Ας μιλήσουν όσοι γνωρίζουν για τις πυρκαγιές…

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

Από τη σημερινή φωτιά στην περιοχή του Κάτω Άγιου Πέτρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Πάλι γίναμε πρωτοσέλιδο. Σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και sites… Να ήταν για καλό, όλοι θα χαιρόμαστε. Αλλά για μια ακόμη ηλίθια εγκληματική ενέργεια από πρόθεση ή από αμέλεια, είναι ντροπή για ολόκληρο το νησί.

Καταστράφηκε το περιβάλλον, κάηκαν περιούσιες, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις, τέθηκε σε συναγερμό ένα ολόκληρο σύστημα,(μόνο από την Αθήνα ήρθαν 50 πυροσβέστες 11 οχήματα και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος), φοβήθηκε ο κόσμος, εκκενώθηκαν σπίτια, ξοδεύτηκαν χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για άλλους σκοπούς, επειδή κάποιος (ανόητος) ή κάποιοι, αγνόησαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες με τον άνεμο να λυσσομανάει, ή στην χειρότερη περίπτωση τις εκμεταλλεύτηκαν.

Φτάνουν ειδικά πεζοπόρα τμήματα με ελικόπτερο της πυροσβεστικής στο Γαύριο (φωτ. Εν Άνδρω).

Οκτώ μποφόρ βοριάς, έπνεε σε όλες τις Κυκλάδες. Φωτιά ξέσπασε μόνο στην Άνδρο! Και δεν είναι η πρώτη φορά. Το νησί μας μπήκε φέτος ήδη στην «μαύρη λίστα» των περιοχών, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από πυρκαγιές λόγω της φωτιάς στον Φελλό. Ήρθε κι αυτή κι έδεσε. Κι απ ότι δείχνουν τα πράγματα, μυαλό δεν βάλαμε.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Υπάρχει σχέδιο ολοκληρωτικής καταστροφής της Άνδρου; Δρουν ανεξέλεγκτα κυκλώματα που έχουν βάλει στόχο «φιλέτα» του νησιού; Θέλουν κάποιοι να τρομάξουν τον κόσμο; Συμφέροντα που θέλουν ελεύθερες τις ορεινές περιοχές, για να τις αξιοποιήσουν σε διάφορες εμπορικές χρήσεις; (Ο νοών νοητω…)

Λόγια ακούγονται, εικασίες γίνονται, αλλά στοιχεία δεν υπάρχουν. Οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια είναι περίεργα πολλές, σε ιδιαίτερα δύσβατες και δύσκολα προσβασιμες περιοχές.

Σε καμία από αυτές, οι εμπρηστές δεν άφησαν πίσω τους κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία που να οδηγήσουν τις αρχές μέχρι σήμερα, στον εντοπισμό και την σύλληψη τους. Όλες οι έρευνες κάπου στο τέλος σκαλώνουν. Τα προηγούμενα σενάρια, μάλλον απέχουν από την πραγματικότητα γιατί δεν υπάρχει έστω και ένα στοιχείο να βασιστεί κάποιος επάνω του, προκειμένου να τα στηρίξει.

Στο πάνω μέρος ο Άνω Άγιος Πέτρος, στο κάτω μέρος ο Κάτω Άγιος Πέτρος. Κι ανάμεσα τους το μαύρο των καμένων εκτάσεων (φωτ. Εν Άνδρω).

Άρα καταλήγουμε ότι οι φωτιές, είναι «εσωτερική υπόθεση». Μπαίνουν από το χέρι κάποιου που στερείται παντελώς  συνείδησης, ευαισθησίας, κοινωνικής ευθύνης, δεν έχει ίχνος ανθρωπισμού η στοιχειώδους καλλιέργειας, έχει άκρατο εγωισμό, υποστηρίζει φανατικά και με τσαμπουκά τα όποια μικρό συμφέροντα του, δεν ενδιαφέρεται για κανένα γύρω του, αγνοεί και γράφει στα παλιά του παπούτσια νόμους, περιβάλλον, επιπτώσεις και  και σε τελευταία ανάλυση είναι ένας επικίνδυνος  άνθρωπος που νοιάζεται μόνο για το εγώ του.

Η μικρή κοινωνία της Άνδρου, δείχνει ότι φοβάται να τον αντιμετωπίσει. Διστάζει να συγκρουστεί μαζί του και να τον καταγγείλει. Με απλά λόγια δειλιάζει να τον στριμώξει στην γωνία. Και όσο η κοινωνία διστάζει εκείνος αποθρασύνεται.

Όλα αυτά όμως πρέπει να τελειώσουν. Τον «κακό» που εγκληματεί εις βάρος όλων, οι πιο πολλοί τον ξέρουν. Όσοι γνωρίζουν επιβάλλεται να μιλήσουν. Τώρα - χωρίς φόβο - πριν έρθουν και άλλες συμφορές…