Ράλι Άνδρου 2017: Εντυπωσιακός αγώνας και υψηλες επισκέψεις για τα 50χρονα (μεγάλο φωτορεπορτάζ)

 

Με έναν εντυπωσιακό αγώνα 28 σκαφών και πλήθος επώνυμων επισκεπτών γιορτάσθηκαν τα 50 χρόνια του Ράλι Άνδρου. Ξεκίνησε αρχές καλοκαιριού 1967 και έφτασε αισίως αρχές καλοκαιριού 2017. Οι περισσότεροι από αυτούς που τον ξεκίνησαν "έφυγαν". Όμως ακόμα έχουν μείνει αρκετοί που χτες μαζί με τους επιγόνους όσων δεν είναι πια εδώ τιμηθηκαν και κυρίως θυμήθηκαν. Κι όλοι μαζί ζησαμε ένα διήμερο που έστρεψε την προσοχή και των ΜΜΕ στην Άνδρο τόσο για το ναυταθλητικό γεγονός, για το πλήθος των ιστιοπλόων και των σκαφών όσο και για  τις ορισμένες παρουσίες. Στη φωτογραφία η φρεγάτα "Κουντουριώτης" με το σύμβολο της Άνδρου τον Τουρλίτη. 

 

Ο χθεσινός αγώνας διεξήχθη έξω από τον Νειμποριό με φόντο την εντυπωσιακή φραγάτα του πολεμικού ναυτικού που κατέπλευσε για το γεγονός της 50ετηρίδας του αγώνα. Εντυπωσιακά το θέαμα τα ιστιοφόρα με φόντο το σύγχρονο πολεμικό πλοίο. Με τον τρόπο τους θυμίζουν την τεράστια απόσταση που διήνυσε η ναυτική τεχνολογία σε 150 χρόνια.  

Δύο εντυπωσιακές φωτογραφίες καθώς τα μεγάλα ιστιοφόρα κάνουν θεαματικούς ελιγμούς στον Νειμποριό κατά την προετοιμασία πριν την εκκίνηση. Τι πιο ωραίο από τα τόσα πολλά ιστιοφόρα σε πλεύση στον μικρό κόλπο της Χώρας.

 Άλλη μια εντυπωσιακή φωτογραφία δύο ιστιοφόρων της πάντα εντυπωσιακής και "αρμενιζουσας" με όλουςτους καιρούς Χώρας. 

 

Το πιο σπάνιο σκάφος των αγώνων και ένα από τα πιο σπάνια στην Ελλάδα. Ένα ξύλινο ιστιοφόρο του 1965 με τα πανέμορφα χρώματα και την απλότητα της κατασκευής του εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους. Πάνω φωτογραφία σε έναν θεαματικό ελιγμό κόντρα στον άνεμο. Κάτω σε χαλαρή πλεύση για να πάρει θέση στην εκκίνηση. Θυμ.ίζει κάτι από καΐκι. 

 Η εκκίνηση των μεγάλων σκαφών για την πρώτη κούρσα. Κοντά 20 σκάφη στον κόλπο και 14 στην αφετηρία για την κούρσα. Κάποια από τα υπόλοιπα είχαν αβαρίες. Κάποια δεν μπορεσαν να τρέξουν λόγω καιρού κλπ. Έστω κι έτσι ήταν υπέροχο θέαμα να ξεκινάνε όλα μαζί για τον αγώνα. Κάτι σαν στόλος άλλων εποχών...

Τέσσερις φωτογραφίες... χίλιες λέξεις! Θα μπορούσε να είναι και πίνακες. Θα μπορούσε να είναι εικόνες φαντασίας. Θα μπορούσε να είναι πολλά. Και είναι πολλά: αν αναλογιστείς την αγωνιστική και ψυχική ανάταση μέσα στη θάλασσα και στον αέρα που οι άνθρωποι δαμάζουν με τόσο εντυπωσιακό τρόπο. 

Δύο σκάφη συναγωνιζονται με φόντο τον πάντα ετνυπωσιακό Τουρλίτη. Ένας από τους 10 θεαματικότερους φάρους στην Ελλάδα.

Να και μια έκπληξη της ιστιοδρομίας. Τρεις θαλασσοκόρακες της κατηγορίας των κορμοράνων πλέουν και αυτοί κοντά στα ιστιοφόρα. Λίγο αδιάφοροι και ιδιαίτερα ψύχραιμοι για ότι συμβαίνει στα 100 μέτρα μακριά τους. Δεν θα τους βλέπαμε αν δεν μας τους έδειχνε ο Γιάννης Καραουλάνης έφορος του ΝΟΑ που μας ταξίδεψε στ' ανοιχτά. 

