Νέο πλωτό του Λιμενικού. "Θωρακίζεται" η Άνδρος και ο Κάβο Ντόρος. Διάλογος για το Λιμενικό...

(Το άρθρο αυτό προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και αρκετά σχόλια μερικά από τα οποία ξεχωρίσαμε και ανεβάσαμε στην ανάρτηση. Τελευταίο αυτό του Γιώργου Τρανάκου που επιχειρεί ΕΠΩΝΥΜΑ, με θάρρος και παρρησία να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με το σκάφος "Καλυψω" που τόσα έχουν γραφεί συχνά χωρίς απάντηση μιας και υ πρώην υπεύθυνος Τύπου του Life "διακρίθηκε σιωπών". Κι όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα λένε οι αναγνώστες μας που αναπαράγουν σήμερα ότι εκτόξευε πριν 4 χρόνια ο σημερινός δήμαρχος που σήμερα γνωρίζει πως όσα έλεγε τότε ήταν αέρας κοπανιστός. Ευτυχώς που ο Γιώργος Τρανάκος βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Το "Καλυψώ" αγοράστηκε με ευρωπαΙκά χρήματα και μετά ενδελεχή έρευνα. τα χαρτιά έχουν εξεταστεί και από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες... Εν Άνδρω)

 Τα λιμάνια, οι ακτές και οι παραλίες της Άνδρου, καθώς επίσης και το πολυσύχναστο στενό του Κάβο Ντόρο «θωρακίζονται» με ένα νέο σύγχρονο και ταχύτατο ναυαγοσωστικό σκάφος, το οποίο σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος θα εδρεύει μόνιμα στο Γαύριο.

Η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση στον Καφηρέα, που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες λεωφόρους της χώρας, η συνεχής επιτήρηση του διαύλου για εθνικούς λόγους, η ύπαρξη λαθρεμπορικών και δουλεμπορικών σκαφών στα πελάγη και τα δυο ναυάγια τα τελευταία χρόνια στην Άνδρο, υποχρέωσαν τους ναυάρχους του Λ.Σ να επικαιροποιησουν τον σχεδιασμό της ευαίσθητης αυτής περιοχής με ένα νέο πλωτό μέσο το οποίο θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αποστολή, ακόμα και με τις πιο δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το επόμενο διάστημα το νέo περιπολικό-ναυαγοσωστικό θα καταπλεύσει στην Άνδρο και θα αναλάβει υπηρεσία.

Κ.Π.

Για να τελειώνουμε με το θέμα του «Καλυψώ»

Έχετε " φαγωθεί" με το Καλυψώ και το Καλυψώ και τόσα έχουν ειπωθεί και πάλι τα ίδια αναμασάμε. Το σκάφος με το όνομα Καλυψώ που ελλιμενίζονται στο λιμάνι Κορθίου αγοράστηκε με χρήματα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Andros life που διεκδίκησε ο πρώην Δήμος Κορθίου για τις ανάγκες του προγράμματος, όπως το προέβλεπε.

Προέβλεπε το πώς θα πληρωνόταν το πλήρωμα του, τα καύσιμα και η συντήρηση του για όσο διάστημα θα διαρκούσε το πρόγραμμα. Φυσικά αλλά και ναυπηγικά δεν είναι " παντός καιρού". Ακόμη και τα Ναυαγοσωστικά που βαπτίζονται έτσι δεν είναι. Όπως δεν είναι ούτε τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα!! Απλά έχουν μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες από άλλα σκάφη. Με την λήξη του προγράμματος, όσα εφόδια αγοράστηκαν για το πρόγραμμα αυτό περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δήμου Άνδρου, πλέον!

Πλέον, ζήτημα είναι η συνέχεια της χρήσης και τύχης του σκάφους. Για να χρησιμοποιηθεί ως σκάφος ελέγχου αλιευτικών σκαφών θα πρέπει να περιέλθει στην χρήση του Λιμενικού Σώματος που ασκεί αυτή την αρμοδιότητα. Όσον αφορά τις διακομιδές ασθενών, αρμόδιο είναι το ΕΚΑΒ. Αυτό και μόνο αυτό ορίζει τον τρόπο διακομιδής ασθενούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που κάθε φορά έχει ( είδος περιστατικού, καιρικές συνθήκες, διαθέσιμα μέσα, πλωτά ή εναέρια, προσωπικό ).

