Γιορτή Λεμονιού - Μπατσί 2018

 Μια γιορτή προϋποθέτει κάτι ή κάποιν που γιορτάζει. Εν προκειμένω στην Άνδρο από χτες μέχρι σήμερα "γιορτάζει" το λεμόνι! Μια γιορτή προϋποθέτει κόσμο, πανηγύρι, κέφι, χαρά. Και χτες στο Μπατσί υπήρχαν όλα και σε μεγάλες ποσότητες. Υπήρχε κόσμος... τουριστικώς! Υπήρχε κόσμος... Κρητικός! Υπήρχε κόσμος... από το εξωτερικό! Και υπήρχε πανηγυρικό περιβάλλον γιατί υπήρχε κόσμος! Υπήρχε κέφι. Όλα ήταν σα να έλεγαν: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Και το Μπατσί χτες ήταν ορθάνοιχτο. Είχε κόσμο, Και δεν είχε αέρα!!! Είπαμε άλλος θεός δυτικά κι άλλος ανατολικά της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και βεβαίως ήταν εκεί και το λεμόνι που γιόρταζε! Ε! Μια μέρα τον χρόνο γιορτάζει το έρμο και ξεχασμένο λεμόνι. Ήταν κι αυτό εκεί να το τιμήσουμε: που έθρεψε τους προπαππούδες μας και τους παππούδες μας και έφτασε να θρέψει για λίγο και τους πατεράδες μας! Μετά υπέστη αφανισμό! Ήταν μια "γενοκτονία" λεμονιών δια της... εγκατάλειψης!!! Όλα τα άλλα νησιά χρόνια τώρα δίνουν μάχη να κρατήσουν τα αγροτικά προϊόντα που τους έθρεψαν αιώνες. Εμείς δώσαμε "μάχη" ποιος θα φύγει πρώτος! Δεν σκεφτήκαμε ποτέ την μεταποίηση: τις λεμονάδες, τις μαρμελάδες, τα γλυκά, τα προϊόντα Περιοχής Ονομασίας Προέλευσης! Αφήσαμε χιλιάδες στρέμματα λεμόνια - σε όλη την Άνδρο - και πήραμε των ομματιών μας. Σήμερα υπάρχουν μερικές δεκάδες μερακλήδες αγρότες και άλλοι τόσοι που ψάχνουν έναν κάποιο βιοπορισμό. Υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργούμενες λεμονιές. Έχουμε όλοι και από 3- λεμονιές στον κήπο μας. Και αυτό είναι  Και τώρα "γιορτάζουμε" τη μέρα του λεμονιού! Μια φορά τον χρόνο σαν την μέρα της μητέρας! (Φωτ. Εν Άνδρω). 

  Χτες λοιπόν στο γραφικό Μπατσί μαζεύτηκαν οι καταστηματάρχες και του Δήμου και αποφάσισαν να κάνουν μια γιορτή λεμονιού. Η Χώρα την είχε προαναγγείλει στο facebook, αυτοί την οργάνωσαν σεμνά και ταπεινά, Και ήρθαν πρώτοι! Σε κάθε γωνιά ανά δύο - τρία καταστήματα έστησαν κι ένα τραπέζι. Εδώ η γκαλερί έργων τέχνης με το γειτονικό μαγαζλί ειδών λαϊκής τέχνης έστρωσαν ένα ωραίο τραπέζι, το γέμισαν με τα εορτάζοντα λεμόνια, έβαλαν γλυκά, έφερε κι ο Αλέξανδρος τρία μπουκάλια υπέροχο λεμοντσέλο (καλά που είναι και οι εφευρετικοί Ιταλοί που το παράγουν και το εξάγουν και μάς το έμαθαν) και έτοιμη η γωνιά (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μετά πόζαραν τα κορίτσια είτε με παραδοσιακές φορεσιές είτε με μοντέρνα ρούχα και έτοιμη η γιορτή της γειτονιάς!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Λίγο πιο πέρα σε μια άλλη γωνιά, σε μια άλλη γειτονιά, άλλο τραπέζι, άλλο κορίτσι, άλλα κεράσμνατα με προϊόντα λεμονιού από άλλους καταστηματάρχες (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και ο Σύλλογος Γυναικών Μπατσίου έστησε κι αυτός τον πάγκο του με κεράσματα, ενώ μέσα το μαγαζί γεμάτο κόσμο για τα παραδοσιακά γλυκά του (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και η φουρνάρισα  πιο πέρα που τράταρε λεμονόπιτα με φύλλο τον κόσμο και είχε επιπλέον και αυτές τις εντυπωσιακές λεμονόπιτες με κρέμα (φωτ. Εν Άνδρω).  

 Κι όσο βράδιαζε αύξανε ο κόσμος. Γέμιζαν τα τραπέζια. Ήταν μια γιορτή λεμονιού εξαιρετική. Είχε από όλα. Μέχρι και ανδριώτικα λεμόνια βρήκαμε!!! Τι να σάς πούμε; Νάμαστε καλά να θυμόμαστε τους λεμονεώνες της Άνδρου! Κι αν βρεθούν καιν τίποτα μερακλήδες σαν τον Αντώνη Λιοπύρο στα Λειβάδια ή τον Δημήτρη Μανιδάκη στον Φελό μπορεί και να ξαναδούμε και πάλι παραγωγή λεμονιών σε βποσότητες και σε ποιότητες στην Άνδρο. Και να βρει η Άνδρος κάτι από την "χαμένη τιμή" του "χαμένου λεμονιού" της (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

  Κι όπως κάθε γιορτή έχει και χορό. Χόρεψε το χορευτικό της Υδρούσας. Και ο κόσμος μαζεύτηκε γύρω του.Και χόρεψε και πολύ και καλά. Και διασκέδασαν όλοι (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Και βέβαια μετά τον χορό ήρθε η ώρα του φαγητού. Και νάσου ο Γιάννης στου "Σταμάτη" να λέει χαρούμενα: τώρα πάρε μια φωτογραφία που είμαστε γεμάτοι". Και πήραμε μια φωτογραφία τώρα που ο "Σταμάτης" γέμισε μετά την αραιή πελατεία ρου δύσκολου χειμώνα (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

 Αλλά δεν γέμισε μόνο ο "Σταμάτης". Γέμισαν κι όλα τα δύο πολύ ωραία διπλανά μαγαζιά (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Και γέμισαν και τα πιο απόμακρα εστιατόρια, Καλοφωτισμένα και με κόσμο. Ήταν ένα πολύ ωραίο σκηνικό μέσα σργ νύχτα, Δεν ξέρω τι λέτε εσείς πάντως στο Μπατσί χτες γιόρτασαν το λεμόνι. Βεβαίως κάποιες Κρητικές από τους 429 συνολικά που έφτασαν σε δύο μέρες από το Ηράκλειο ρωτούσαν με απορία: "μα έχει η Άνδρος λεμόνια;" Είχαν δει μόνο το γραφικό Μπατσί. Δεν είχαν βγει πιο έξω. "Έχει η Άνδρος λεμόνια" απαντήσαμε. Αλλά δεν έχει βρει ακόμα πολλούς να τα ξανακαλλιεργήσουν και να κάνουν κάτι με αυτά" απαντήσαμε ενώ τις καληνυχρήζαμε... 

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet