Πλημμυρίσαμε 288 φορές από το 2001!!! Πότε πλημμύρισε η Άνδρος.

Χάρτης περιοχών που πλημμύρισαν από το 2001 μέχρι σήμερα. Ανάμεσα τους και η Άνδρος...

Πάθαμε… και μυαλό δεν βάλαμε! Η Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια έχει πλημμυρίσει όχι μια, όχι δυο, αλλά 288 φορές! Μια από αυτές, το 2011, πλημμύρισε και η Άνδρος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν καταστροφές σε καλλιέργειες, σπίτια και υποδομές στο νησί. Ήταν τότε που έπεσε και η χωματερή στη θάλασσα. Μια ακόμα πλημμύρα είχαμε και το 2015. 

Να τι αναφέρουν συγκεκριμένα οι επιστήμονες: 

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει καταγράψει τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά, με βασικό κριτήριο τις επιπτώσεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.

Η σχετική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ανανεώνεται συστηματικά, λειτουργώντας ως εργαλείο παρακολούθησης και ανάλυσης της εξέλιξης διαφόρων δεικτών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από καιρικά φαινόμενα, όπως η συχνότητα και η ένταση αυτών. Η καταγραφή περιλαμβάνει φαινόμενα καταιγίδας, βροχής, χαλαζιού, ανεμοθύελλας, ανεμοστρόβιλου, χιονιού/παγετού, κεραυνών και καύσωνα.

Σημειώνουμε ότι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 398 έντονα καιρικά επεισόδια. Από αυτά, τα 288 είναι επεισόδια με αιφνίδιες πλημμύρες

 Κι όμως αποτελεσματικά έργα πρόληψης δεν έγιναν. Αντίθετα οι πολεοδομικοί έλεγχοι ατόνησαν, οι αυθαίρετες κατασκευές πολλαπλασιάστηκαν, η Πολιτεία απόψε να τιμωρεί παραδειγματικά τους παραβάτες, σταμάτησαν οι κατεδαφίσεις των παράνομων οικοδομών, τα ρέματα και τα ποτάμια, έγιναν δρόμοι, λεωφόροι, ξενοδοχεία και το τραγικό αποτέλεσμα το είδαμε στην Μάνδρα!

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Συσκέψεις επι συσκέψεων από τον ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ για την περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πάλι χθες είχαν σύσκεψη και συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου, ο Έπαρχος Άνδρου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, ο Λιμενάρχης, ο Υποδιοικητής της Αστυνομίας, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής και οι εκπρόσωποι από το Δασονομείο, τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών και το ΕΚΑΒ.
Αλλά τα φρεάτια τα καθάρισαν; Όχι
Τα ρέματα τα καθάρισαν; Όχι
Τα χαντάκια στους δρόμους τα καθάρισαν; Όχι
Οι συσκέψεις ΑΝΕΥΘΥΝΕ ΔΗΜΑΡΧΕ και Έπαρχε δεν υποκαθιστούν τις απαιτούμενες προετοιμασίες εν όψει χειμώνα.
Αν γίνει όπως το 2011 μια πλημμύρα στην Άνδρο θα φταίει ο κακός καιρός ή οι ανεύθυνοι του Δήμου;
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Γράφετε μια ανακρίβεια κυρία μου. Την ευθύνη για την αντιπλημμυρική προστασία η ελληνική νομοθεσία την αναθέτει στον δήμαρχο. Όχι στον έπαρχο ή στην περιφέρεια. Αυτοί βοηθάνε όταν τους ζητηθεί από τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Δ. Λάσκαρη. Αυτά

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΟΦΙΛΑ ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΙΑ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΕΜΕΝΑ.
ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ...ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΕΝΑΣ ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΙ, ΟΤΙ, Ο ΒΡΑΧΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ, ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΤΥΧΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ, ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΠΕΤΡΑ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ, ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ...ΜΕ ...Η ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ! !

This comment was minimized by the moderator on the site

καινούριος αέρας από τον Γλυνό;; Τόσα χρόνια Δήμαρχος Κορθίου με συνεργάτες που επί πολλά χρόνια υπήρξαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κοινοτάρχες, Αντιδήμαρχοι, Δημαρχεύοντες κλπ.....τίποτα καινούριο, αντιθέτως με σημαία την εμπειρία ζήσαμε και αυτή την φόλα! Ακολούθησε ο άλλος φρέσκος αέρας του Σουσούδη με κάμποσα παλιά υλικά, κάποια δήθεν καινούρια και κάτι ανίδεα καινούρια και μας πήρε το μελτέμι και μας σήκωσε! Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, μόνο που αυτοί που ασκούσαν εξουσία έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης! Την χωματερή όλοι μαζί την οδήγησαν με την ανευθυνότητά τους στην κατάρρευση, τον ΧΥΤΥ όλοι μαζί οι άσχετοι τον οδήγησαν σε αδιέξοδο, τους βιολογικούς της πλάκας όλοι αυτοί τους προώθησαν. Όλα τα ξέρουν, δεν υπάρχει έργο και κατάσταση για τα οποία οποιοσδήποτε (πλην μηχανικών΄-οικονομολόγων και λοιπών ειδικών επιστημόνων) να μην αποφασίζει εγνοώντας σχετικές προειδοποιήσεις, το one man show είναι στανταράκι στον Δήμο εδώ και πολλά χρόνια και το χειρότερο: ΦΩΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΙΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΕΔΑΣ, ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΠΕΖΟΥΛΕΣ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ...ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ...ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΤΡΟΦΙΛΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΟΦΙΛΑ.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΟΥΜΕΝΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΧΥΤΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΧΥΤΥ !
ΔΕΝ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕ Ο ΓΙΝΝΗΣ ΓΛΗΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΕΙ...ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΘΗΚΕ ΣΕ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΤΕ, ΛΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝΤΑ ΧΟΡΟ, ΜΕ ΒΡΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΩ.
ΘΑ ΕΙΧ ΕΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΕΚΕΙ ΜΟΝΟΝ --- ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΜΟΝΟΝ ==== ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ,ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ ΕΝΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΥΤΥ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ Η ΝΑΔΡΟΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ..
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ένα εκατομμύριο ξοδέυτηκε και μαζεύτηκαν και όλα τα σκουπίδια της πλαγιάς και της παραλίας. Επιπλέον διαμορθώθηκε ο χώρος ωστε να αποφεύονται (αν δεν ρίχνονται άλλα σκουπίδια) κατολισθήσεις. Επίσης οι απέαντ ΣΤΡΙΦΙΛΑΔΕΣ όταν θα αξιοποιηθούν και αναδειχθεί η αξία τους στο μέλλον και φέρνουν εκατομμύρια στην Άνδρο θα σας διαψέυσουν.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΝ φτιαχτούν τα αιολικά πάρκα, οι πλημμύρες θα είναι απλά υπόθεση ρουτίνας. Άφθονο τσιμέντο στα βουνά, κατασκευή-διαπλάτυνση ορεινών δρόμων θα εξασφαλίσουν πλημμυρικά φαινόμενα που όμοιά τους δεν θα έχουμε ξαναζήσει....