Ναυαγοσωστικό σκάφος θα έπρεπε να ελλιμενίζεται εδώ και χρόνια είτε στον όρμο Καρύστου, είτε στο λιμάνι του Γαυρίου. Υπάρχουν οι Υπηρεσιακές αναφορές του Λ/Χ ΑΝΔΡΟΥ που το ζητούσαν αυτό εδώ και είκοσι χρόνια. Με τόσα περιστατικά ακυβερνησίας μικρών ή μεγάλων σκαφών στην περιοχή Καφηρέα, διαύλου προς το Αιγαίο, Βόσπορο, Νότιο Ευβοϊκό, λιμάνι Πειραιά, Σαλαμίνα, και Νότιο Αιγαίο τι άλλο να ζητήσεις για να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε περιστατικά έρευνας διάσωσης. 

Για τον έλεγχο του μπάρμπα Μήτσου αρκεί και το τζιπάκι!!

Να τελειώνουμε με τις ανούσιες ατάκες!!!

Γιώργος Τρανάκος

 

Αλήθειες για το Λιμενικό

Προς γνώση και συμμόρφωση μερικών σχολιαστών του καφενείου και διδακτόρων της αμπελοφιλοσοφίας, που γράφουν παραπάνω στα σχόλια, παραθέτω τα κάτωθι:
1. Το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται στην πλειοψηφία του από α)αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού με προϋπηρεσία στο παρελθόν σε πλοία και β) προερχόμενους από Ειδικές Δυνάμεις.

2. Το σκάφος του λιμενικού έχει βεβαιώσει δεκάδες παραβάσεις σε μηχανότρατες , ψαροτουφεκάδες, κτλ σε όλη την ακτογραμμή της Άνδρου όταν εσείς κύριοι κοιμάστε το βράδυ στο ζεστό κρεβατάκι σας .
3. Έχει σώσει ζωές πραγματοποιώντας δεκάδες διακομιδές βαριά άρρωστων ή τραυματιών συμπατριωτών μας όταν εσείς διασκεδάζετε μπεκροπίνωντας με την παρέα σας τα βράδια στα κέντρα διασκεδάσεως.
4. Έχει κληθεί να επέμβει σε δεκάδες περιστατικά έρευνας και διάσωσης , παρακολούθησης ύποπτων πλοίων κτλ. όταν εσείς κάθεστε αραχτοί στην πολυθρόνα σας το βράδυ και παρακολουθείτε Champions League πίνοντας μπύρες και κάνοντας χαβαλέ με την παρέα σας.
5. Εσύ που λυπάσαι τα καύσιμα… έχεις σκεφτεί ότι όταν αμόλησες τα βεγγαλικά στο γάμο του φίλου σου ή της κόρης σου για να πουλήσεις μούρη (δίχως να έχεις ενημερώσει τις αρχές πρωτίστως) ενεργοποίησες από την αφέλειά σου όλο το μηχανισμό έρευνας και διάσωσης του Υπουργείου αναγκάζοντας το σκάφος να ψάχνει όλη νύχτα για πιθανόν πλοίο ή σκάφος σε κίνδυνο στην περιοχή, καταναλώνοντας ασύλληπτες ποσότητες καυσίμων; Αφού λυπάσαι τα καύσιμα του λιμενικού γιατί ξεκινάς να πας για ψάρεμα με το καρυδότσουφλό σου χωρίς να έχεις δει πρώτα το δελτίο καιρού και ύστερα τηλεφωνείς κλαίγοντας να σε σώσει το σκάφος του λιμενικού με 7-8 μποφόρ; Γιατί ξεκινάς να πας βόλτα με τη σκαφάρα σου δίχως να έχεις γεμίσει με καύσιμα αρκετά για το ταξίδι σου ή χωρίς να έχεις συντηρήσει σωστά τη μηχανή σου, μένοντας ακυβέρνητος στη μέση του πουθενά και ειδοποιείς το λιμεναρχείο με τρεμάμενη φωνή από το φόβο!!! Αλήθεια εσύ που κόπτεσαι για τα χρήματα των φορολογούμενων συμπολιτών σου, κόβεις καμιά απόδειξη στις επιχειρήσεις που διατηρείς;
6. Όσον αφορά τους ανούσιους ελέγχους στη βάρκα του «Μπάρμπα–Μήτσου»…. Ναι! Είναι αυτός που κυκλοφορεί με ληγμένα βεγγαλικά, με ληγμένη ασφάλεια, με σχισμένα σωσίβια, χωρίς πυροσβεστήρα, είναι αυτός που δανείζει τη βάρκα του στον γιό, εγγονό, ανιψιό , φίλο του για να πάει για ψαροτούφεκο ή ψάρεμα με δίχτυα. Συνεπώς, έλεγχοι δεν γίνονται μόνο όταν λήγουν τα χαρτιά κάποιου ή αν είναι ξένος αλλά σε όλους ανεξαιρέτως. Όσο για το EXCELάκι, μάθε ότι υπάρχει εδώ και χρόνια ….!!!! 
7. Γι΄ αυτούς που δεν συμπαθούν τους ψαροτουφεκάδες και την εν γένει παράνομη αλιεία .. τι έπραξαν όταν πέρασαν έξω από την ψαροταβέρνα και είδαν τα ψάρια τρυπημένα στη βιτρίνα ή ακόμα χειρότερα σε ποιόν κατήγγειλαν κάτι όταν κάθισαν και σερβιρίστηκαν το τρυπημένο ροφό ή την τοσοδούλα στείρα ή το γόνο από χταπόδι να απλώνεται στο πιάτο τους; Το κατήγγειλαν στο υγειονομικό ή την αστυνομία για να πράξουν τα δέοντα; Καλή όρεξη ..δε βαριέσαι…
8. Εσύ που ενοχλείσαι βλέποντας το σκάφος να κυκλοφορεί μόνο στο Κυπρί στα Γαυριονήσια και το Μπατσί είναι γιατί είσαι πρώτος παράνομος από όλους στη περιοχή και σε “χαλάει”… Αν όμως είχες πάει στο Ζόργκο, στην Πλάκα, στη Βόρη, στην Παλαιόπολη, στα Πέζα, στη Γυάρο, στην Κάρυστο, στο Πλατανιστό Ευβοίας, στο Φοίνικα και στο Γαλησσά της Σύρου …θα το είχες δει και εκεί. Από την σιγουριά της καφετέριας καλό είναι να μην βγάζεις συμπεράσματα. 
Αυτά τα ολίγα για αυτούς τους ολίγους που κάνουν ότι ξέρουν ή νομίζουν ότι ξέρουν.

