Δύο σημαντικές απώλειες για την Άνδρο. «Έφυγαν» οι Κώστας Τσαπέκος και Τάσος Μαρούσης.

 

Ο Κώστας Τσαπέκος (στο μέσον) με όλο τον θίασο επί σκηνής στην τελευταία μεγάλη θεατρική επιτυχία του στην Άνδρο - στο Φεστιβάλ Άνδρου - το καλοκαίρι του 2016.

Η Άνδρος του Πολιτισμού και η Άνδρος της Ναυτιλίας είναι φτωχότερες. Δύο σημαντικοί άνθρωποι που την εξέφραζαν σε δύο κρίσιμούς τομείς της δεν είναι πια μαζί μας. Ο Τάσος Μαρούσης, σημαντικό στέλεχος της ανδριώτικης ναυτιλίας, "έφυγε" αιφνιδίως την Παρασκευή και ο Κώστας Τσαπέκος, που άφησε το στίγμα του στο θέατρο και στον πολιτισμό του νησιού μας, "έφυγε" μετά από μακρά αρρώστεια την Κυριακή. 

Κώστας Τσαπέκος

Έφυγε μετά μακρά ασθένεια από την ζωή ο σκηνοθέτης Κώστας Τσαπέκος. Ζούσε στα Αποίκια. Υπήρξε καλλιτέχνης εξαιρετικός και ανδριώτης με αγάπη για το νησί του. Ο Κώστας Τσαπέκος εργάστηκε με κέφι και μεράκι σκηνοθετώντας επι πολλά χρόνια έργα του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου και της Λαϊκής Σκηνής Άνδρου.

Ήταν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στον πολιτισμό. Δίδαξε θέατρο σε δεκάδες νέους και μεγαλύτερους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρξε μια παρουσία δημιουργική, σεμνή και με προσφορά για την Άνδρο.

Το Εν Άνδρω που είχε παρακολουθήσει αρκετά έργα του και είχε γράψει γι’ αυτά θα θυμίσει στους αναγνώστες του την σημαντική παράσταση που σκηνοθέτησε πέρσι το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Άνδρου, τον κλασική τραγωδία "Οιδίποδας Τύραννος", μια ερασιτεχνική παράσταση που άγγιξε τα όρια του επαγγελματικού θεάτρου.

Η απώλεια για την Άνδρο του Πολιτισμού είναι πολύ μεγάλη.

Από τον Θεατρικό Όμιλο Άνδρου λάβαμε το παρακάτω συλλυπητήριο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δ.Σ. του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Τσαπέκου Κωνσταντίνου, ιδρυτικού μέλους και πρώτου σκηνοθέτη του Θ.Ο.Α, συνεδρίασε έκτακτα και αποφάσισε τα παρακάτω:

Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος
Να προσφέρει στη μνήμη του το ποσό των 100 ευρώ στον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αποικίων
Να δημοσιευτεί το παρόν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Τάσος Μαρούσης

«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο Τάσος Μαρούσης. Λειβαδιανός με μεγάλη αγάπη για το νησί μας. Για πολλούς που δεν έχουν σχέση με τον κόσμο της ναυτιλίας ίσως τα όνομα του να μην λέει πολλά. Όμως για τον κόσμο της ανδριώτικη ναυτιλίας ο Τάσος Μαρούσης ήταν σημείο αναφοράς. Διευθυντικός στέλεχος δύο εκ των σημαντικότερων ναυτιλιακών ομίλων του νησιού μας κατάφερε επί πολλά χρόνια να διακριθεί για την διοικητική ικανότητα, το ήθος και την συχνά αφανή προσφορά του προς την Άνδρο.

Μια προσφορά που όμως μάς τόνισαν στο τηλέφωνο ιδιαίτερα συγκινημένοι ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός, ο ναύαρχος ε.α. Ντίνος Γκιώνης και ο ναυτιλιακός παράγων Μιχάλης Κοκκίνης ήταν σημαντική και ιδιαίτερη για το νησί του, το οποίο αγάπησε μέχρι τέλος ανιδιοτελώς.

Ο πατέρας του Τάσου Μαρούση ήταν καπετάνιος και είχε καΐκι. Στην Κατοχή οι Γερμανοί επίταξαν το καΐκι, το οποίο αργότερα βυθίστηκε στην Πελοπόννησο. Στη συνέχεια ο πατέρας του υπήρξε καπετάνιος στο καΐκι του παππού της οικογένειας Γλυνού.

Ο Τάσος Μαρούσης ασχολήθηκε με τη ναυτιλία και υπήρξε διευθυντικό στέλεχος στη ναυτιλιακή εταιρεία Κούλουθρου-Εμπειρίκου και στη ναυτιλιακή εταιρεία Γουλανδή. Από κάθε πόστο που βρέθηκε βοήθησε με κάθε τρόπο την Άνδρο και τους ανδριώτες. Να σημειώσουμε πως υπήρξε εκ των αναγνωστών και καλών φίλων του Εν Άνδρω. Το site εκφράζει στην οικογένεια του θερμά συλλυπητήρια.

Η κηδεια θα γίνει την Τρίτη μεσμέρι στις 3:00 από την εκκλησία της Ανάληψης Βριλήσίων.

«Εν Άνδρω»

Συλλυπητήρια για Τάσο Μαρούση

Γιάννης Γλυνός, π. Δήμαρχος Άνδφρου: " 'Εφυγε ένας σπουδαίος φίλος και ένας σημαντικό συμπαραστάτης της Άνδρου  Ο Τάσος Μαρούσης υπήρξε φίλος εξ αρχής και συμπαραστάτης σε όλη την μακρά διαδρομή μου στην Άνδρο. Βοήθησε με κάθε τρόπο το νησί μας. Η απώλεια του είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπήτήρια στην οικογένια του."

Μιχάλης Κοκκίνης, ναυτιλιακός παράγων: "Υπήρξε από τα σημαντικά στελέχη της ανδιώτικης ναυτιλίας. Φίλος εκλεκτός και άνθρωπος με αγάπη για τον τόπο μας. Ιδιαίτερος στον χώρο μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οιογένεια του."

Ψήφισμα για τον θάνατο του Αναστάσιου Μαρούση

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου του αγαπητού Αναστάσιου Μαρούση, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, εκτιμώντας την προσφορά του και την βοήθεια του στο σύλλογο μας, σε ένδειξη πένθους αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια .
2. Να παραστεί εκπρόσωπός στην εξόδιο ακολουθία.
3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του συλλόγου και στον τοπικό τύπο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet