ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΧΙΟΝΙΟΥ 2017: Ανοίγουν αύριο τα σχολεία στις 10:00. Καθαρό το κεντρικό δίκτυο. Βουρκωτή με αλυσίδες. Κατακαλαίοι κλειστοί.

 

Από την σημερινή (10/1) διάνοιξη του δρόμου για Βουρκωτή  και προς Κατακαλαίους από τον ΣΕΔΑ και την Πολιτική Προστασία Άνδρου (φωτ. ΣΕΔΑ & Πολ. Προστασία).

10/1/17 - ΤΡΙΤΗ - ΩΡΑ 17:30 - Έκτη ανάρτηση: Βουρκωτή και Άρνη με αλυσίδες. Δεν κατέστη δυνατή η διάνοιξη σήμερα για τους Κατακαλαίους.

Ανοίγουν αύριο Τετάρτη τα σχολεία στην Άνδρο. Όμως θα ανοίξουν στις 10:00 για να αποφύγουν προβλήματα με τυχόν πρωινό παγετό στους δρόμους. Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Άνδρου οι δρόμοι για Βουρκωτή και Άρνη θέλουν αλυσίδες. Ο δρόμος για τους Κατακαλαίους δεν κατέστη δυνατόν να ανοίξει γιατί πριν το χωρίο είχε σωρευτεί χιόνι δύο μετρα!!! Ο ΣΕΔΑ μετά από μεγάλη προσππαθεια άνοιξε σήμερα (10/1) ακόμα μια φορά τον δρόμο για την Βουρκωτή που σε πολλά σημεία είχε ένα μέτρο χιόνι. Όπου έμεινε όμως λίγο χιόνι στον χρόνο έχει γίνει παγος και δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει χωρίς αλυσίδες. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε όλο το οτεινό δίκτυο και σε πάρα πολλά σημεία θα χρειαστούν αλυσίδες γιατί το χιόνι είναι πολύ και παγωμένο. 

Σημερινή πρωινή φωτογραφία (10/1) από τη νέα χιονόπτωση στην Πανάχραντο (φωτ. π. Φιλάρετος).

10/1/17 - ΤΡΙΤΗ, ΩΡΑ 08:30 - Πέμπτη ανάρτηση: Χιόνια στα ορεινα. Ανοικτό το κεντρικό επαρχιακό δίκτυο.  Οδηγίες Περιφέρειας.

Τα παραπάνω για τους κεντρικούς δρόμους και για τα χιόνια ανακοινώνει σήμερα το πρωί (10/1) η Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου. Κατά τα άλλα η υπηρεσία τονίζει την ανάγκη αντιολισθητικών αλυσίδων στα ορεινά και σε δευτερεύοντες δρόμους.

 

Βίντεο της Ευτυχίας από την χιονόπτωση στο Βιτάλι

'Οπως μας πληροφορούν οι ανγνώστες/ανταποκριτές μας, στην κεντρική Άνδρο χιονίζει ελαφρά στο κάτω Απροβάτου και ο ουρανός είναι βαρύς. Επίσης χιονίζει και στην Βόρεια Άνδρο. Στο Βιτάλι η κατάσταση είναι δυσκολη και υπάρχει παγετός και μικρή χιονόπτωση. Πιο βόρεια και στα ορεινά τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο και πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί.

Από τις χιονοπτώσεις στο Βιτάλι (φωτ. Ευτυχία).

Αλλά και στους Γερακώνες έχει παγετό και χιονίζει πάλι. Χτες είχε πρασινίσει η κοιλάδα της Μεσαριάς μέχρι την Χώρα και υπήρχε χιόνι μόνο στα ψηλά/ Όμως τώρα χιονίζει πάλι, χωρίς αέρα και το στρώνει κανονικά για την ώρα.

 Χτεσινή φωτογραφία (9/1). Το χιόνι όπως φαίνεται το μεσημέρι είχε πια... αποσυρθεί στα ορεινά (φωτ. π. Φιλάρετος).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι, από τη Δευτέρα 9/1 έως και την Πέμπτη 12/1, θα συνεχιστούν τα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα που επηρεάζουν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με χιονοπτώσεις (ως την Τετάρτη 11/1) και στη συνέχεια με ισχυρές βροχές - καταιγίδες (έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 12/1) και θυελλώδεις νότιους ανέμους και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. 