Φαρισαίος

 Απάντηση στο Λιμενικό

Καλά ρε παιδιά είπαμε ότι υπηρετείτε στο λιμενικό, υπογράφετε με το ψευδώνυμο ‘’Φαρισαίος’’, και καλά κάνετε λόγω της υπηρεσίας σας, αλλά κάνει... “μπάμ" η απάντηση σας, η οποία όμως κρύβει αλήθειες και εξηγούμεθα.

Σας συγχαίρουμε και σας επικροτούμε για κάθε σας ανθρωπιστική παρέμβαση, ούτε λόγος να γίνεται για αυτό, εξάλλου είναι υποχρέωση της υπηρεσίας σας να είναι παρούσα σε διακομιδή ασθενών και λοιπών τέτοιων περιπτώσεων, χωρίς πολλά λόγια ,αλλά με έργα και αξίζετε συγχαρητηρίων σαν προσωπικό του πλωτού, αλλοίμονο εαν κανένας εκφράσει αντίθετη άποψη.

Είναι μέχρις στιγμής στον αέρα αυτό που λέτε ότι έχετε βεβαιώσει δεκάδες παραβάσεις σε μηχανότρατες, γιατί δεν είδαμε να μην έρχονται και ‘’γιαλό-γιαλό’’ .

Δεν διαβάσαμε ποτέ και πουθενά κάτι τέτοιο, με ονόματα και αποδείξεις, όπως κάνουν και τ’ άλλα λιμενικά πλωτά ανά την χώρα και δεν θέλουμε να σας πούμε εδώ, αυτό που λέγετε και φαίνεται για όσους είναι μέσα στην θάλασσα με τα σκάφη τους, ότι, δηλαδή, όταν είναι οι μηχανότρατες εντός απαγορευμένων περιοχών, προκαλούν και καταστρέφουν την θάλασσα , που είναι ρε γαμώτο μου το λιμενικό;

Τώρα, που λέτε , ότι τρέξατε με το σκάφος για τα βεγγαλικά των φίλων σας σε γάμους ΚΑΚΩΣ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ, αφού από το γραφείο σας εκεί στο λιμάνι Γαυρίου, ξέρατε ότι, γίνετε γάμος στην ‘’δείνα’’ παραλία και κάποιος ίσως, θα έκανε την ‘’μακᬬ¬....ια’’ και θα άναψε βεγγαλικά.

Γιατί, αντί να τρέχετε όπως λέτε, δεν κάνατε αυτό που ο νόμος σας διατάσσει και οφείλετε να κάνετε - αν σας έκαναν και τρέχατε όπως λέτε - να πάτε στην παραλία που γινόταν ο γάμος, όχι με το σκάφος αλλά με το τζιπ της υπηρεσίας και στα όρια της δικής σας αρμοδιότητας, να κάνετε το πιο απλό, να ελέγξετε κατά πόσο είναι νόμιμη αυτή η εκδήλωση και μάλιστα βράδυ σε εκχωρημένη παραλία του δημοσίου και να ζητήσετε ευθύνες face to face; ...Αφήστε λοιπόν τις εύκολες δικαιολογίες!! 

Όσο για τους ψαροντουφεκάδες αφήστε τα περί ψαροταβέρνας που αγοράζει και επιληφθείτε του αυτονόητου, όταν και εσείς οι ίδιοι κάνετε like στο facebook σε γνωστούς και μη, που δείχνουν τις φωτογραφίες τους με ...τόνους ψαριών, σαν αυτό το κλασσικό που γίνεται και με τους κυνηγούς στην ξηρά.

Αλήθεια σε τι να χαλάει τον μπάρμπα -Μήτσο, το πέρασμα από κοντά του πλωτού, παρά μόνον ότι του χαλάει την συρτή, του διώχνει τα ψάρια με την φασαρία που κάνει ?

Όσο για τα ληγμένα βεγγαλικά, του κάθε μπάρμπα- Μήτσου, σας προκαλούμε όταν θα ξεκινήσετε σαν υπηρεσία να δημοσιεύετε τις παρεμβάσεις σας, για τις μηχανότρατες, για τους ψαροντουφεκάδες που αλωνίζουν, για τις παραλίες που άπτονται της δικής σας αρμοδιότητας και επέμβασης προς εφαρμογή της νομιμότητας και εννοείται και με την αρμοδιότητα σας απο την ξηρά στον αιγιαλό και παραλία, θα δούμε λοιπόν ποιοί έχουν και τι; ...Δεν νομίζετε;

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε στον κάθε καλοπροαίρετο δημόσιο υπάλληλο, ιδιώτη, ελεύθερο επαγγελματία κάθε κατηγορίας και ειδικότητας, ότι σε αυτόν τον τόπο, σε αυτές τις θάλασσες, μεγαλώσαμε και ζούμε και τις ξέρουμε ‘’σπιθαμή-σπιθαμή’’, από κάθε άποψη, συνεπώς ας μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας και όχι με ....υφάκι δημοσιοϋπαλληλικό, όταν μάλιστα, αυτό το πλωτό σκάφος του Λιμενικού, το συντηρούμε από την δική μας τσέπη και χαιρόμαστε για αυτό, όταν το βλέπουμε παρόν στα δύσκολα και όχι, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ στο κάθε μπάρμπα- Μήτσο, γιατί προκαλεί, εκτός από γέλια και αγανάκτηση...

Αυτά λοιπόν τα λίγα για τους λίγους, ( όπως λές) αγαπητέ ‘’ Φαρισαίε’’, που νομίζετε ότι μπορείτε να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα....μην το ξανακάνετε...εκτίθεστε..

(Αγαπητό ΕΝ ΑΝΔΡΩ, θα θέλαμε να μπει, το σχόλιο μας κάτω απο του ‘’Φαρισαίου’’ στη κεντρική σελίδα, έτσι για την ισονομία του πλουραλισμού και του ελεύθερου διάλογου)

Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση σας.

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ο ΠΑΡΑΚΤΙΟΣ