Το μέλι και η μελισσοκομία της Άνδρου ή «όλα σου τα ‘μαθα, μα ξέχασα μια λέξη»…

 

Κατάμεστη η αίθουσα του ΚΠΕ Κορθίου από μελισσοκόμους (φωτ. Εν Άνδρω).

Ότι ξεκίνησε σαν μια απλή ενημερωτική συζήτηση για το μέλλον της μελισσοκομίας και την αξιοποίηση του κτηρίου του Μοστακείου πριν δύο περίπου χρόνια μεταξύ της μεγάλης εταιρείας APB/APG και του επάρχου ως εκπροσώπου της διαχειριστικής επιτροπής του Κληροδοτήματος έχει μπει πλέον στο αυλάκι. Μια νέα ομάδα ανθρώπων έχουν προχωρήσει στην εκπαίδευση της οικολογικής μελισσοκομίας. Και τώρα ξεκινάνε την εκπαίδευση τους και ως επιχειρηματίες μελισσοκόμοι.

Όσοι πριν δύο χρόνια σχολίαζαν ανόητα μετά την πρώτη ενημερωτική παρουσίαση στο ξενοδοχείο Περράκη σίγουρα ένιωσαν αμήχανα όταν λίγο αργότερα στο δημοτικό θέατρο Άνδρου  ο πρόεδρος της APB/APG Ν. Κουτσιανάς προσέφερε 7 υποτροφίες σε νέους που θα ήθελαν να μάθουν οικολογική μελισσοκομία.

Μεγάλη η επιτυχία της σημερινής ημερίδας στο Κόρθι. Είχαν έλθει μελισσοκόμοι από όλη την Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω).

Σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου ήταν η τρίτη συνάντηση με την οποία αρχίζει ο δεύτερος κύκλος με στόχο να προετοιμαστούν οι νέοι για να γίνουν σύγχρονοι επιχειρηματίες. Δίπλα τους βρέθηκαν και δεκάδες μελισσοκόμοι του νησιού, που δεν είναι στο πρόγραμμα, αλλά θέλουν να μάθουν για το σύγχρονο μάνατζμεντ.

Ο καθηγητής Δημήτρης Μπουραντάς μιλά στους ακροατές του στο ΚΠΕ Κορθίου. Δίπλα του ο Νίκος Κουτσιανάς, ο έπαρχος και ο Γιώργος Δαρδανός (φωτ. Εν Άνδρω).

Όσοι βρέθηκαν εκεί ήταν τυχεροί γιατί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν από τους κορυφαίους στην Ελλάδα δασκάλους του μάρκετινγκ και του μάνατζμεντ, τον καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά, συγγραφέα πολλών βιβλίων. Ανάμεσα τους το πλέον γνωστό «Όλα σου τα ‘μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» που έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 200.000 αντίτυπα!

Δύο κουβέντες για τους ομιλητές. Μίλησε αρχικά ο έπαρχος για το πρόγραμμα και την μέχρι σήμερα διαδρομή του. Μετά ο Γιώργος Δαρδανός μίλησε για τον Γιάννη Ρέρρα μια σημαντική προσωπικότητα της μελισσοκομίας στην Άνδρο κατά τον 20ο αιώνα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της APB/APG Ν. Κουτσιανάς που στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από κοινού με το επαρχείο να αναζωογονήσουν με σύγχρονο τρόπο τον αγροτικό τομέα της Άνδρου.

Παραστατικός ο καθηγητής Μπουραντάς έχει καθηλώσει το ακροατήριο του (φωτ. Εν Άνδρω).

Ακολούθως ο καθηγητής Δ. Μπουραντάς έκανε μια εντυπωσιακή παρουσίαση του πως θέτουμε ένα πρόβλημα με βάση τις αξιολογήσεις μας και πως στη συνέχεια κάνουμε επιλογές για να πετύχουμε τους στόχους μας. Μιλώντας με ζωντάνια κράτησε το ενδιαφέρον των δεκάδων ακροατών με διάλογο, ασκήσεις, ακόμα και ανέκδοτα, εξηγώντας τις αρχές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Η ημερίδα συνεχίστηκε το απομεσήμερο με τον Κ. Βαμβακά να εξηγεί θεωρητικά και πρακτικά τα της σύγχρονης μελισσοκομίας. Κανείς θα πίστευε πως μια πολύωρη ημερίδα θα κούραζε ένα ακροατήριο που το αποτελούσαν κυρίως μελισσοκόμων. Το αντίθετο συνέβη. Και στην παρέμβαση του Κ. Βαμβακά η αίθουσα ήταν κατάμεστη, ενώ τα αυτοκίνητα στον δρόμο έφταναν μέχρι τον Μουσιώνα.

Ότι ξεκίνησε πριν κοντά δύο χρόνια σαν μια ενημέρωση εξελίσσεται σε μια ευκαιρία για την αγροτική Άνδρο. Οι νέοι μελισσουργοί καλούνται να εξαπλώσουν την γνώση τους παρακινώντας όλους τους συναδέλφους τους. Μαθαίνοντας όλοι μαζί την τόσο αγνοημένη λέξη «επιχειρηματικότητα».

Ο Νίκος Κουτσιανάς μιλά για τις προοπτικές της οικολογικής μελισσοκομίας (φωτ. Εν Άνδρω).

Όπως είπε στο τέλος ο Νίκος Κουτσιανάς μιλώντας στο Εν Άνδρω στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να στήσουν μια επιχειρηματική μελισσοπαραγωγική μονάδα. Από την τυποποίηση μέχρι το μάρκετινγκ των προϊόντων του μελιού. Στο τέλος θα προσφέρουμε  στους νέους που θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους 30-50 κυψέλες, βαζάκια συσκευασίας κλπ. Αν θέλουν θα μπορούν να συνεργαστούν με την APB/APG ή να διαθέσουν τα προϊόντα τους αλλού.

«Εν Άνδρω»