Ανταπόκριση από το Μπατσί...

 Απογευματινή βόλτα στο Μπατσί. Σαββάτο μέσα Ιουλίου. Εικόνες διάσπαρτες ανάμεσα στα ψαράδικα και στην γραφικότητα. Το παλιό ψαροχώρι εδώ και πολλά χρόνια αναζήτησε την επιβίωση του στον τουρισμό (φωτ. Εν Άνδρω).

 Οι τουρίστες είναι εδώ. Μαζί και οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου από Αττική. Απολαμβάνουν τον ήπιο απογευματινό ήλιο και την ομορφιά του δειλινού. Τα τραπεζάκια έξω στην προβλήτα δίνουν το απαραίτητο χρώμα. Τι θα ήταν αυτή η εικόνα χωρίς τα τραπεζάκια και τους ανθρώπους που χαλαροί απολαμβάνουν τη δύση; (φωτ. Εν Άνδρω).

 Δεσπόζουν στην φωτογραφία ο Άγιος Φίλιππος και η βίλα Ευανθία. Κι εδώ όμως ο κόσμος και η κίνηση της παραλίας είναι αυτή που δίνει χρώμα στον όμορφο οικισμό... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Άλλη μια ψαράδικη εικόνα με τις βάρκες και τα καΐκια να δίνουν πάντα την αίσθηση του ελληνικού καλοκαιριού. Όπως το μάθαμε εμείς χτες. Κι όπως το μαθαίνουν οι νεώτεροι σήμερα. Άλλη μια εικόνα καθώς η μέρα προχωρά προς τη δύση της (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το κάδρο από την βεράντα του Ευτύχη. Με τα ρολόγια, τα ασημικά και τα χρυσαφικά του. Περιμένει τους πελάτες με μερικές γλάστρες βασιλικούς και θέα την παραλία όπου οι τελευταίοι κολυμβητές δεν λένε να φύγουν. Και γιατί να φύγουν όσο υπάρχει φως; (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το λιμάνι μέσα από το κάδρο της βεράντας του Σταμάτη. Ένα κότερο και μερικά ιστιοφόρα στην εικόνα. Όλα τα τραπέζια "κρατημένα"!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Όμορφες παρουσίες μπροστά στη μοναδική και πολύ όμορφη γκαλερί της Πηνελόπης στο Μπατσί. Κι εδώ οι βασιλικοί κυριαρχούν. Αλλά και οι ελιές στις δύο γλάστρες. Εντυπωσιακό το σήμα του καταστήματος πάνω αριστερά. Μια νέα και όμορφη παρουσία στο Μπατσί με αυθεντικά έργα τέχνης σημαντικών ελλήνων δημιουργών (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Μπροστά στην γκαλερί ένα μοναδικό παγκάκι. Έργο της φλυσης και του ανθρώπου. Η φύση έβαλε το υλικό: μια μεγάλη γέρικη ελιά. Ξύλο βαρύ, αισθαντικό, αθάνατο. Η φωτιά (η δύσκολη σχέση ανθρώπου και φύσης) έβαλε το τυχαίο. Κι από εκεί και πέρα ο άνθρωπος την έμπνευση. Ο ανώνυμος καλλιτέχνης σκάλισε τον κορμό με τέχνη και μεράκι. Κι έφτιαξε ένα υπέροχο παγκάκι για δύο άτομα. Εξαιρετικά ευσταθές και συμπαγές. Και βαρύ. Σύμβολο της γκαλερί. Με μια λέξη: ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Η νυχτα πέφτει. Τα πρώτα φώτα  ανάβουν. Το Μπατσί "ταξιδεύει" ανάμεσα στο σούρουπο και στην νύχτα. Συμπαρασύρωντας όλους όσους τυχαίνει να είναι μέσα στο ξεχωριστό σκηνικό του (φωτ. Εν Άνδρω).

Η νύχτα έφτασε. Δρόμοι και κτίρια φωτιστήκαν. Καθένα με τον δικό του τρόπο. Και εδώ ο κόσμος πρωταγωνιστεί. Το Μπατσί αυτή την περίοδο έχει κόσμο. Είναι προφανές πως η τουριστική περίοδος του τείνει να ξεφύγει και να απλώσει πια στο δίμηνο ή λόγο παραπάνω. Ιδίως η κίνηση είναι μεγάλη τα Σαββατοκύριακα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ακόμα μια φορά κυρίαρχο στοιχείο όλου του σκηνικού οι επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου - και την Αττική - που δίνουν τον καλοκαιρινό παλμό της "τουριστικής πρωτεύουσας" της ΄Ανδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Υ.Γ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΜΠΑΤΣΙ. Υπάρχει χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης στο Μπατσί. Ο οικισμός και οι γύρω περιοχές χρειάζονται 2.100 κυβικά την μέρα αυτή την εποχή. Χωρίς μελέτη ύδρευσης, με επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, οργανωμένη λυση δεν θα υπάρξει. Δυστυχώς οι αρμόδιοι άφησαν τον χειμώνα να περάσει κι άρχισαν λύσεις-μπαλώματα την άνοιξη. Όμως οι προσπάθειες έγιναν χωρίς μελέτες και χωρίς επιβλέποντες μηχανικούς. Έτσι οι πιέσεις δημιούργησαν πρόβλημα στις διάφορες περιοχές, οι παλιές γεωτρήσεις δημιούργησαν πρόβλημα με τα άλατα. Η τρίτη από τις τρεις γεωτρήσεις της Αγίας - αυτής που είναι μακρύτερα από τον οικισμό - σταμάτησε. Γίνονται προσπάθειες με την χρήση κοντινών στον οικισμό γεωτρήσεων. Όμως χωρίς μεταφορά νερού από Άρνη και Απροβάτου - λένε οι γνωρίζοντες - όλα θα ειναι μπαλώματα. Προσπαθούν οι τοπικά αρμόδιοι, αλλά χωρίς οργανωμένη μελέτη οι προσπάθειες τους θα είναι ατελέσφορες τις δύσκολες μέρες της αιχμής. Αυτά...

"Εν Άνδρω"

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet