Ειδικό σχέδιο για τις πυρκαγιές στην Άνδρο. «Δεν πάει άλλο» λέει η Πυροσβεστική.

 

Οι άνδρες της πυροσβεστικής και των εθελοντών του νησιού μας ρίχνουν νερό σε μεγάλη φωτιά στην Κεντρική Άνδρο

Σε περιοχή «υψηλού κινδύνου» για εμπρησμούς, έθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα την Άνδρο, ύστερα από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε δασικές ή χορτολιβαδικες εκτάσεις από αγνώστους, το τελευταίο χρόνο. Την ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος απασχολεί η συχνή μετακίνηση μονάδων, οχημάτων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων κλπ στην Άνδρο για την κατάσβεση πυρκαγιών που οφείλονται στην ασυνειδησία κάποιων. Κι αυτό παρόλο που τα τελευταία τρια χρόνια η πυροσβεστική του νησιού έχει αναβαθμιστεί από κάθε άποψη και έχει εξαιρετική δράση.

Για τους έμπειρους αξιωματικούς  της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, η αύξηση του αριθμού πυρκαγιών στο νησί, αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο μιας και έχει μεγάλο κόστος και θεωρούν πως χρήζει προσοχής και ιδιαίτερης αντιμετώπισης με ειδικό σχέδιο, για την αποκάλυψη και σύλληψη των δραστών.

Μεγάλη κινητοποίηση σε νυχτερινή φωτιά στην Βουρκωτή 

Αυτή ήταν μια από τις ιδιαίτερες διαπιστώσεις που έγιναν από ανώτατο στέλεχος της πυρσβεστικής κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την «Ημέρα Μνήμης πεσόντων Πυροσβεστών» που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

 

Ακόμα μια ρίψη σε πυρκαγιά στο Βουνί 

Εκεί ακούστηκαν συγκλονιστικά πράγματα που μας αφορούν όλους. Η Ελλάδα καίγεται από το ένα άκρο στο άλλο. Το 2016 είχαμε πολύ περισσότερες φωτιές, εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων πιο πολλά από πέρυσι, που έγιναν κάρβουνο, και δεκάδες εμπρησμούς με ανεξήγητα κίνητρα που έκαναν στάχτη εύφορες περιοχές, και μεγάλες περιούσιες.

Σαν να έχουμε βαλθεί δηλαδή να καταστρέψουμε την Ελλάδα από την σπάνια και ανεκτίμητη ομορφιά της χλωρίδας, αφανίζοντας αγρούς, λιβάδια και αποψιλώνοντας ολόκληρα βουνά.

Πυροσβεστικό αεροπλάνο ρίχνει νερό σε πυρκαγιά σε χαράδρα στο Βουνί

Η καταστροφή έχει ακόμα και τρεις πυροσβέστες νεκρούς, αρκετούς τραυματίες. Και προέρχεται κυρίως από άτομα με βαρεία εγκληματικά κίνητρα. Ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών παρουσίασε άνοδο κατά 22,8% έναντι του 2015, ενώ οι καμένες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 124,5%. Την ίδια ώρα, το ποσοστό των εμπρησμών διαμορφώθηκε στο 60%, ποσοστό ενισχυμένο έναντι της προηγούμενης περιόδου.

Από την μεγάλη κινητοποίηση που ήλθαν και ενισχύσεις για την πυρκαγιά στον Φελλό 

Από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος  Οκτωβρίου, εκδηλώθηκαν 7.983 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 365.869 στρέμματα, ενώ τα αντίστοιχα αποτελέσματα για το 2015, ήταν 6.499 πυρκαγιές και 162.961 στρέμματα. Ειδικά κατά τη διάρκεια του «καυτού τριμήνου» Ιουνίου - Αυγούστου, ο αριθμός των πυρκαγιών ανήλθε σε 4.029 και το σύνολο των καμένων εκτάσεων σε 237.415 στρέμματα, ενώ τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2015 ήταν 3.158 πυρκαγιές και 124.028 στρέμματα. Προέκυψε επομένως, αύξηση των πυρκαγιών κατά 27,6% και αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 91,4%.

Από την μεγάλη φωτιά στο Άγιο Πέτρο

Η αρνητική εικόνα αποδίδεται και στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, στη έλλειψη βροχοπτώσεων και στο σπάνιο φαινόμενο των «ξηρών καταιγίδων». Σε ό,τι αφορά τα αίτια των δασικών πυρκαγιών, φέτος έχουν σχηματιστεί 5.533 δικογραφίες, εκ των οποίων 1.468 αφορούν εμπρησμούς  δασών και δασικών εκτάσεων και 4.065 δικογραφίες για εμπρησμούς αγροτικών εκτάσεων.

Μια ακόμα αγνώστου αιτίας πυρκαγιά στην Άνδρο δίπλα σε κατοικημένη περιοχή

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν ήταν σε βάρος 219 ατόμων, εκ των οποίων 197 για εμπρησμό από αμέλεια και 22 για πρόθεση. Αναλυτικά, από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης  Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκύπτει ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών (για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το έργο της προανάκρισης), έχουν ως εξής: Πρόθεση 47,94% Αμέλεια 32,65% Φυσικά αίτια 2,78% Άγνωστα 13,45% Τυχαία 3,18%. 

 Κ.Χ