Αριστερά: η 20χρονη Laura Dekker, η νεώτερη ιστιοπλόος που έκανε τον γύρο του κόσμου μόνη της με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Ξεκίνησε 14 ετών!!! Και όταν τέλειωσε ήταν 16!!! Μια απίστευτη Οδύσσεια για την Ολλανδικής καταγωγής, αλλά γεννημένη στη Νέα Ζηλανδιά, νεαρή ιστιοπλόο. Δεξιά: ο βετεράνος ιστιοπλοός του ΝΟΑ Κώστας Πολέμης. Όπως σχολίασε ο γιατρός Κ. Πολέμης: "είμαι ένας εκ των μεγαλυτέρων σε ηλικία κυβερνητών σκάφους του αγώνα και είμαι με μια εκ των μικρότερων κυβερνητών σκάφους στον κόσμο. Όπως βλέπεις η ιστιοπλοΐα χρόνια δεν κοιτά..."

Οι εκπρόσωποι της Eurobank, "χρυσού χορηγού" του αγώνα - με τον πρώην πρόεδρο του ΝΟΑ Μ. Κοκκίνη με φόντο την Χώρα από τα ανοιχτά παρακολουθούν από κοντά τον αγώνα.  

Μια ακόμα έκπληξη. Ο αμερικανός πρεσβευτής (αριστερα) και ο καναδός πρεσβευτής προσέρχονται στον ΝΟΑ επ' ευκαιρία του 50κοστού αγώνα της Άνδρου.

Πλήθος κόσμου στον Αφανή Ναύτη για την απονομή των επάθλων του αγώνα (Αθήνα-Άνδρο & ιστιοδρομίες Νειμποριού). Η τελετά της απονομής των βραβείων έγινε εφέτος στον Αφανή Ναύτη όπου είχε γινει και η πρώτη τελετή πριν 50 ολόκληρα χρόνια. Ανάμεσα στα πολλά πληρώματα ελλήνων και ξένων ιστιοπλόων να πούμε δύο λόγια για τις διακρίσεις του Σ. Πορφυράτου για τις πιο πολλές συμετοχές, της Ειρήνης Δάμπαση που είχε λάβει στον πρώτο αγώνα, του τέως βασιλιά για την πρώτη νίκη του τότε και αρκετών άλλων. 

Ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδος αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης συζητά με τον ανδριώτικης καταγωγής γερουσιαστή της πολιτείας του Rhode Island των ΗΠΑ Λεωνιδα Ραπτάκη λίγο πριν την απονομή των επάθλων.

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος Αλέξανδρος Παπαδόγκωνας με τον πρόεδρο του ΝΟΑ Λεωνίδα Πολέμη κατά την απονομή. 

 

 Η Βιολαντώ Γουλανδρή, κόρη του Γιάννη Γουλανδρή (big John) που υπήρξε ο εμπευστής και διοργανωτής του πρώτου αγώνα το 1967, μιλά για την επιμονή του πατέρα της ως ιστιοπλοού λίγο πριν την απονομή του αντίστοχου κυπέλου. Οι απόγονοι του Γιάννη Γουλανδρή όπως και άλλοι της οικογένειας Γουλανδρή παραβρέθηκαν στην τελετή της απονομής. Παραβρεθηκε επίσης και ο Αδαμάντιος Πολέμης που την προηγούμενη δεξιώθηκε όλα τα πληρώματα στο κτήμα του. 

Στην φωτογραφια κατά την απονομή από αριστερά προς δεξιά: ο Λ. Ραπτάκης γερουσιαστης της Πολιτείας του Rhode Island, ο παπα-Γιάννης, ο αντιναύαρχος Ν. Τσούνης, ο γιός του τέως βασιλιά Νικόλαος, ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΝΟΕ Α. Παπαδόγκωνας και ο πατέρας Ευδόκιμος.

Ο εικονιζόμενος δεξιά είναι ο 87χρόνος Στέλιος Μπόνας που συμμετείχε στον αγώνα του 2017 ως κυβερνήτης σκάφους και συμμετείχε και στον αγώνα του 1967!!! Βραβεύτηκε για τα πενήντα χρόνια ιστιοπλοΐας. Κάτι που μοιάζει απίστευτο. Και το πιο απίστευτο πως είναι ακόμα παρών...

 

 Και η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο. Από αριστερα: ο αντινάυαρχος ε.α. Ντίνος Γκιώνης, ο Λεωνίδας Ραπτάκης, ο αρχηγός ΓΕΝ Ν.. Τσούνης και ο Νικόλαος γιός του τέως βασιλιά που τον εκπροσώπησε μιας και ήταν ο νικητής του πρώτου αγώνα.

Λεζάντες & φωτογραφίες: "Εν Άνδρω"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ευτυχώς που υπάρχεις κι εσύ και ενημερωνόμαστε για το τι γίνεται στην Άνδρο.
Ευχαριστούμε.