Κόρθι... International!

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Μια γλυκειά φθινοπωρινή μέρα στο Κόρθι. Η Κάρολαϊν περπατά στον Όρμο "μαζεύοντας" τις σκέψεις της για το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου... (φωτ. Εν Άνδρω).

Είχα περάσει το Κοχύλου και πλησιάζα στο Κόρθι. Ξαφνικά χτυπά το τηλέφωνο. Ήταν ο Νίκος Ψωμάς από την Λιθοδομή.

- Θέλω μια χάρη. Μήπως θα μπορούσες να περάσεις από το μαγαζί. Έχουμε ένα διεθνές σεμινάριο και εγώ και ο Ζοζέ θέλουμε να γράψεις κάτι. 

Χαμογέλασα: "Το προθεσμία έχω", ρωτησα.  "Μέχρι το απόγευμα", είπε... "Δεν σε πειράζει να έρθω λίγο νωρίτερα", ξαναρώτησα. Δύο λεπτά αργότερα, ενώ ακόμα μιλάγαμε, τον είδα στο πεζοδρόμιο με το τηλέφωνο στο ΄χερι και πάρκαρα μπροστά του σχολιάζοντας: "Μερικές φορές είμαι πιο γρήγορος και από την σκέψη!!"

Μετά το διάλειμμα. Ακόμα προσέρχονται οι "μαθητές", ενώ ο Ζοζέ φωτογραφίζει... (φωτ. Εν Άνδρω).

Έτσι ξεκίνησε η μέρα στο Κόρθι. Το πως συνεχίστηκε είναι μια ολόκληρη ιστορία την οποία θα ήθελα να διηγηθώ για να δείτε τι γίνεται χειμωνιάτικα στην ξεχασμένη Άνδρο. Και με αφορμή το γεγονός πριν το αναφέρω θα σχολιάσω το πως το διεθνές και το τοπικό στην εποχή της επικοινωνίας, της πληροφορικής και της μεγάλης αναζήτησης και φυγής των ανθρώπων έχουν συγκλίνει. Μπορεί οι αφελείς που νομίζουν πως το τοπικό και το διεθνές είναι άσχετα μεταξύ τους θα εκπλαγούν όταν διαπιστώσουν πως πλέον το ένα δένει με το άλλο, ενώ συνάμα είναι και τα μόνα που επιβιώνουν στην εποχή των μεγάλων αναζητήσεων και της μεγάλης φυγής. Ας δούμε τι γίνεται γύρω μας. Και, εν προκειμένω, ας δούμε τι γίνεται σήμερα στην Άνδρο...

Δύο Ζοζέ στον ίδιο χώρο και στο ίδιο νησί. Αριστερά ο Ζοζέ (Ιωσήφ) Παπαδόπουλος από Βραζιλία και και Άη Γιώργη Φαράλη και ο Ζοζέ ντ' Αμπρέου από Βραζιλία και Κουμάρι στη Λιθοδομή στο Κόρθι!!! (φωτ. Εν Άνδρω). 

Για να δούμε τι γίνεται σήμερα στην Άνδρο ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η Λιθοδομή είναι ένα μαγαζί παρεΐστικο. Για τον λόγο αυτό σχεδόν ποτέ, χειμώνα-καλοκαίρι, δεν είναι άδειο. Είναι και η κουλτούρα των ανθρώπων που το έχουν απλοί ανδριώτες, αλλά με μια έντονη αίσθηση διεθνών οριζόντων. Καθόλου περίεργο που αν και το Κόρθι είναι μακριά για τα δεδομένα της Άνδρου η Λιθοδομή περιέργως είναι κοντά σε πολλούς: διεθνείς και τοπικούς...

Θυμάμαι πως αυτή την μεγάλη αλήθεια περί παγκοσμιοποίησης και τοπικότητας στις άκρες του ίδιου άξονα την πρωτοάκουσα στην κεντρική ομιλία - 1998 - στο δείπνο του παγκόσμιου συνεδρίου για την τηλεόραση στο Λας Βέγκας. Την εξήγησε μπροστά σε 1000 περίπου συνέδρους από όλο τον κόσμο ο σύμβουλος στα θέματα τεχνολογίας και επικοινωνίας ενός από τους σημαντικότερους προέδρους των ΗΠΑ. Κρατούσα ενθουσιασμένος σημειώσεις στις χαρτοπετσέτες!!! Μας είπε ανάμεσα σε άλλα: "Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το μόνο που μπορεί να σταθεί και να αναγνωριστεί εύκολα είναι το τοπικό. Όλα τα άλλα υποχωρούν. Έτσι αναβιώνουν σε ένα διεθνές περιβάλλον τοπικά στοιχεία και αναφορές γιατί είναι αναγνωρίσιμα και ξεχωριστά. Αλλά πια μέσα σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον και περιεχόμενο" Πόσο δίκιο είχε αυτός, πόσο τυχεροί είμαστε εμείς, που τα μάθαμε εγκαίρως και προσαρμόσαμε στη συνέχεια τα γραπτά μας και τη ζωή μας σε αυτή την μεγάλη αλήθεια της εποχής μας.

 Ο Κρίστιαν από την Βόννη. Εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στο Βερολίνο. Περνά μέρος του χρόνου του στο σπίτι του στο Κάτω Υψηλού! Και χτες ήταν δίπλα μας στο Κόρθι. Λατρεύει την Άνδρο και τις παλιές φωτογραφικές μηχανές. Στα χέρια του μια φωτογραφική μηχανή αντίκα της δεκαετίας του 1930 με την οποία βγάζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες (φίλμ βρίσκει στο Βερολίνο) και τις εμφανίζει μόνος του (φωτ. Εν Άνδρω).

Πάμε πάλι πίσω στη Λιθοδομή. Χτες εκτός από το διεθνές σεμινάριο της Καρολάϊν και του Ζοζέ από το Γαύριο, που γίνοταν στον επάνω όροφο, στο κάτω όροφο έρτωγαν ήταν δύο γερμανοί, ο ένας έχει σπίτι σπίτι στο Κάτω Υψηλού. Κάπου στο μεσημέρι ήρθε ο συγγραφέας Φαίδων Ταμβακάκης από Αθήνα να δει το Ζοζέ ντ' Αμπρέου απο το Κουμάρι! Και βέβαια δεν συζητώ για τους δεκάδες Κορθιανούς που πέρασαν από εκεί - όσο χρόνο βρεθήκαμε στον χώρο. Είναι, λοιπόν, ή δεν είναι κοντά σε όλη την Άνδρο και με τον τρόπο του κοντά και στον διεθνή περίγυρο ο χώρος της Λιθοδομής;

 

 

 Οι δύο κυρίες της Λιθοδομής. Επάνω η Τζένη στο μικρό μπαρ και κάτω η Έλενα μπροστά από το φρικασέ. Η τέχνη του σερβίρειν και μαγειρεύειν και η θηλυκοτητα σε ένα...

Πάμε τώρα και στο σεμινάριο της Κάρολαϊν. Η Κάρολαϊν Οικονομίδη είναι ελληνοκύπρια από την Αγγλία. Περνά αρκετό καιρό στο Κουμάρι με τον γνωστό βραζιλιάνο ηθοποιό Ζοζέ ντ Αμπρέου, που ζεί μόνιμα στην Άνδρο. Σπούδασε και κάνει σεμινάρια για την στρατηγική που χρειάζεται καθένας να επιτύχει τους στόχους του (goal-mapping).

Σκέφτηκε κάποια στιγμή να κάνει ένα σεμινάριο στην Άνδρο που αγαπά και στην οποία ζει αρκετό καιρό. Και επειδή έχει βρει την Λιθοδομή πολύ ωραίο χώρο το συζήτησε με την Ελένα και τον Νίκο. Και ξεκίνησε τις προσκλήσεις στο διαδίκτυο. Μέσα σε μικρό διάστημα και χωρίς άλλη διαφήμιση 14 άνθρωποι βρέθηκαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Το αξιοπερίεργο είναι πως αρκετοί ήρθαν από το εξωτερικό!!!

Δύο φωτογραφίες από την ώρα του σεμιναρίου. Ιδίαιτερο ενδιαφέρον έχει το πως οι φτασμένοι επαγγελματίες από τόσες διαφορετικές περιοχές και περιβάλλοντα σημειώνουν, παρακολουθούν, μαθαίνουν... (φωτ. Εν Άνδρω).

Το ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι πως αυτοί που προσήλθαν δεν ήταν παιδιά, αλλά φτασμένοι επαγγελματίες με καριέρες και ειδικεύσεις. Και από αρκετά διαφορετικά μέρη του κόσμου με ετερόκλητες καταγωγές. Κοινή αναφορά τους η εισηγήτρια και ο στόχος του σεμιναρίου και η Άνδρος!!! Όσο κι αν ακούγεται παράξενο ήταν μια πρόκληση ένα φθινοπωρινό σεμινάριο σε ένα μισοάδειο νησί μπροστά στην φθνιπωρινή θάλασσα και σε ένα ωραίο στέκι με ωραίους ανθρώπους.