Εφιστάται την προσοχή των πολιτών  και τους συστήνεται να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
- Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να ελέγξουν αναρτημένες πινακίδες.
- Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
- Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
- Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.


9/1/17 - ΔΕΥΤΕΡΑ, ΩΡΑ 16:30 Τέταρτη ανάρτηση: Δεν λειτουργούν την Τρίτη 10/1 τα σχολεία. Λειτουργούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Τα πάντα κρυστάλωσαν σε μερικές περιοχές της Άνδρου (φωτ. π. Φιλάρετος).  

Παρά το λιώσμο του χιονιού και των πάγων που διακρίνονται εδώ σε χτεσινή πανοραμική φωτογραφία στα πεδινά στα βουνά κυριαρχεί ακόμα ο παγετός (φωτ. π. Φιλάρετος).

Από τον Δήμο Άνδρου ανακοινώθηκε πως δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 10/1 τα σχολεία του νησιού.

8/1/17 - ΚΥΡΙΑΚΗ, ΩΡΑ 21:30 Τρίτη ανάρτηση: Δεν λειτουργούν τα σχολεία ούτε οι υπηρεσίες της περιφέρειας αύριο Δευτέρα

Από τις σημερινές διανοίξεις του ΣΕΔΑ. Εδώ ανοίγουν τον δρόμο των Φάλικων για την Μονή Παναχράντου (φωτ. π. Φιλάρετος)

Ο γέροντας Ευδόκιμος περιμένει το εκχιονιστικό μέσα στον χιονιά (φωτ. π. Φιλάρετος).

Από τον Δήμο Άνδρου ανακοινώθηκε πως λόγω της παρατεταμένης χιονόπτωσης δεν θα λειτουργησουν την Δευτέρα στις 9/1. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.

Προσοχή στο επαρχιακό δίκτυο: είναι μεν ανοικτό όμως λόγω παγετού σε μερικά σημεία είναι επικίνδυνο όπως μας πληροφορεί η Πολιτική Προστασία Δήμου Άνδρου.

8/1/17 - ΚΥΡΙΑΚΗ, ΩΡΑ 09:30: Δεύτερη ανάρτηση: Επιτέλους είδε και η Άνδρος μια... άσπρη μέρα!!!

Άλλη μια εικόνα σημερα το πρωί: Χιονίζει στην Χώρα, στην Μεσαριά, στις Στραπουριές, στο Υψηλού (φωτ. π. Φιλάρετος).

Με λίγη προσοχή όλα θα πάνε καλά. Για την ώρα ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος δρόμος Χώρας-Γαυρίου είναι ανοικτός. Υπάρχουν συνεργεία και αυτοκίνητα στην Παλαιόπολη, στον Πιτροφο και στον Ζαγανιάρη των Εθελοντών, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουν.

Το χιόνι έχει σταματήσει για λιγο. Διακρίνοται  το χιονισμένο Πέταλο και τα χωριά στις πλαγιές του. Κάτω η Μεσαριά. (φωτ.π. Φιλάρετος).

Το χιόνι έχει σταματήσει για την ώρα. Μερικές ριπές μόνο κατά διαστήματα. Προβλέπεται πως θα υπάρξει νέος γύρος μετά το μεσημέρι. Όσοι ταξιδευουν μπορούν να πάνε Γαύριο από τον επαρχιακό δρόμο. Ορισμένοι δευτερεύοντες όμως έχουν χιόνια. Αργότερα η Πολιτική Προστασία και ο Εθελοντές θα ανοίξουν τον κάτω δρόμο από Φάλικα για Πανάχραντο να περάσουν επισκέπτες του μοναστηριύ για Γαύριο.

Θα ανοίξει ο δρόμος για την χιονισμένη Πανάχραντο να φύγουν οι επισκέπτες αργότερα... (φωτ. π. Φιλάρετος)

Ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ ήρθε χτες βράδυ στην Άνδρο, έφτασε μέχρι τον Πιτροφό, είδε τα χιόνια και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω και να φυγει σήμερα για Τηνο-Σύρο για να μην αποκλειστεί εδώ. Έτσι οι προγραμματισμένες επισκέψεις του αυτών των ημερών ματαιώθηκαν όλες.

8/1/17 - ΚΥΡΙΑΚΗ, ΩΡΑ 07:50:Πρώτη ανάρτηση: Εντάξει παιδιά, ψυχραιμία, το 'στρωσε!!! 

