Tο Cabrera βυθίστηκε στην άγρια θάλασσα του Καμπανού. Πετρέλαιο σε παραλίες.

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

Φωτογραφία αναγνώστη μας από το σημείο του ναυαγίου χτες 30/12. Στο σημείο που ήταν το πλοίο δεν διακρίνεται πλέον τίποτα.

Το φορτηγό πλοίο Cabrera που εξόκειλε την παραμονή των Χριστουγέννων στα βράχια του Καμπανού, χάθηκε στην άγρια και φουρτουνιασμένη θάλασσα της βόρειας εσχατιάς της Άνδρου, αφήνοντας πίσω του μια ανυπολόγιστη (ακόμα) οικολογική καταστροφή στο νησί και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το τσακισμένο στα βράχια ναυάγιο έχει εξαφανίσει. Δεν φαίνεται ούτε η πλώρη του, ούτε οι υπερκατασκευές της πρύμνης ούτε το κατάρτι. Στο σημείο που βρισκόταν σφηνωμένο στα βράχια, εδώ και δυο μέρες, βγαίνουν αφροί και κηλίδες από καύσιμα και λάδια.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ακόμα που και πόσο εχει μετακινηθεί, σε πόσα κομμάτια έχει κοπεί, σε τι βάθος έχει «καθίσει» ποια είναι η κλίση του και κυρίως τι γίνεται με τα καύσιμα που έχει στις δεξαμενές του και τους 3.500 τόνους σιδηρονικελίου που είναι αποθηκευμένοι στα αμπάρια του.

Το Cabrera προσάραξε λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη κακοκαιρία. Επί τέσσερις μέρες στον Κάβο Ντόρο, έπνεαν άνεμοι εντάσεως 9-10 μποφόρ και η θαλασσοταραχή ήταν μεγάλη.

 

Εδώ τo Cabrera όπως φαινόταν στις 26/12... (φωτ. Εν Άνδρω).  

Το κουφάρι του φορτηγού, χτυπιόταν συνεχώς από πρωτοφανή σε δύναμη κύματα που το έσερναν πάνω στα βράχια και του έσκιζαν τις λαμαρίνες. Η βύθιση του λοιπόν – κατά τους ειδικούς - ήταν μοιραία.

Από αύριο που ο καιρός θα πέσει, οι δύτες των ρυμουλκών θα κάνουν επιτόπια αυτοψία για να διαπιστώσουν αρχικά δυο πράγματα. Πόσα καύσιμα και λάδια βρίσκονται ακόμα στο πλοίο; Σε τι κατάσταση είναι στα αμπάρια το σιδηρονικέλιο; Ένα μετάλλευμα που και αυτό προκαλεί σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον. Επίσης με την αυτοψία θα διαπιστωθεί σε τι βάθος εχει βυθιστεί το πλοίο. Και αν είναι εφικτή η ανέλκυση του.

Σε ότι αφορά την ρύπανση, η κατάσταση περιγράφεται ως πολύ σοβαρή. Στελέχη του Λιμεναρχείου Γαυρίου που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στον Καμπανό και εναλλάσσονται σε βάρδιες, ξεκίνησαν χθες λεπτομερή έλεγχο σε όλες τις βόρειες παραλίες του νησιού.

Οι άγριες και παρθένες περιοχές της Βόρειας Άνδρου δέχτηκαν την ρύπανση του ναυαγισμένου πλοίου (φωτ. Εν Άνδρω).

Μεγάλα Πέζα, Μικρά Πέζα, Λευκιδαρι, Ψάθα και τρεις ακόμα μικρότερες έχουν δεχθεί ήδη πετρελαιοειδή, που έχουν καθίσει στα βράχια, τα βότσαλα και την άμμο της ακτής. Από 1 Ιανουαρίου ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τον δημοφιλή και πανέμορφο Ζόργκο.

 
  Μεγάλα Πέζα, μια από τις βόρειες παραλίες που έχει φτάσει το πετρέλαιο του ναυαγισμένου πλοίου (φωτ. Εν Άνδρω).
 

Στα σημεία που έχει εντοπισθεί ρύπανση, συνεργεία από την Αθήνα με ειδικά υγρά, πετσέτες και μηχανήματα, επεμβαίνουν συγκεντρώνουν και απομακρύνουν τα κατάλοιπα των καυσίμων. Στην θάλασσα παρά τον συνεχή κυματισμό, φαίνεται καθαρά και γυαλίζει το πετρέλαιο που επιπλέει.

Αν οι δύτες διαπιστώσουν ότι μέσα στο Cabrera βρίσκονται ακόμα μεγάλες ποσότητες καύσιμων και το σιδηρονικέλιο διαρρέει στην θάλασσα τότε θα σημανθεί συναγερμός (κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη), προκειμένου να αποτραπεί ολέθρια γενικευμένη και επικίνδυνη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Πάντως έκτος από την εικόνα που παρουσιάζουν οι ακτές της Άνδρου, κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα πόσο πετρέλαιο «ταξιδεύει» παρασυρμένο από τα κύματα και τα ρεύματα προς Νότο.

Η καταστροφή είναι δεδομένη. Το μέγεθος και οι επιπτώσεις της, είναι άγνωστες προς το παρόν…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet