Πανηγύρι Πιτροφού: Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο...

Γύρω στα 600 άτομαα είχε στις 12:00 τη νύχτα το μεγάλο πανηγύρι του ορεινού Πιτροφού. Ίσως πιο πολλούς από τα προηγούμενα χρόνια. Και βεβαίως στις 12:00 μόλις είχε αρχίσει να φουντώνει το γλέντι. Όλοι αυτοί και οι επόμενοι που ήρθαν απλώθηκαν στην μεγάλη αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου. Έφαγαν ήπιαν, χόρεψαν και τραγούδισαν μαζί με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο και το σύγκρότημα του (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

Κι όταν λέμε χόρεψαν, χόρεψαν όλοι. Ακόμα και τα μικρά παιδιά, που ξεκίνησαν πρώτα-πρώτα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Χόρεψαν όμως και οι μεγάλοι. Κι ό κύκλος άνοιγε διαρκώς όσο πέρναγε η ώρα.. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Ίσως γιατί είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο που έλεγε και ο Κονιτόπουλος... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ήταν εκεί όλες οι ηλικίες του νησιού. Νέα κορίτσια σαν τα κρύα νερά και ζωηροί μησήλικες... (φωτ. Εν Άνδρω).

Κι ο χορός καλά κρατούσε. Κι όλο περισσότεροι εναλλάσσονταν στην πίστα. Και όλοι ξεφάντωναν. Ανοίγει η καρδιά σου με τόσο κόσμο και τόσο κέφι  (φωτ. Εν Άνδρω).

Ήταν ένα κλασικό νησιώτικο πανηγύρι όπου πηγαίνουν όλοι: νέοι και μεγαλύτεροι, οικογένειες και παρέες...  Το ¨Εν Άνδρω" ήταν εκεί και ευχαριστεί τους διοργανωτές για τα καλά τους λόγια που είπαν δημόσια προς το site (φωτ. Εν Άνδρω).

Όμως πίσω από το γλέντι υπήρχαν οι "αφανείς ήρωες" που έστησαν τα πάντα και σέρβιραν τα πάντα σε χρόνο ρεκόρ για να εξηπυρετηθούν τόσες εκατοντάδες άτομα. Κι αυτοί με κέφι και χιούμορ... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ανάμεσα τους ωραίες κοπέλες στο σερβίρισμα της κουζίνας (φωτ. Εν Άνδρω).

Και φυσικά στο πίσω μέρος του σχολείου οι ψήστες που δούλευαν ακατάπαυστα ψήνοντας άπειρα σουβλάκια και λουκάνικα.. Όπως μάθαμε όλοι μαζί οι εθελοντές της βραδιάς ήταν 20 νέοι και νέες από τον χωρίο. Για την Άνδρο και τον Πιτροφό ρε γαμώτο... (φωτ. Εν Άνδρω).

"Εν Άνδρω"

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σε κάθε τόπο, όταν γιορτάζει ο ενοριακός Ναός ενός χωριού, το χωριό έχει πανηγύρι. Στον Πιτροφό ο ενοριακός Ναός γιορτάζει του Αγίου Παντελεήμονος στις 27 Ιουλίου. Κατά συνέπεια και ο Πιτροφός και οι κάτοικοί του, το πανηγύρι τους και το χορό τους τα πραγματοποιούν το πρώτο Σάββατο μετά την 27η Ιουλίου, μιας και καθημερινή είναι μάλλον δύσκολο για όλους.
Αυτό συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει όλα τα χρόνια και πάντα: το Σάββατο μετά του Αγίου Παντελεήμονος ο Πιτροφός έχει πανηγύρι.
Πού έγκειται το λάθος και ποιός το έκανε;
Από ‘κει και πέρα, το Σάββατο 29 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν κάποιες εκδηλώσεις στο Νησί οι οποίες στέφθηκαν από επιτυχία όλες. Πού είναι το πρόβλημα; Μάλλον στο μυαλό μας!!!
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί πάντα κάποιοι πρέπει να δημιουργούν κόντρα, από 'κει που δεν υπάρχει, για οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτό το Νησί!
Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι μόνο με συνεργασία υπάρχει πρόοδος στο Νησί. Και οτιδήποτε διοργανώνεται και συμβαίνει επάνω στο Νησί γίνεται για το καλό του Νησιού και των κατοίκων του.
Αν το μόνο μας μέλημα είναι η προβολή του "δικού μας" και μόνο, τότε δεν μας ενδιαφέρει το Νησί αλλά η πάρτη μας!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για να βάζουμε κύριοι τα πράγματα σε μια σειρά, την ημερομηνία για το πανηγύρι του Πιτροφού την είχαμε αναρτήσει στο τέλος Φεβρουαρίου, η Ορχήστρα είχε κλείσει από τότε και είχαν ενημερωθεί και οι αρμόδιοι.
Όσο κάποιοι να θέλετε να υποβαθμίσετε την ποιότητα του "πανηγυριού ", νομίζω πως δεν θα το πετύχετε. Είμαστε πολιτιστικός σύλλογος και θα προσπαθούμε πάντα να προάγουμε την νησιώτικη παράδοση μας με τα ήθη και τα έθιμα μας.Για εμάς έναρξη του φεστιβάλ θεωρήθηκε η βραδιά του Νίκου Οικονομίδη,που μας μάγεψε με τους ήχους του βιολιού του και μας ταξίδεψε με το σαντούρι του σε όλο το Αιγαίο . Και στην τελική άλλα τα ακούσματα του Κονιτοπουλου και άλλα του Κακαουνακη και εντελώς διαφορετική εκδήλωση του πάτερ Ευδοκιμου που δεν επηρέαζε κάποια από τις άλλες εκδηλώσεις γιατί ήταν άλλου ενδιαφέροντος. Νομίζω πως από του χρόνου θα ήταν πιο φρόνιμο, να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους του φεστιβάλ και τους υπεύθυνους των συλλόγων μια κοινή πορεία και οι χοροί των συλλόγων να εντάσσονται και να διαφημίζονται μαζί με το φεστιβάλ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ήταν τουλάχιστον αγενής η κίνηση της διοργάνωσης εκδήλωσης ταυτόχρονα με την πρεμιέρα του Φεστιβάλ,
Προφανέστατα ο καθένας έχει την δική του αισθητική με την ανάλογη ευγένεια και επαγγελματισμό που ταιριάζει στον χώρο που δραστηριοποιείται.
ΣΧΟΛΙΟ
Είναι τουλάχιστον αφελές να εικαλείστε λόγους ευγένειας μιας κα πέρσι η πρεμιέρα του φεστιβάλ - που δεν την πήρατε είδηση - είχε μονο 300 άτομα! Ο λόγος για την ΚΑΜΕΡΑΤΑ! Και μεγάλοι τραγοθδηστές όπως η Φαραντούρη, ο Μητσίας και ο Μιρούτσικος χωρις να έχουν κάποιο άλλον απέναντί τους δεν γέμισαν το θέατρο. Αλλά ούτε αυτό το προσέξατε Τωρα το προσέξατε μάλλον γιατί εξέπληξε όλους μας η τόσο μεγάλη προσέλευση και θέλετε κάτι να πείτε κι εσείς. Φυσικά αναμενόμενο όταν δεν έχετε πάρει είδηση τι έγινε πέρσι...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Απλά το Φεστιβάλ είχε βγάλει πρόγραμμα από την άνοιξη. Ποιος να φανταζόταν πως η Μενεγάκη θα ήθελε την ιδια μέρα έναρξης να κάνει τα δικά της!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το βιβλίο είχε προγραμματιστεί για τις 30/7 με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Επαγγελματικοί λόγοι ανάγκασαν τον Ζουγανέλη να μην έρθει στην Άνδρο. Τότε ο π. Φιλάρετος ρώτησε την Ε. Μενεγάκη - που παρουσιάζει τέτοια θέματα στην τηλέόραση. Αυτή μπορύσε μόνο 29/7. Το Φεστιβάλ το πήρε είδηση μόλις την Τρίτη 25/7!!! Και ζήτησαν μέσω της βοηθού του Π. Βούλγαρη αναβολή της εκδήλώσης της Μονής!!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το ότι υπάρχει αστνενοησία είναι δεδομένο. Όμως γιατί φταίνε οι άλλοι και δεν φταίει και λίγο το φαστιβάλ που ανακοινώνει μέρες χωρίς οι άνθρωποι του να συνενοούντα κι αυτοί με κανέναν; Κα ακόμα γιατί το βράδυ μιας συναυλίας του Φεστιβάλλ αφού κανείς δεν ρωτάει τον άλλον θα πρέπει όλοι να κατεβάζουν ρολά; Υπάρχει η POP κουλτούρα της τηλεόρασης, υπάρχει η παραδοσιακή κουλτούρα των νησιών, υπάρχει και η λαϊκή μουσική του Κραουνάκη. Άλλα είδη κουλτούρας το καθένα. Δεν εξαναγκάζει κανείς κανέναν να πάει κάπου. Ο καθείς και η κουλτούρα του... Μην υπερβάλεται λοιπόν... Ο καθένας πήγε εκεί που ήθελε...

This comment was minimized by the moderator on the site

Χθες Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 και ώρα 21.15-13.45 στο κατάμεστο Ανοικτό Θέατρο Άνδρου έγινε η Συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη, η οποία καθήλωσε, συγκίνησε και συγκλόνισε τους τυχερούς που την απολαύσαμε.
Ήταν η Εναρκτήρια εκδήλωση του 3ου Φεστιβάλ Άνδρου, που για μια ακόμα χρονιά υλοποιεί ένα φιλόδοξο, ποιοτικό, ψυχαγωγικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ίδιο λάθος με τη Μενεγάκη έκαναν και οι διοργανωτές του Πιτροφού. Τρεις εκδηλώσεις ίδια μέρα και ώρα! Μόνο που το Φεστιβάλ Άνδρου έχει δώσει το πρόγραμμα του μήνες πριν! Λίγο καλύτερη οργάνωση θα έφερνε περισσότερο κόσμο σε όλες τις εκδηλώσεις του νησιού...