Τo"Αβέρωφ" ξανά στο Αιγαίο! Θα περάσει δίπλα από την Άνδρο...

Το όραμα του μεγάλου ευεργέτη της Άνδρου Αλέξανδρου Γουλανδρή, που χρηματοδότησε την επισκευή και συντήρηση του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ» με σκοπό κάποια στιγμή το πλοίο να ξανάταξιδέψει στο Αιγαίο, παίρνει σάρκα και οστά! Σε λίγες μέρες το πολεμικό, που αποτελεί διαχρονικά σύμβολο νίκης, όχι μόνο θα ανοιχτεί ξανά στα νερά του αρχιπελάγους, άλλα θα περάσει κοντά στις ακτές της Άνδρου.

Μετά τα μέσα Οκτωβρίου θα λύσει κάβους στο μόνιμο αγκυροβόλιο του στο Φάληρο και με την βοήθεια τεσσάρων ρυμουλκών θα ρυμουλκηθεί και θα βάλει πλώρη προς την Θεσσαλονίκη όπου θα καταπλεύσει επ ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Το θωρηκτό κατά τον πλου του, θα περάσει από τον Κάβο Ντόρο παραπλέοντας την Άνδρο απ όπου το προσωπικό του Ναυτικού Παρατηρητηρίου θα αποδώσει τιμές. Όλο το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου δυο μέρες: συγκεκριμένα 50 ώρες!

Το σχέδιο πλεύσης έχει γίνει και ήδη έχουν αρχίσει να “βγαίνουν” σήματα για το πλήρωμα του θωρηκτού. Πάνω στο πλοίο- μουσείο θα υπάρχει πλήρωμα 60 ανδρών και γυναικών που δεν θα είναι “διακοσμητικό”. Κάθε άλλο… Ένα τέτοιο ταξίδι χρειάζεται προσοχή και οι ειδικότητες του πληρώματος έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει.

Το "Αβέρωφ" θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη  περίπου στις 20 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η παραμονή του  για έναν μήνα στη συμπρωτεύουσα, για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να το επισκεφθούν.

Κ.Π.