Πρωινή εικόνα (07:00 από Υψηλού). Μεταξύ ζωγραφικής και κάτι άλλο... (φωτ/ Εν Άνδρω)

 

Όντως το 'στρωσε. Να δούμε τώρα αν τα το 'στρώσει και περισσότερο.. (φωτ. Εν Άνδρω). 

Εντάξει παιδιά το ‘στρωσε! Και το ‘στρωσε παντού! Ακόμα και στην αυλή μου! Στους 5 πόντους θα πείτε! Σωστά! Στους 5 πόντους! Τι είναι 5 πόντοι; Τίποτα. Απλώς τρέχεις να σηκώσεις τους καθαριστήρες μην κολλήσουν στο τζάμι. Μια περίεργη γλυκούρα παντού γύρω. Του χιονιού…

Μην ξεχάσετε τους καθαριστήρες σας... (φωτ. Εν Άνδρω).

Παίρνεις τον αρχιπυροσβέστη στις 06:45 αξημέρωτα. Αγουροξυπνημένος απαντά: εντάξει! Όλα καλά! Το ‘στρωσε παντού! Αλλά μην ανησυχείς αυτό είναι η αρχή! Μετά το μεσημέρι φτάνει ο καιρός!!! Εκεί θα ρίξει μερικές στρώσεις ακόμα να στανιάρουμε!!! Έχουμε βάλει τα οχήματα σε διάταξη στο δίκτυο. Περιμένουμε το ξημέρωμα…

Αν δεν αποκλείστηκαν εκεί απέναντι... το κοντεύουν!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Μετά σε παίρνουν από Γερακώνες: εδώ αποκλειστήκαμε όπως φαίνεται. Μετά παίρνεις την Πολιτική Προστασία του Δήμου. Τους βρίσκεις στο παράθυρο με τα κιάλια!!! Πράγματι παντού όλα λευκά, απαντάνε. "Σε λίγα λεπτά που θα ξημερώσει θα έχουμε εικόνα. Γράψτε να μην κυκλοφορούν εκτός από ανάγκη. Υπάρχει και από τη νύχτα παγετός. Πάνω του ήρθε και το φρέσκο χιόνι."

Κάπως έτσι μέσα στο σκοτεινό πρωινό και ενώ η ώρα είναι περασμένες πια 07:00 ξεκινάμε μια μακριά αναμετάδοση για όλους (φίλους και μη, κατοίκους και μη)…

Πρώτη διαπίστωση: Όσοι στοιχηματίζανε πως οι μετεωρολόγοι έπεσαν έξω (και ήταν αρκετοί) τώρα που χάσανε επόμενο στοίχημα τους είναι πότε θα ανοίξει ο καιρός!!! Για 2-3 μέρες θα τζογάρουν αέρα κοπανιστό στο facebook! Μετά απτόητοι θα στοιχηματίζουν σε κάτι άλλο που θα νομίζουν... πως δεν θα συμβεί! Μέχρι να συμβεί!!! Έχουμε ταλέντο σε προβλέψεις που δεν μας βγαίνουν σε αυτόν τον τόπο…

Δεύτερη διαπίστωση: Όσοι λέγατε να μετακινηθείτε ή να ταξιδέψετε μάλλον θα πρέπει να δείτε τι γίνεται με τους δρόμους και με τον καιρό. Πάρτε κανένα τηλέφωνο για την διαδρομή ή ρίξτε καμιά ματιά στο Εν Άνδρω. Το ίντερνετ εκτός από φωτογραφίες και πολλούς  φωτογράφους γράφει που και που και μερικές ειδήσεις!!! Καλό θα ήταν να τις διαβάζετε κιόλας. Διαφορετικά σας βλέπουμε να τηλεφωνάτε για να σας βγάλουν από τα χιόνια..

Τρίτη διαπίστωση: Παιδιά το έχουμε ξαναγράψει: τα χιονοδρομικά κέντρα Βουρκωτής και Άρνης δεν θα λειτουργήσουν,,, για μερικές δεκαετίες! Μην πάρετε πάλι τα τζιπ και τρέχετε για χιονόμπαλες…

Άντε υπομονή και κουράγιο. Το Εν Άνδρω θα σας συντροφεύει. Πυροσβέστες, ΣΕΔΑ, Πολιτική Προστασία θα κάνουν ότι μπορούν. Χιόνι είναι που θα πάει θα λιώσει…

ΥΓ. Στον μικρό Οδυσσέα που περίμενε πως και πως για να το στρώσει...

«Εν Άνδρω»