Το στίγμα της σεζόν ή καλά που υπάρχει το Άγιο Μπατσί

Του Ευτύχη Τσιβουράκη

Πρόεδρου Συλλόγου Επαγγελματιών Μπατσίου

Η σεζόν τελείωσε όπως κάθε χρόνο φυσιολογικά και χωρίς τίποτε διαφορετικό από όλες τις προηγούμενες.Οι αλλαγές που έχει φέρει η κρίση στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν άγγιξαν καθόλου την κοινωνία ούτε τους επαγγελματίες του χωριού που λέγεται Μπατσί.

Ικανότατοι, πανέξυπνοι, κατάφεραν για άλλη μια χρονιά της κρίσης να παρευρίσκονται στον επαγγελματικό τους χώρο 100-120 ημέρες, να εργάζονται πραγματικά 30-40 ημέρες και να απολαμβάνουν την ζωάρα τους 12 μήνες χωρίς σκοτούρες, χωρίς πληροφόρηση, χωρίς δράση, χωρίς επιχειρηματική ανάδειξη. Σε όλα απόντες... μόνο Internet. Άλλωστε το ποιό εύκολο και φθηνό, είναι η απουσία, η απραξία και ο εγκλωβισμός στον μικρόκοσμο μας, μέχρι την πόρτα μας.

Όλη η Ελλάδα ξεκινάει την σεζόν Μάρτη - Απρίλη και όλοι ασχολούνται  από τον χειμώνα με το incoming, ξενοδοχεία και δωμάτια, έως Οκτώμβρη - Νοέμβρη, ακολουθούμενοι και από όλα τα μαγαζιά τα οποία είναι ανοιχτά 7 ή 8 μήνες ή και 9 μήνες σε όλους τους προορισμούς. Ως αποτέλεσμα είναι να έχουν 7-8 μήνες σεζόν, με τον ανάλογο τουρισμό σε μέγεθος, ιδίως εφέτος που αναμένεται να περάσει τα 30 εκατομμύρια αλλοδαπών τουριστών.

Αυτά τα ολίγα για τους τουριστικούς επαγγελματίες των καταλυμάτων. Άλλωστε τα αποτελέσματα δεν χωράνε καμία αμφισβήτηση. Και για να μην αδικήσουμε και τα μαγαζιά ας ρίξουμε μια ματιά. Άλλωστε αποτελούν το δεύτερο πόδι του τουρισμούπου έχει 3 πόδια: ΥΠΝΟΣ-ΦΑΓΗΤΟ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Ας διαβάσουν λοιπόν πολύ καλά την δουλειά τους αν θέλουν να έχουν τουλάχιστον 6μηνη σεζόν και να πληρωθούν και να πληρώσουν. Και δεν είναι ντροπή να ρωτήσουν αυτούς πουτο έχουν πετύχει. Μόνον καλό θα κάνουν και στον εαυτό τους και στην δουλειά τους και στον τόπο τους. Άς ξεκινήσουν απο το τρίπτυχο της επιτυχίας του κάθε μαγαζιού που είναι: ΠΟΙΟΤΗΤΑ-ΤΙΜΗ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

Από ότι καταλαβαίνετε λοιπόν φίλοι μου έχουμε πήξει στον ερασιτεχνισμό και τον επαρχιωτισμό με αρκετούς επαγγελματίες που δεν ξέρουν ούτε τι δουλειά κάνουν ούτε θέλουν να μάθουν. Προσπαθούν να επαγγελματιστούν σε έναν χώρο που η αρχή του είναι η ομαδικότητα. Σαν τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Όσο πιο ομαδικά παίζουν τόσο καλύτερα αποτελέσματα φέρνουν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στο Μπατσί έχουμε περίπου 500 επαγγελματίες έχουμε 2 συλλόγους που τους αντιπροσωπεύουν και όταν γίνεται κάλεσμα είναι ζήτημα εάν προσέρχονται από 40-50 άτομα στον κάθε σύλλογο.

Καταργήσαμε το αυτονόητο και επιλέξαμε να παίζουμε ο καθένας με την μπάλα του. Κι ευτυχώς το Άγιο Μπατσί κάνει απο μόνο του την δουλειά του. Μόνον που σε λίγο δεν θα φτάνουν οι προσευχές. Θα πρέπει να κουνήσουμε και εμείς τα χέρια μας. Αυτά σε γενικές γραμμές καταγράψαμε φέτος τα οποία ήταν ίδια και τις προηγούμενες σεζόν.

Δεν αναφέρομαι σε γεγονότα να μην φωτογραφίσουμε κάποιον άδικα ίσως. Γιατί αρκετοί κάνουν προσπάθεια. Αυτό όμως που λείπει σε μεγάλο βαθμό είναι η γνώση για την δουλειά του τουρισμού και έχει αντικατασταθεί από εγωισμό. Ότι χειρότερο!!!