Άνδρος: Χριστούγεννα στην Πανάχραντο

Χριστούγεννα στην Άνδρο. Και που αλλού μπορεί κανείς να δει το ξημέρωμα μιας τέτοιας μέρας σε όλη την λαμπρότητα του παρά στην Μονή Παναχράντου που έχει το πιο πανοραμικό ξημέρωμα στην Άνδρο λόγω της θέσης της ψηλά στους Γερακώνες. Ατενίζοντας από ψηλά την βενετσιάνικη Χώρα και την οροσειρά του Πετάλου. Και κάτω την μαγικά καταπράσινη κοιλάδα της Μεσαριάς και των Λειβαδίων. Χριστούγεννα 2017 στην Μονή Παναχράντου της Άνδρου (Φωτ. ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ).

Χριστούγεννα 5η πρωινή ώρα. Η είσοδος του μοναστηριού φωτισμένη και άδεια. Λίγοι οι πρώτοι προσκηνυτές στην αρχή της λειτουργίας των Χριστουγέννων στην Πανάχραντο. Όμως με την πάροδο του χρόνου η ροή των επισκεπτών από όλη την Άνδρο α'υξανε σήμερα το πρωί. Μέχριμ που το μοναστήρι γέμισε κόσμο. Η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων στο μοναστήρι των Γερακώνων προσελκύει πολύ κόσμο εδώ και 10-12 χρόνια. Και αυτή τη χρονιά έφτασαν μέχρι εκεί πολλοί ανδριώτες από Υδρούδα (Γάυριο, Μπατσί, Απροβάτου). Οι Κορθιανοί που το θεωρούν στην περιοχή τους πλειοψηφούσαν. Και βεβαίως πολλοί οι Χωραΐτες, οι Στενιώτες, οι Λειβαδιανοί κλπ. (Φων. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ)..

 

 Ο γέροντας Ευδόκιμος που περισσότερα από 60 χρόνια ήταν και παραμένει ο φάρος του μοναστηριού. Τα 40 από αυτά τα χρόνια μόνος του. Έμεινε διαφυλάσσοντας μια παράδοση αιώνων. Εδώ και 12 χρόνια έχει τη χαρά να βλέπει το μοναστήρι να ανακατασκευάζεται, να αναγνωρίζεται και να προσέρχεται σε αυτό κόσμος όλο τον χρόνο. Ιδίως στις μεγάλες γιορτές το μοναστήρι της Παναχράνου γίνεται κέντρο αναφοράς στην Άνδρο. Όλα αυτά χάρη στην έντονη προσωπικότητα και εξωστρέφεια του Ευδόκιμου και με την συνδρομή των άλλων μοναχών που ρον πλαισιώνουν αυτά τα τελευταία χρόνια (Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ). 

 Ο π. Αέτιος και ο π. Φιλάρετος στη διάρκεια της σημερινής λειτουργίας. Και οι δύο μοναχοί που με την παρουσία τους έδωσαν στο μοναστήρι νέα δύναμη και μεγαλύτερη εξωστρέφεια φέρνοντας το στο κέντρο της κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής της Άνδρου. Και σε αυτούς χρωτά πολλά η Μόνή για την έντονη καιν δημιουργική παρουσία της στο νησί (Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ). 

Ανάμεσα σε όσους έφτασαν για την λειτουργία και τον εορτασμό και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φ. Αθανασίου από τον Αμόλοχο, αλλά και ο νέος λιμενάρχης Άνδρου Θ. Κραψιτης. Εδώ ο νεαρός διάκος π. Ευδόκιμος που προσφέρει και αυτός με την παρουσία του καθημερινά στη Μονή  (Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ).

Κατάμεστη και η εκκλησία της Μονής. Πάρα πολλοί από όλη την Άνδρο νοιώθουν καλύτερα ανεβαίνοντας στους Γερακώνες για την σημερινή ξεχωριστή λειτουργία (Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ).

 Στο τέλος κατάμεστοι και οι δρόμοι γύρω από το μοναστήρι με αυτοκίνητα. Τι κι αν είναι χειμώνας και όπως και να το κάνουμε - παρά το τέλος της καταιγίδας - το πρωινό κρύο δεν βοηθά πάντα την προσέλευση. Βοηθούν όμως τα αυτοκίνητα όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία (Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ). 

Πλήθος κόσμου και στο προαύλιο. Βοήθησε και η μέρα που ξημέρωσε - μετά την καταιγίδα - με καλό καιρό. Αν και είχε αρκετό κρύο. (Φωτ. Ισίδωρος Νικολάου).

 Τέλος η ξεχωριστή ανδριώτικη παράδοση του κοκορόζουμου όπως φαίνεται στην μεγάλη τράπεζα της Μονής. Μια παράδοση που αναβίωσαν οι μοναχοί της Παναχράντου τα 10 τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ αγαπητή στην Άνδρο. Για τους πολύ παλαιότερους γιατί του θυμίαζει τον παλιό καιρό και για τους νεώτερους γιατί τους βάζει σε ένα κλίμα που δεν ξέρανε και το μαθαίνουν με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη. Όπως υπολογίζεται από τους μοναχούς δόθηκαν προς τους πιστούς περίπου 350 κύπελα κοκορόζουμο. Σίγουρα οι επισκέπτες θα ήταν πάνω από 250 (Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ).

Και όταν λέμε πως προσχωρούν στην παράδοση και οι νεώτεροι εννοούμε και τα παιδιά όπως μας δείχνει εδώ στην φωτογραφία του ο Κώστας Σαρρής από την Μεσαριά τον οποίο ευχαριστούμε για τις εξαιρετικές φωτογραφίες του (Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ). 

 Στο κατάμεστο αρχονταρικί της Μονής για το κοκορόζουμο. Το αδιαχώρητο και εδώ (Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"