Δύο έργα αναβάθμισης: Ξύλινη πεζογέφυρα Νειμποριού - Πέτρινο περίπτερο στα Γιάλια

Ολοκληρώθηκε με το δεύτερο και τελευταίο τμήμα της όμορφης ξύλινης πεζογέφυρας το έργο που αναβάθμισε τον Νειμποριό. Κατασκευάστηκε εφέτος το καλοκαίρι (Ιούνιος-Ιούλιος 2016) με ιδιωτική χρηματοδότηση: χορηγός ο Σπύρος Πολέμης. Το πρώτο μέρος είχε χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων "Θησέας" και είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Γιάννη Γλυνού το 2014  Κατασκευάστηκε φθινόπωρο 2014 και χειμώνα 2015. Και τα δύο μέρη είχαν σχεδιαστεί επί δημαρχίας Δημήτρη Γιαννίση το 2002! Στη φωτογραφία η προέκταση της πεζογέφυρας όπως φαίνεται από την θάλασσα. (Φωτο: Εν Άνδρω).

Καλαίσθητη κατασκευή με ξύλο βαρύ και συμπαγές Σιβηρίας, που αντέχει όπως λένε στην υγρασία και στη θάλασσα. Μπορεί να έκλεισε σε ορισμένα σημεία την παραλία, όμως έκανε ικανή την άνετη διάβαση των πεζών όλη την ακτή. Έκανε έτσι εύκολο τον περίπατο στην ταλαιπωρημένο από τα αυτοκίνητα Νειμποριό. (Φωτο: Εν Άνδρω).   

Ακόμα έκανε εύκολη την προσπέλαση σε όλη την ακτή όπως φαίνεται και από την φωτογραφία. Με το τέλος επίσης των λυμάτων που έπεφταν στην Πλακούρα αναμένεται από του χρόνου το καλοκαίρι να απλωθεί ο κοσμος με την βοήθεια της σε όλη την καθαρή πλέον παραλία. Κι αυτό χαρη στον Σπύρο Πολέμη που άφησε πίσω του την γραφειοκρατία που το είχε μπλοκάρει και πάλι το 2014. (Φωτο: Εν Άνδρω).

Περίπατος χωρίς αυτοκίνητα στο δεύτερο μέρος της πεζογέφυρας: από τον παλιό ελικοδρόμιο μέχρι τον Τούρλο. Ένα τμήμα της πεζογέφυρας που πέρσι δεν υπήρχε. (Φωτο: Εν Άνδρω).

 

Μια φωτογραφία που μιλά μόνη της για το πόσο απαραίτητη ήταν η πεζογέφυρα που άργησε 12 χρόνια να γίνει. Απαραίτητη για το περπάτημα, για τα ποδηλατάκια, για τα παιδάκια, για τις μαμάδες, αλλά για τους λουόμενους. Όλοι πλέον κινούνται έξω από τα αυτοκίνητα και τον στενό και δύσκολο καλοκαιρινό δρόμο. Αλήθεια τι από τα δύο έγινε τελικά; μίκρυνε η παραλία ή μεγάλωσε η ακτή; Ή, και τα δύο με κέρδος όλων; (Φωτο: Εν Άνδρω). 

Το εξαιρετικής αισθητικής ξύλινο γεφυράκι που έγινε φέτος λίγο πριν το πάρκιγκ του παλιού ελικοδρομίου. (Φωτο: Εν Άνδρω). 

Να και το πρώτο μέρος της πεζογέφυρας. Πίσω από τους περιπατητές και την κυρία που ρεμβάζει με το παγωγό της η πινακίδα έγκρισης και χρηματοδότησης του έργου το καλοκαίρι του 2014.  (Φωτο: Εν Άνδρω).

