Στου Αγίου Παντελεήμονα "το μέγα μοναστήρι"...

Ανακαινισμένο και πιο λαμπερό από ποτέ περίμενε το μοναστήρι της Παναχράντου & Αγίου Παντελεήμονα τους επισκέπτες στην γιορτή του. Ο μοναδικός πέτρινος τρούλος του καθολικού του αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια - τον σκέπαζε και τον έπνιγε ο σοβάς!!!Ένας υπέροχος πέτρινος τρούλος - κομψοτέχνημα μεσαιωνικής μαστοριάς - πάνω στην μοναδική μεσαιωνική πέτρινή στέγη. Για όσους είχαν καιρό να πάνε η έκπληξη ήταν μεγάλη. Και ήταν πολλοί που εξεπλάγησαν μιας και η αποκάλυψη έγινε μόλις πριν δύο μήνες. Βλέποντας τον από ψηλά με φόντο την υπέροχη θέα της Χώρας και του Αιγαίου δεν μπορεεί να κρατηθείς και να μην παραφράσεις τον στίχο λέγοντας: στου Άγιου Παντελεήμονα "το μέγα μοναστήρι"... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ολόλαμπρο και σημαιοστολισμένο μας περίμενε σήμερα το μοναστήρι. Σα να ανέμιζε κι αυτό στον ουρανό μαζί με τις σημαίεες του. Και η πίσω πόρτα για τους έχοντες την ειδική ανάγκη μιας καλύτερης πρόσβασης έδειχνε εξαιρετική... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Σημαιοστολισμένο στην γιορτή του το μοναστήρι δεσπόζει πάνω στους Γερακώνες. Μια εικόνα δοξαστική σε μια μέρα λαμπερή... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και η δεύτερη έκπληξη. Ανακαινισμένη και η πίσω πτέρυγα του. Κάποτε σοδιαστικό ίσως και τραπεζαρία. Με επιμέλεια και προσοχή ξανάγινε ότι ήταν. Ανακανίσθηκε κι απ έξω λάμποντας αυτή την γιορταστική μέρα. Η κάποτε μισογκρεμισμένη και εγκαταλειμένη πίσω αυλή έγινε χώρος εξαιρετικός με σεβασμό στην παράδοση... (φωτ. Εν Άνδρω).

Για την σημερινή γιορτινή μέρα ανέβηκε κόσμος πολύς στο μοναστήρι. Μετά τις 9:45 δεν έβρισκες να παρκάρεις!!! (φωτ. Εν Άνδρω). 

Μόνο σε μέρη μακρινά ή κακοτράχαλα ίσως τα κατάφερνες!!! (φωτ. Εν Άνδρω) 

Εκατοντάδες οι επισκέπτες για την χρονιάρα μέρα της γιορτής του μοναστηρίου. Επισκέπτες από όλη την Άνδρο. Αλλά και από Κύπρο, Καρδίτσα, Αθήνα, Άργος κλπ. (φωτ. Εν Άνδρω). 

Να ξεχωρίσουμε από όλα όσα είπε στο λόγο του ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ την εκτενή αναφορά στο μεγάλο ευεργετη της Μονής τον Αλέξανδρο Γουλαμδρή που πέθανε πριν λίγο καιρό αφήνοντας παγγελία στις κόρες του να συνεχίσουν την βοήθεια στο αγαπημένο του μοναστήρι και στο γέροντα Ευδόκιμο με τον οποίο διατηρούσε φιλία πολλών δεκαετιών (φωτ. Εν Άνδρω).

Στη λειτουργία και στη γιορτή του μοναστηρίου εφέτος οι μητροπολίτες ήταν δύο! Ο Μητροπλίτης Δωρόθεος ΙΙ (Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου) και μητροπολίτης Ιάκωβος (Μονή Πετράκη). Εδώ στο αρχονταρίκι μετά την λειτουργία την ώρα του καφέ (φωτ. Εν Άνδρω).

Και τέλος η ώρα της τράπεζας, όπου όλοι ήταν προσκαλεσμένοι όπως πάντα και παρακάθησαν πολλοί... Για όσους δούλεψαν για να είναι όλα στην εντέλεια ακολουθεί ειδικό αφιέρωμα... (φωτ. Εν Άνδρω). 

"Εν Άνδρω"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Διαμαντή τον αδικείς τον Δήμαρχο, οι γιορτές & τα πανηγυρια είναι το ισχυρό του χαρτί, όλα τα άλλα βράστα, την πατήσαμε Διαμαντή για μια ακόμη φορά στο Νησί τόσο με τον αρχηγό Θεοδόσιο αλλά & με τους συμβούλους που εκλέξαμε, στόμα έχουν & μιλιά δεν βγαζουν τόσο οι κύριοι όσο & οι κυρίες δημοτικοί σύμβουλοι, κρίμα Διαμαντή, σε λίγο δε έρχονται ακόμη χειρότερα για την Άνδρο, που καταλήγουμε λοιπόν.... χρειάζεται νηφάλια σκέψη, σωστή αξιολόγηση. όχι υποδείξεις για τους υποψηφίους Δημάρχους διότι μόνο ο καιρός θα δείξει τις πραγματικές τους δυνατότητες..... αν υπάρχουν, βλέπεις Διαμαντή τι πάθαμε με τη σημερινή Δημοτική αρχή;

This comment was minimized by the moderator on the site

Διαμαντή & του χρόνου για την σημερινή εορτή,αναρτιέμαι τον Δήμαρχο γιατί επιμελώς δεν τον εμφανίζεις στις γιορτές & τα πανηγύρια όπου πηγαίνει;;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μάλλον επιδιωκεί να μην με συναντά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro