Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω...

 

Η σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Κόρθιου. Θα είναι έτοιμη όπως λέχθηκε στο ΔΣ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2016. Πάντως και για χώρος παρκαρίσματος της διπλανής εκκλησίας δεν είναι άσχημος: θα χωρά καμιά δεκαριά ΙΧ και δεν θα βρέχονται!!! (φωτ. Εν Άνδρω). 

Βρεθήκαμε στον Όρμο και επισκεφθήκαμε το υπό ολοκλήρωση Πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου. Στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Με την εμπειρία όσων διαδραματίστηκαν και ακούστηκαν για το «Πολιτιστικό Κέντρο Γαυρίου» και το πώς αντέδρασε ο δήμαρχος, αλλά και ένα μέρος της κοινωνίας στην πιθανότητα ιδιωτικής χορηγίας, καταλήξαμε σε μερικές ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις γύρω από το θέμα του θρησκευτικού και του πολιτιστικού παρκαρίσματος:

Άλλη μια άποψη της αίθουσας εκδηλώσεων στο Κόρθι. Μια πολύ μεγάλη αίθουσα για εκατοντάδες άτομα που έχει χώρους, όπως φαίνεται, για μετάφραση και για μηχανήματα προβολής. Οι πόρτες της αίθουσας πάντως είναι λίγο στενές για πάρκινγκ... (φωτ. Εν Άνδρω).

(α) Στο Κόρθι δεν υπάρχουν τα θρησκευτικά αντανακλαστικά που υπάρχουν στο Γαύριο. Διαφορετικά θα είχαν ήδη ξεκινήσει καμπάνια εναντίον του Πολιτιστικού Κέντρου που σχεδιάστηκε δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. ΤΡΟΜΕΡΟ!!! Δίπλα σε μια εκκλησία που: δεν διαθέτει πάρκινγκ και δεν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους ή έστω ένα κοντέινερ!!! Οποία καθυστέρηση;

Αν στον Όρμο υπήρχαν τα στοιχειώδη θρησκευτικά αντανακλαστικά θα έπρεπε ο παππάς της ενορίας να έχει ήδη ξεσηκωθεί και να έχει ξεσηκώσει τους πιστούς ζητώντας το ένα στρέμμα του οικοπέδου που είναι το Πολιτιστικό Κέντρο για πάρκινγκ!!! Αλήθεια πως και δεν σκέφτηκε ο αθεόφοβος το πως θα πηγαίνουν οι γέροντες και οι γερόντισσες τις κρύες νύχτες του χειμώνα στον εσπερινό; Ή, πως τα βροχερά πρωινά κάποιας Κυριακής θα πηγαίνουν σε μια εκκλησία χωρίς πάρκινγκ; Αλήθεια πως οι τοπικοί παράγοντες του Κορθίου δεν σκέφτηκαν πως ένα πάρκινγκ «αυτοκινητιστικού πολιτισμού»  θα ήταν απείρως προτιμότερο από ένα πολιτιστικό κέντρο που ενδεχομένως μπορεί και να το οικειοποιηθεί κάποιος δραστήριος τοπικός σύλλογος ή κάποιοι εξ Αθηνών για τις εκδηλώσεις τους;

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2009. Χρειάστηκε πρόσθετη στατική μελέτη και ξαναξεκίνησε το 2010. Άρρώστηεσε ο εργολάβος και ξανάρχισε με νέο εργολάβο το 2013. Το 20114 έληξε το πρόγραμμα και το έργο έμεινε ημιτελές. Ξανάρχισε το πρόγραμμα χρηματοδότησης 2016 και θα ολοκληρωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος στο τέλος του 2016. (φωτ. Εν Άνδρω).

(β) Στο Κόρθι δεν υπάρχει η «σύμπνοια» που διακρίνει την κοινωνία του Γαυρίου απέναντι στις πολιτιστικές χορηγίες. Δεν υπάρχει αυτή η «περήφανη» στάση που εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο ο κ. Μούλας πρόεδρος του ΤΚ Γαυρίου και ο κ. Γ.Δ. εκ Μακροτάνταλου, που δήλωσαν με «αδούλωτο» ύφος: να πάει άλλου ο επίδοξος χορηγός να αγοράσει οικόπεδο και να φτιάξει δικό του κέντρο πολιτισμού!!!

Ευτυχώς όμως στο Γαύριο μεγάλο μέρος της κοινωνίας στηρίζει ακόμα με «περηφάνια» μια στραβή απόφαση της διοίκησης, μόνο και μόνο για να μην ωφεληθεί μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία κι ένας τοπικός σύλλογος ή να μην ακουστεί το όνομα ενός χορηγού. Α! Όλα κι όλα, στο «αδούλωτο» Γαύριο τα πράγματα δεν είναι σαν το «ξενέρωτο» Κόρθι…

Δέστε τον Άγιο Νικόλαο Όρμου Κορθίου και αμέσως θα καταλάβετε την... πλήρη έλλειψη πάρκινγκ της εκκλησίας!!! Τουλάχιστον στο Γαύριο μπορούν να παρκάρουν ακόμα και σήμερα μερικά αυτοκίνητα απέξω. Στο Κόρθι κανένα! Κι ο ιερέας να μην βλέπει τις "ανάγκες" του ποίμνιου του; Και επιτρέπει  να ολοκληρωθεί το Πολιτιστικό Κέντρο; Προφανέστατη η "αδιαφορία" του για ένα πάρκινγκ θρησκευτικού και αυτοκινητιστικού πολιτισμού (φωτ. Εν Άνδρω).

(γ) Και βεβαίως οι «περήφανοι» του Γαυρίου δεν θα ανέχονταν ποτέ αυτά που έγιναν στην Χώρα όπου ένας ιδιώτης χορηγός έχτισε ολόκληρο ανοιχτό θέατρο σε δημοτικό χώρο!!! Απίστευτο! Όμως δυστυχώς στην «υπόδουλη» Χώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι κάτοικοι της, όχι μόνο δεν αρνούνται τις χορηγίες, αλλά (άκουσον-άκουσον) τις επιζητούν!!! Και γράφουν και τα ονόματα των χορηγών στους δρόμους!!! Φρίκη!!! Και χάρη σε αυτή την «υποτελή στάση» γέμισε η Χώρα έργα πολιτισμού από ιδιωτικές χορηγίες: θέατρα, μουσεία, εκθέσεις, βιβλιοθήκη κλπ. Όλα με ιδιωτικά χρήματα («για να ακουστούν οι χορηγοί» όπως έγραψε σε εμβριθές σημείωμα του ο κ. Γ.Δ. εκ Μακροταντάλου).  Και βεβαιως η Χώρα δε έχει ένα πάρκινγκ της προκοπής δίπλα στην μητρόπολη της, τον Άη Γιώργη... Μόνο μια σχετικά μικρή πλατεία χωρίς ούτε ένα κοντέινερ!!! 

Προβλεπόμενος θερινός κινηματογράφος στην ταράτσα τοθυ κτιρίου. Δεν θα ολοκληρωθεί γιατί και τα χρήματα δεν υπάρχουν και ο χρόνος του προγράμματος τελειώνει. Όμως υπάρχει ελπίδα σε επόμενη φάση μιας και τα υπόλοιπα έργα δεν είναι πολλά (φωτ. Εν Άνδρω). 

(δ) Πέρα από τις παραπάνω κοινωνικές παρατηρήσεις ρωτήσαμε τους γνωρίζοντες στο Κορθι κάτι και για τις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες να φτιαχτεί ή να ανακατασκευαστεί ένα πολιτιστικό κέντρο με δημόσια χρήματα. Μάθαμε, λοιπόν, πως για το Πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου η μελέτη ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε το 2003! Εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2007. Έγινε διαγωνισμός για κατασκευαστή το 2008. Και υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής και το 2009 και άρχισαν οι εργασίες. Δηλαδή χρειάστηκαν ΕΠΤΑ ολόκληρα χρόνια μετά την ανάθεση της πρώτης μελέτης. Αλήθεια που είναι σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο Γαυρίου; Στην αναζήτηση χρημάτων για την πρώτη μελέτη!!! Πόσα χρόνια θα πάρει να φτάσει στην ανακατασκευή του κτιρίου;

Άλλη μια άποψη του χώρου του θερινού κινηματογράφου που δεν θα γίνει για την ώρα (φωτ. Εν Άνδρω).

Ας πάμε πάλι πίσω στο Κόρθι. Ο Γιάννης Γλυνός, που έτρεξε κυριολεκτικά το έργο ως δήμαρχος Κορθίου, χρειάστηκε ΕΦΤΑ χρόνια. Σήμερα με την ραθυμία που υπάρχει στη διοίκηση πόσα θα πάρει; Άντε (γιατί εμείς είμαστε γαλαντόμοι) να πούμε … ΤΕΣΣΕΡΑ!!! Δηλαδή στην τέλεια περίπτωση είμαστε μόνο ΠΕΝΤΕ χρόνια μακριά από την εκτέλεση των πρώτων έργων για την ανακατασκευή του παλαιού κτιρίου που σήμερα είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση!!! Κι αυτό με την προϋπόθεση πως θα βρεθούν χρήματα να χρηματοδοτηθεί!!! Τι χρονιά είπατε πως έχουμε εφέτος: 2016! Και 5 που υποθέτουμε πως θα χρειαστούν φτάνουμε αισίως στο 2021!!! Δηλαδή 200 χρόνια από την απελευθέρωση του «αδούλωτου» Γαύριου από τον οθωμανικό ζυγό και το οποίο ακόμα δεν ευτύχησε να έχει πολιτιστικό κέντρο!!! Έχει όμως πάρκινγκ στην αυλή του πρώην σχολείου...

Η γειτνίαση του Πολιτιστικού Κέντρου με την εκκλησία στο Κόρθι δεν δημιούργησε προστριβές όπως στο Γαύριο. Ίσως γιατί η κοινωνία του Κορθίου δεν έχει τις εσωτερικές συγκρούσεις που έχει η κοινωνία του Γαυρίου. (φωτ. Εν Άνδρω).   

Άρα δεν φταίει μόνο ο δήμαρχος, που μπλόκαρε ένα ιδιαίτερο έργο, το οποίο με ιδιωτικά χρήματα θα χρειαζόταν ΕΝΑ με ΕΝΑΜΙΣΗ χρόνο για να γίνει. Ας κοιτάξει, λοιπόν, και η κοινωνία τον εαυτό της. Και ας δει  το πως και το γιατί ο ένας δεν χωνεύει τον άλλον!!! Και έτσι δεν στηρίζει κανένα έργο μην τυχόν επωφεληθεί ή ακουστεί κάποιος. Μια κοινωνία στην οποία ο παππάς αγνοεί τον δάσκαλο. Μια κοινωνία που αυτός που δεν ξέρει γράμματα αποφασίζει αν χρειάζονται τα γράμματα!!! Ή, ας σκεφτούν όλοι στο Γάυριο αυτό που έγραψε η Γαλάτεια Καζαντζάκη: «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»… Καλημέρα σας...

«Εν Άνδρω»