Έπεσε ο φοίνικάς-σύμβολο του δημαρχείου Άνδρου

Το πελώριο και όμορφο δέντρο σωριασμένο στον κήπο του δημαρχείου (την φωτογραφία έστειλε αναγνώστης χωρίς όνομα).

Έπεσε από τον άερα ο φοίνικας - νεοκλασικό σύμβολο μιας άλλης εποχής - που στεκόταν όρθιος επί δεκαετίες μπροστά στο διατηρητέο νεοκλασικό δημαρχείο στην Χώρα. Άντεξε δεκαετίες όρθιος και γερτός μπροστά στην οικία Βούλγαρη. Άντεξε μια δεκαετία από το 2002 μέχρι το 2012 όταν το κτήριο προοριζόταν για νέο δημαρχείο. Άντεξε μπροστά στο δημαρχείο της της ενιαίας διοικητικά Άνδρου από το 2012 μέχρι το 2018. Όμως σήμερα μια ριπή του ισχυρού ανέμου το σώριασε κάτω.

Ο φοίνικας, πανύψηλος και γερμένος επικίνδυνα, τα τελευταία χρόνια (φωτ. Εν Άνδρω).

Όμως, όπως γράφει ο ψαλμός στην εξόδιο ακολουθία: «μία ροπή και ταύτα πάντα θάνατος διαδέχεται». Ή, «λίγο να γύρει η ζυγαριά, και όλα αυτά τα διαδέχεται ο θάνατος». Μια ροπή ή μια ριπή από τους θυελλώδεις ανέμους που φυσάνε σήμερα στην Άνδρο και ο γέρικος - και σκυφτός από τα χρόνια και τους αέρηδες - φοίνικας δεν άντεξε. 'Επεσε με μεγάλο θόρυβο. Τόσο μεγάλο που οι υπάλληλοι του δημαρχείου τρόμαξαν και βγήκαν έξω τρέχοντας. Και είδαν το μεγάλο δέντρο σωριασμένο στο έδαφος. Ευτυχώς που λόγω της κλίσης του έπεσε στο έδαφος χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

 

Άλλη μια φωτογραφία από τον υπέροχο φοίνικα μπροστά στις νεοκλασικές σκάλες του αρχοντικού Βούλγαρη που στεγάζει το δημαρχείο της Άνδρου από το 2012 (φωτ. Εν Άνδρω).

Ήταν το τέλος μιας μακράς διαδρομής δεκαετιών. Με την πτώση του σύμβολισε και κάτι από το τέλος μιας άλλης  νεοκλασικής Άνδρου που έσβησε πολλές δεκαετίες πρίν. Δεν είχαμε την πρόνοια να τον στηρίξουμε τόσα χρόνια. Δεν ενδιαφερθήκαμε. Θεωρήσαμε πως θα άντεχε για πάντα. Κάπως έτσι μεταξύ των στοιχείων της φύσης που τον είχαν υποσκάψει από χρόνια και του αδιάφορου σήμερα ένα μικρό σύμβολο μιας άλλης σπουδαίας νεοκλασικής εποχής χάθηκε.  Είθε να είναι το τελευταίο...

"Εν Άνδρω"