 

Επίσης αναβαθμίστηκαν και τα μαγαζιά της παραλίας - μιας και η πρόσβαση από την θάλασσα με τα πόδια έγινε πολύ εύκολη. Επιπλέον εξυπηρέτησε τους λουόμενους που μπορούν να κάθονται και τα παιδιά που μπορούν να παίζουν με τα ποδηλατάκια τους. Τέλος. σταμάτησε από το 2015 και η "αμμοβολή" όσων κάθονταν στο παραλιακό ουζερί, αλλά και στα άλλα μαγαζιά του Νειμποριού... (Φωτο: Εν Άνδρω).

Μια ακόμα γενική άποψη της παλιάς πεζογέφυρας από τη θάλασσα. Είναι εντυπωσιακό το πως αισθητικά έχει ενσωματωθεί και το πως αναδεικνύει την παραλία αναβαθμίζοντας την. (Φωτο: Εν Άνδρω). 

Εκτός από τον τον Νειμποριό όμως αναβαθμίστηκαν εφέτος και τα Γιάλια. Ένα εξαιρετικά καλαίσθητο πέτρινο περίπτερο χτίστηκε στην θέση της παλιάς εξεδρούλας που κατέστρεψε μια καθίζηση, Χορηγός του έργου ήταν ο Κωνσταντίνος Χαζάπης. Το έργο  μελετήθηκε και κατασκευάστηκε με χρήματα του και αναβάθμισε την εικόνα της παραλίας. (Φωτο: Εν Άνδρω).

Εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο και διακριτικό κτίσμα. Ενταγμένο τελείως στο περιβάλλον. Με ωραίο σκίαστρο, πέτρινα καθίσματα και τραπέζι και με μία πέτρινη κρίνη πρσφέρουν στον περαστικό ή στον λουόμενο μια γωνιά να ξεκουραστεί ή να ρεμβάσει. (Φωτο: Εν Άνδρω). 

Από όπου και να το δει κανείς το πέτρινο περίπτερο είναι τόσο καλαίσθητο και τόσο ενταγμένο στον χώρο λες και ήταν εκεί πάντα. Κι ομως μέχρι πέρσι ήταν μια απλή εξεδρούλα που συνήθως όποιος προλάβαινε πάρκαρε το καλοκαίρι. (Φωτο: Εν Άνδρω). 

Στο πέτρινο περίπτερο με την εξαιρετική θέα μπορείς να κάτσεις και να ρεμβάσεις. (Φωτο: Εν Άνδρω).

Μπορείς να ξεκουραστείς και να ανσυγκροτηθείς μετά το μπάνιο ή να αφήσεις το βλέμμα να ταξιδέψει στη θάλασσα περιμένοντας. (Φωτο: Εν Άνδρω).

Τέλος εκτός από την ωραία αισθητική που έχει και από την θαλασσα το πέτρινο κτίσμα του περιπτέρου περιβάλεται από καλαίσθητα πέτρινα σκαλοπάτια (στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας) που σε κατεβάζουν στην παραλία, και συνοδεύεται από δύο μικρά παρτέρια με πικροδάφνες, αλλά και μια ντουζιέρα πετρόκτιστη προσφορά στους λουόμενους. Δίπλα στη ντουζιέρα δύο φιλικές προς το περιβάλλον ξύλινες καμπίνες για να αλλάζουν οι λουόμενοι το καλοκαίρι (δωρεά μιας οικογένειας Παλαιοκρασσά). Δυστυχώς κάποιοι βάνδαλοι στις αρχές του Σεπτέμβρη άσπασαν τις ξύλινες πόρτες!!!  Διακρίνονται πάνω τους τα λευκά σημειώματα που εξηγούν τη ζημιά... (Φωτο: Εν Άνδρω). 

 Το έργο έγινε στη μνήμη του γιού του Νικόλα Χαζάπη. Ο νέος χάθηκε άδικα πριν δύο χρόνια όταν το πλοίο που επέβαινε βομβαρδιστηκε με πύραυλο, καθώς πλησίαζε με επίσημη άδεια την ακτή την σε εμφύλιο πόλεμο ευρισκόμενη Λιβύη. (Φωτο: Εν Άνδρω).  

"Εν Άνδρω"