Το "ατελιέ" του Ευδόκιμου!!!

 Μπαίνοντας στην Μονή Παναχράντου λίγο πριν τις 12:00' το μεσημέρι θα ακούσεις τον ήχο μιας παλιάς ποδοκίνητης ραπτομηχανής στα αριστερά της εισόδου όπου είναι ένα μικρό πορτάκι. Αν το σπρώξεις θα βρεθείε ξαφνιασμένος στον μαγικό κόσμο της ραπτικής του 1950 και του 1960. Είναι το "ατελιέ" του Ευδόκιμου!!! Εδώ ο Γέροντας κάθε μέρα ανελιπώς περνά μερικές δημιουργικές ώρες ράβοντας... ποδιές!!! Καμιά φορά ράβοντας και τις... αναποδιές της ζωής!!! Ο Ευδόκιμος από τα χρόνια της νιότης του - εκτός από εξαιρετικός μάγειρας - είναι και έμπειρος ράφτης!!! Και οπως αγαπά το μαγείρεμα αγαπά και το ράψιμο! Η μοναχική ζωή τον εκπαίδευσε στην αυτάρκεια. Το μαγείρεμα και το ράψιμο είναι μέρος αυτής της αυτάρκειας που μαθαίνει όποιος ζει μόνος του (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Όμως ο Ευδόκιμος εκτός από αυτάρκης είναι και μερακλής. Επί χρόνια τον βλέπαμε να ράβει με μια παλιά ποδοκίνητη ραπτομηχανή Singer της δεκαετίας του 1950. Όμως τις προάλες, που μπήκαμε στο ραφείο του, προσέξαμε πως έραβε σε μια παλιά ποδοκίνητη ραπτομηχανή Pfaff. Τον ρωτήσαμε έκπληκτοι και η απάντηση καταλυτικη: "Αμ τι νόμιζες; Κάθε ατελιέ όπως το δικό μου έχει όλα τα κομφόρ! Έχουμε και Singer, έχουμε και Pfaff! Είμαστε ατελιέ περιωπής φίλε μου! Και να ξέρεις αυτή ράβει καλύτερα..." (φωτ. Εν Άνδρω).

Εκείνη την στιγμή το παλιό ρολόι τοίχου άρχισε να χτυπά 12! Ο Ευδόκιμος λατρεύει τα παλιά ρολόγια τοίχου (έχει καμιά 10αριά) και ολα τα φροντίζει και τα κουρδίζει όπως κάθε μρακλής συλλέκτης παλιών ρολογιών, παλιών μηχανών και παλιών αναμνήσεων. Τα ρολόγια τοίχου, οι παδοκίνητες ραπρομηχανές και οι παλιές μνήμες θέλουν συντηρηση. Και ο Ευδόκιμος είναι ακούραστος και με τα ρολόγια! Και με τις παλιές ραπτομηχανές! Και με τις παλιές μνήμες! Αυτές τις τελευταίες τις "κουρδίζει" πάντα στο μεσημεριανό τραπέζι και στον απογευματινό καφέ! Για τον λόγο αυτό δεν σε αφήνει να φύγεις νηστικός ή τουλάχιστον χωρίς καφέ. Εκτός της φιλοξενίας του προς εσένα έχει την ευκαιρία να "κουρδίσει" λίγο τις μνήμες του... (φωτ. Εν Άνδρω)

Αδράχνει την ευκαιρία - καθώς διακόπτει την κοπτοραπτική του - να σε προσκαλέσει - με ιδιαίτερα ευγενικό τρόπο - στο πάντα φιλόξενο τραπέζι του. (βιντεο Εν Άνδρω).

Ανοίγει την πόρτα του "ατελιέ", όπως ονομάζει χιουμοριστικά τον χώρο. Κλείνει το φως και βγαίνει. Κατευθλυνεται για την μικρή τραπεζαρία του καθστικού της Μονής Παναχράντου. Τα υπόλοιπα, όπως λέει, μετά το φαγητό... (φωτ. Εν Άνδρω).

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"