Ελένη Μενεγάκη: η ανάγκη μιας κοινωνίας για «διασημότητες»

 

Η Ελένη Μενεγάκη με δεκάδες θαυμάστριες της στο πλοίο Θεολόγος για Άνδρο - 13/10/17

Φίλος του site έστειλε χτες βράδυ μια φωτογραφία από το πλοίο Θεολόγος που ερχόταν στην Άνδρο. Η φωτογραφία απεικόνιζε την Ελένη Μενεγάκη με πλήθος γυναίκες να ποζάρουν δίπλα της χαμογελαστές. Την φωτογραφία συνόδευε με το ρώτημα αν ενδιαφέρει το site. Κατ’ αρχή είπαμε όχι.

Κι αυτό γιατί είναι άλλο να καλεί μια celebrity της εποχής τους έλληνες να έρθουν στην Άνδρο. Κι άλλο να παρακολουθούμε εμείς μια celebrity σε κάθε της βήμα. Το site ασχολείται με κοινωνικά γεγονότα. Αλλά όχι με κάθε λεπτομέρεια της ζωής μιας τηελοπτικής "διασημότητας".

Είμαστε άλλωστε εντελώς έξω από το κλίμα των celebrities. Να φανταστείτε δεν αναγνωρίσαμε (μέχρι που μας την υπέδειξε ο φίλος) την κ. Μενεγάκη. Όμως αργά το βράδυ ξανασκεφτήκαμε το θέμα και αναρωτηθήκαμε: Πως και γιατί μια κοινωνία ασχολείται με τόσο πάθος με μια γνωστή τηλεπαρουσιάστρια; Πως τόσος κόσμος προστρέχει να την χαιρετίσει; Να φωτογραφηθεί μαζί της; Θέλει να μάθει τα της ζωής της;

Η μόνη απάντηση που βρήκαμε είναι πως η Ελλάδα έχει "ανάγκη" από αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Κάποτε ο παλιός «εμπορικός κινηματογράφος» είχε τους σπουδαίους λαϊκούς σταρ του. Αυτούς "αναγνώριζε" ο κόσμος. Όμως ο "εμπορικός κινηματογράφος" χάθηκε. Όπως χάθηκε και ο μεγάλος λαϊκός καλλιτεχνικός κινηματογράφος που κέρδιζε σε εκτίμηση και πέρα από τα ελληνικά σύνορα κάποτε. Υπήρξε μετά ο «νέος κινηματογράφος» με "αντιήρωες" ή με εξαιρετικούς και σοβαρούς πρωταγωνιστές που απασχολούν σχετικά μικρό μέρος της κοινωνίας.

Το λαϊκό θέαμα που κάποτε υπήρξε κυρίως στον κινηματογράφο μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη. Το πιο λαϊκό θέαμα της μικρής οθόνης είναι τα διάφορα talk-shows. Ανάμεσα τους η κ. Μενεγάκη είναι ίσως ένα από τα πιο «αναγνωρίσιμα» πρόσωπα.

Ο κόσμος την αναγνωρίζει κάθε μέρα σαν «επισκέπτη» στα σπίτια του μέσα από την τηλεόραση. Την αναγνωρίζει στο δρόμο και στο καράβι για Άνδρο. (Εμείς που δεν την αναγνωρίζουμε αποτελούμε μειοψηφία και εξαίρεση.) Συνεπώς η Μενεγάκη είναι ένα "οικείο" πρόσωπο. Και με την οικειότητα της «καθημερινότητας» που αυτή μπαίνει στα σπίτια του με την ίδια οικειότητα ο κόσμος σπεύδει να φωτογραφηθεί μαζί της. Και ενδιαφέρεται γι’ αυτήν με τον τρόπο που ενδιαφέρονται όλοι οι άνθρωποι παντού για τις celebrities, οι οποίες κυριαρχύν στο λαϊκό κοινό μιας κοινωνίας.

Οι άνθρωποι προσπαθώντας να ξεφύγουν από την δική τους μουντή κι επαναλαμβανόμενη μονότονα καθημερινότητα τους παρατηρούν ή και «ζουν» συχνά μέσα από τις ζωές των άλλων. Και οι άλλοι είναι συχνά οι «διασημότητες» που φτιάχνουν τα media κάθε εποχής. Έτσι λεπτομέρειες δικές τους φτάνει να απασχολούν μεγάλο μέρος του λαϊκού κοινού. Συχνά μάλιστα οι «διασημότητες» γίνονται οι ήρωες αυτού του λαϊκού κοινού που ταυτίζεται μαζί τους. Η Ελένη Μενεγάκη είναι, λοιπόν, μια τέτοια «διασημότητα», που ανέδειξε η εποχή της τηλεόρασης.

Αυτά σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε στο τέλος να δημοσιεύσουμε την φωτογραφία μαζί με τις παραπάνω απόψεις ως προβληματισμό στο site. Την ίδια ώρα – αργά το βράδυ – ο φίλος μας πήρε πάλι τηλέφωνο να μας πει πως η φωτογραφία είχε κυκλοφορήσει στα social media και γινόταν χαμός!!!

Αντί, λοιπόν, να αποφύγουμε ένα θέμα που ήδη κυκλοφορεί ας το θέσουμε προς προβληματισμό στο site. Μιας και η κ. Μενεγάκη ως τακτική ανδριώτισα είναι πλέον συνεχώς στο νησί μας και καλό θα ήταν να καταλάβουμε τι συμβαίνει με την παρουσία της…

Δ. Μπασαντής

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ειμαι σίγουρος πως όλοι εσεις που την βρίζετε κάθε μεσημέρι στη μια βάζετε ALPHA για να την δείτε και οταν την δείτε απο κοντά τρέχετε σαν τα λειγουρια για μια φωτογραφία και πιςω απο το ψευδονυμο το παίζετε κουλτούρα και ετσι....Ενταξει σας μάθαμε πια .

This comment was minimized by the moderator on the site

Σίγουρα έχεις πτυχίο κοπτοραπτικής....
Επίσης από που κι ως που "κυρία"; το όνομά μου Γιάννης είναι πραγματικό. Σαν δεν ντρέπεσαι λίγο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κι εσείς πτυχίο τρολαρίσματος. Εντάξει ντρέπομαι που είπα μια κυρία Γιάννη. Αλλά τι να κάνω κυρία μου που είστε κρυμένη πίσω από ένα αστείο ψευδώνυμο. Που να ήξερα πως είστε η Γιάννης;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Παλιά ήταν τιμή και καμάρι, για κάποιον/α να επικαλείται τη συμμετοχή του σε κάποια εξέχουσα κοινωνική, πολιτική ή άλλη δραστηριότητα. «Ήμουν και εγώ εκεί...». Ή τη συνάντηση με κάποιον/α σημαντική για την κοινωνική, πολιτική, επιστημονική κτλ. προσφορά και αναγνώριση. Με τη συγκεκριμένη συμπαθή κατά τα άλλα κυρία, προσπαθώ να κατανοήσω την πηγή της σημαντικότητας της. Γιατί να θέλει κάποιος να δει που κάνει μπάνιο, και κινδυνεύει να σπάσει το αμάξι του για να κατεβεί στα Άχλα. Γιατί συνωστίζεται για να δει πως φτιάχνει μακαρονάδες στην πλατεία του Γηροκομείου, ή στην προκειμένη περίπτωση, γιατί να καμαρώνει που φωτογραφίζεται μαζί της. Αντλεί σημαντικότητα θα πει κάποιος, και μειώνει την ασημαντότητα του, ταυτιζόμενος με κάτι το σημαντικό. Κάθε άλλη κοινωνιολογική ή ψυχολογική απάντηση δεκτή. Αλλά ποιος αξιολογεί ή ποια κριτήρια καθορίζουν τι είναι σημαντικό ή από που προέρχεται η σημαντικότητα. «Θα έδινα όλη την τεχνολογία μου για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη» φέρεται ότι είπε ο Steve Jobs ο ιδρυτής της Apple. Δυο παγκοσμίως αναγνωρισμένοι γίγαντες της εξέλιξης της κοινωνίας, υποκλίνεται ο ένας στην παγκόσμια προσφορά του άλλου. Επομένως είναι ο άλλος με τα όποια κριτήρια του, που θα αναγνωρίσει. Αν είναι έτσι, τότε θλίβομαι. Γιατί ο βασιλιάς είναι πράγματι γυμνός. Μάλλον καλά κάνατε κ. Μπασαντή που προβάλατε αυτήν τη γύμνια αυτήν την κατάντια. Γιατί τα κριτήρια είναι πράγματι ασήμαντα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Έθεσα ένα προβληματισμό από την πείρα και τις γνώσεις μου ως καθηγητής των ΜΜΕ. ΔΕν έκανα αξιολογικές κρίσεις. Κάθε εποχή έχει τα δικά της γούστα, την δική της "δημοφιλη" κουλτούρα (popular culture)
Για να σας απαντήσω μάλλον δεν επαρκεί ο χώρος των σχολίων Δοκιμάστε να στείλετε mail αν θέλετε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν περιμέναμε διαφορετικό σχολιασμό από αυτό το site....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κυρία μου μάλλον δεν πήρατε είδηση τι γράφουμε εμείς και τι σχολιάζετε εσείς...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro