκλαδίτικη υπόθεση» με παροδικό και ακίνδυνο χαρακτήρα.

Το ζητούμενο όμως είναι άλλο. Έγινε κάτι απ όλα αυτά;

Μια απάντηση από υπεύθυνα χείλη θα έδινε στέρεες και καθησυχαστικές απαντήσεις σε μια υπόθεση που όλο το καλοκαίρι για ευνόητους λόγους κρατήθηκε χαμηλά…

Ο Έπαρχος Άνδρου απαντά

Με ενδιαφέρον διάβασα στο site σας τον δημόσιο προβληματισμό του συντοπίτη μας κ. Σταυρόπουλου για την δημόσια υγεία και συμφωνώ μαζί του πως το θέμα είναι πολύ σημαντικό και απαιτεί πρόληψη, αλλά και διαρκή εγρήγορση.

Για τον λόγο αυτό μια από τις πρωτοβουλίες μου στο θέμα της δημόσιας υγείας ήταν η συνεργασία του επαρχείου με τους συλλόγους επαγγελματιών του νησιού μας. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας η προϊσταμένη του τμήματος δημόσιας υγείας Άνδρου κ. Μαυρίκου, μετά από παρότρυνση μου, πραγματοποίησε τον Απρίλη και τον Μάη δυο ενημερωτικές συναντήσεις, μια στο ξενοδοχείο Περράκη και μια στο εστιατόριο Καρλακα, με τους επαγγελματίες εστίασης με θέμα την πρόληψη μολύνσεων και την ασφάλεια των τροφίμων. Κάτι που αναφέρεται στην δημόσια υγεία για την οποία αναφέρεστε. 

Τέλος να πω πως εδώ και δυο χρόνια ως έπαρχος καθημερινά ανακαλύπτω το ευρύ φάσμα των αρμοδιοτήτων – δυνατοτήτων μου και αναπτύσσω πρωτοβουλίες, αλλά ακούω και συμβουλές και προτάσεις υπερνικώντας έτσι την όποια απειρία μου μέσα από την καθημερινή μάχη με προβλήματα που συνεχώς προκύπτουν σε τεχνικό η πολιτικό επίπεδο. Θα μεταφέρω, λοιπόν, τα ερωτήματα σας και σε πολιτικό, αλλά και σε ιατρικό επίπεδο, στην περιφέρεια, στους ιατρικούς συλλόγους και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον του αρθρογράφου σας.

Δημήτρης Λοτσάρης

Έπαρχος Άνδρου