Υπό έλεγχο η φωτιά στην Βουρκωτή. Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Τα πυροσβεστικά οχήματα μετά το τέλος της φωτιάς σε μερική επιφυλακή επιβλέπουν τον χώρο (φωτ. για Εν Άνδρω Χ.Κ>Π.)

27/1/2018 – Σάββατο ώρα - Υπό έλεγχο η φωτιά στην Βουρκωτή. Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Βουρκωτή ανακοίνωσε η πυροσβεστική. Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 17:00 τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 20:00. Επί τρεις ώρες κατέκαψε 20 στρέμματα θαμνώδους έκτασης.

Έξι πυροσβέστες και τέσσερις δασοπυροσβέστες έδωσαν μάχη πεζοπορώντας στο βουνό σε υψόμετρο 700 μέτρα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που γίνονταν ακόμα χαμηλότερες από τον κρύο αέρα που έφτανε τα 5 μποφόρ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλάνε για εμπρησμό ώστε να δημιουργηθούν βοσκοτόπια για ζώα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι περισσότεροι βοσκοί έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και είναι σε πλήρη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και έχουν σταματήσει να βάζουν ανεξέλεγκτες φωτιές για να δημιουργήσουν βοσκοτόπια.

Δυστυχώς όμως όπως δείχνουν οι τελευταίες φωτιές και η σημερινή υπάρχουν ακόμα μερικοί που δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν στο νησί μας για να κερδίσουν λίγα ευρώ. Κάτι πρέπει να γίνει και με αυτούς και αυτό μπορεί να γίνει με την συνεργασία όλων μας.

«Εν Άνδρω»

27/1/2018 - Σάββατο, ώρα 17:15 - Φωτιά στην Βουρκωτή! Επί τόπου 5 οχήματα πυροσβεστικής και ΣΕΔΑ

Από τη σημερινή φωτιά στη Βουρκωτή που έχει πάρει διαστάσεις μέσα στη νυχτα (φωτ. για το Εν Άνδρω Χ.Κ.Π.)

Φωτιά στην περιοχή της Βουρκωτής μετά τις 5 το απόγευμα σήμερα. Το μέτωπο είναι κοντά 400 μέτρα 200 - 300 μέτρα μετά το χωριό στο πάνω μέρος του επαρχιακού δρόμου για την Άρνη κα κάτω από τον χωματόδρομο που πάει για τους Άγιους Σαράντα.

Η φωτιά κατά την άφιξη του δευτερου κλιμακίου της πυροσβεστικής (φωτ. για το Εν Άνδρω Χ.Κ.Π.)

Επί τόπου έχουν ήδη φτάσει τρία αυτοκίνητα της πυροσβεστικής και δύο ΣΕΔΑ με 10 πυροσβέστες. Το μέτωπο είναι αρκετά έξω από τον δρόμο και δεν μπορούν να φτάσουν τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής. Έτσι οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν την φωτιά πεζοπορώντας.

 

Από την σημερινη φωτιά πριν από λίγο (φωτ. για το Εν Άνδρω Χ.Κ.Π.)

Ο άνεμος είναι αρκετά ισχυρός στην περιοχή. Και οι άνεμοι των προηγούμενων ημερών έχουν στεγνώσει τους θάμνους που καίγονται.

ΣΧΟΛΙΟ: Το μόνο σχόλιο που μπορεί κανείς να κάνει είναι πως έχουμε μπει στην τακτική περίοδο των δασικών πυρκαγιών της Άνδρου! Άργησαν λίγο εφέτος, αλλά οι γνωστοί άγνωστοι της Άνδρου δεν ξεχάστηκαν. Μπορεί να άφησαν να περάσει το φθινόπωρο, αλλά όπως διαπιστώνουμε από τις συνεχείς τελευταίες πυρκαγιές οι γνωστοί άγνωστοι δεν σκοπεύουν να χάσουν την περίοδο του χειμώνα. Δυστυχώς…

«Εν Άνδρω»