Η ιδέα άρεσε και ξεκίνησαν μια κυρία από το Ισραήλ, που ζει στην Ευρώπη, τρεις κυρίες από την Αγγλία, οι δύο ζουν στην Ελλάδα και η τρίτη στη Γένοβα και μια βελγίδα που ζει στο Βέλγιο!! Ακόμα ήταν εκεί ένας ελληνοβραζιλιάνος αντιπρόσωπος μεγάλης αμερικάνικης εταιρείας στην Ελλάδα, που ζει μόνιμα στον Άη Γιώργη στο Φαράλη και δουλεύει για τις επιχειρήσεις του από εκεί!!! Και φυσικά ήταν ο ηθοποιός Ζοζέ από την Βραζιλία που ζει στο Κουμάρι. Και τέλος ήρθαν και 6 έλληνες!!! Δύο εκ των οποίων καθηγήτριες από το Γαύριο!!! (Για να πω την αλήθεια είχα μια αίσθηση πως μέρος του Γαυρίου είχε μετακομίσει στο Κόρθι).

Και δύο φωτογραφίες από το δείπνο. Δύο αναμνηστικές "οικογενειακές" φωτογραφίες. Όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο - και μερικοί που δεν το παρακολούθησαν - μπροστά στην ψαρόσουπα. Το ψάρι ακολούθησε... (φωτ. Εν Άνδρω).   

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως το διεθνές μπορεί να υπάρξει στο τοπικό και πως το τοπικό αποκτά νέα διάσταση μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον και στον παγκόσμιο ιστό. Αλλά για να μπορέσει να καταλάβει κανεις τη νέα εποχή θα πρέπει να έχει ανοικτά μάτια και αυτιά στις προκλήσεις της εποχής. Και να συνεχίζει να μαθαίνει και να βάζει στόχους όσο μεγάλος κι αν είναι.  Και φυσικά να μεθοδέυει και αργανώνει την σκέψη του και τη ζωή του για να τα καταφέρει.

   

Στο τέλος κατέφθασε και η "μουσική βοηθεια" με το ¨Ανδριώτικο Τακίμι" από βόρεια για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της Άνδρου με τους διεθνείς κύκλους!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Και όπως όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν με ένα ωραίο φαγοπότι (κάτι που γίνεται παντού) και με ένα γλέντι (κάτι που γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου) με τοπικούς σκοπούς και όργανα (κάτι που γίνεται στην Ελλάδα) με μουσικούς, που μόλις τους πήραν τηλέφωνο στο Γαύριο μέσα σε μια ώρα φτάνουν στο Κορθι (έτσι έτοιμοι από καιρό) για ένα νησιώτικο ξεφάντωμα στο Κόρθι (κάτι που γίνεται μόνο στην Άνδρο), που ήταν και παραμένει μια για ολους μας.

 

 Διπλή γιορτή για τον Ζοζέ και την Κάρολαϊν χτες. Ήταν το πρώτο διεθνές σεμινάριο της στην Άνδρο και ήταν τα 50 χρόνια από την έναρξη της μεγάλης καριέρας του ως ηθοποιός στην Βραζιλία. Και το γιόρτασαν στο Κόρθι International!!!

Το πιο ενδιαφέρον αυτής της διεθνούς βραδειάς με έντονο τοπικό στοιχείο ήταν πως κατά την διάρκεια του τραπεζιού ο ελληνοβραζιλιάνος Ζοζέ Παπαδόπουλος από τον Αη Γιώργη στο Φαράλη αποκάλυψε πως ο Ζοζέ ντ Αμπρέου από την Βραζιλία που ζει στο Κουμάρι γιόρταζε τα 50 χρόνια του στον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης!!! Στην ευχή μας να είμαστε να καλά να γιορτάσουμε και τα 60 χρόνια του ο Ζοζέ μας απάντησε: "σε 10 χρόνια θα γιορτάζω την πρώτη δεκαετία μου στην Άνδρο"!!! 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

I enjoyed this course very much as Caroline is a beautiful, warm an joyfull woman. The content suits perfectly for those who want to explore their potential. I met a lot of nice people also and the environnement was simply Superbe !

This comment was minimized by the moderator on the site

I had an amazing day..as Caroline is a. beautiful, warm and joyful woman.The program was very interesting for people who want to explore their potential. I met a lot of very nice people and the environnement felt Superbe !