Ο θρησκευτικός τουρισμός και ο απρόσεκτος οδηγός...

Τα μοναστήρια της Άνδρου είναι μια μεγάλη υπόθεση για το νησί, καθώς προσελκύουν το ενδιαφέρον όλων σχεδόν των επισκεπτών. Ακόμα και των επισκεπτών που έρχονται από το εξωτερικό. Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει πια εδραιωθεί και στην Άνδρο, Ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς η Μονή Παναχράντου. Δεκάδες αυτοκίνητα ή πούλμαν επισκέπτονται καθημερινά το ιστορικό μοναστήρι. Συχνά εκατοντάδες οι επισκέπτες που φτάνουν μέχρι εκεί. Και βέβαια πόλος έλξης ο "παππούς της Άνδρου", ο γέροντας Ευδόκιμος, που είναι πάντα καλοδιάθετος με όλους. Ακόμα και με αυτούς που δεν μιλά την ίδια γλώσσα. Γιατί το μοναστήρι πολύ συχνά επισκέπτονται Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Αμερικανοί και Πολωνοί!!! Στην φωτογραφία ο Ευδόκιμος ατάραχος καθαρίζει αγγινάρες ενώ ένα σμάρι αλλοδαπών επισκεπτών από Αμερική (!), Αγγλία (!). Σκωτία (!) και Πολωνία (!) τον φωτογραφίζει έκπληκτοι από την απλότητα του: να καθαρίζει ατάραχος αγγινάρες μπροστά στις κάμερες. Πάντα ο εαυτός του ο Ευδόκιμος... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες κι ένα ζευγάρι Πολωνών δημοσιογράφων από την πόλη Λοτζ - φιλοξενούμενοι του Δήμου Άνδρου. Ήρθαν με την πρώτη πτήση που ξεκίνησε μεταξύ Λοτζ και Αθήνας και ζήτησαν εκτός της πρωτεύουσας να επισκεφθούν και ένα κοντινό νησί. Νάτοι στην Άνδρο. Και νάτοι και στον Ευδόκιμο, που με χαμόγελο τους μιλά σε άψογα... ελληνικά! Ευτυχώς που κάποιος έκανε τον μεταφραστή, αλλιώς θα μένανε στα χαμόγελα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μετά ο Ευδόκιμος επιστρέφει στις αγγινάρες του και οι ξένοι επισκέπτες αναχωρούν εντυπωσιασμένοι και από το μοναστήρι και από τον υπέροχο στην απλότητα του γέροντα Ευδόκιμο. Αυτοί πάνε από το Βουνί για Χώρα. Εμείς από τα Φάλικα. Στον χωματόδρομο μάς σταματά ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο με 4 Γάλλους. Ρωτάνε αν πάνε καλά για το μοναστήρι. Τους το επιβεβαιώνουμε χαμογελαστοί. Η φήμη της Παναχράντου και του Ευδόκιμου "ταξιδεύει" αδιάκοπα και οι επισκέπτες φτάνουν από παντού... (φωτ. Εν Άνδρω)

Το αστείο της υπόθεσης των θρησκευτικών τουριστών είναι πως συχνά οι πιο απρόσεκτοι επισκέπτες του μοναστηριού είναι οι Έλληνες! Χτες Κυριακή ένα 50θέσιο πούλμαν με ιερείς και άλλους επισκέπτες κατέβαινε καπό την Πανάχραντο. Ο π. Φιλάρετος ήταν τόσο μπερδεμένος από το πλήθος των επισκεπτών όλη μέρα που δεν θυμόταν από που ήταν! Όμως οι του ΣΕΔΑ θυμόντουσαν πως τους ξελάσπωσαν από μια στραβοτιμονιά του οδηγού τους στα Λειβάδια κάτω από τον Άγιο Κωνσταντίνο ξεμπλοκάροντας τον δρόμο και βοηθώντας τους να συνεχίσουν την περιοδεία τους στην Άνδρο (φωτ. ΣΕΔΑ).

 

Να τι μας έγραψε για το επεισόδιο φίλος εθελοντής δασαοπυροσβέστης που έστειλε και το παραπάνω βίντεο: «Ήταν 14:15 tπερίπου. Επισκευάζαμε την υδροφόρα του ΣΕΔΑ. Ξάφνου μας ειδοποίησαν πως ένα πούλμαν στη στροφή του Αγίου Κωνσταντίνου στα Λιβάδια είχε ακινητοποιηθεί και δεν μπορούσε να στρίψει. Πήγαμε εκεί τέσσερις εθελοντές με το ΣΕΔΑ. Οι επιβάτες είχαν κατέβει και υπήρχε πλήθος κόσμου καθώς μαζί με το λεωφορείο είχαν ακινητοποιηθεί και διάφορα διερχόμενα οχήματα που δεν μπορούσαν να περάσουν. Το λεωφορείο είχε βγει στην άσφαλτο και ο πίσω δεξιός τροχός ήταν στον αέρα. Με ένα συρματόσχοινο, που έφερε ένα πολίτης, καταφέραμε να το τραβήξουμε ώστε να έχει πρόσφυση σε όλους τους τροχούς και με κάποιες επιπλέον μανούβρες κατάφερε να στρίψει. Επιβίβασε τους επιβάτες και συνέχισε για τον προορισμό τους»... (βίντεο  ΣΕΔΑ).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η Ανδρος, παρ’ ότι είναι το κοντινότερο νησί στο κέντρο του Αιγαίου, με την όλη γνωστή δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, συμπληρώνει και αυτό σαν νησί, μία απο τα ίδια καιρό τώρα και χωρίς ακόμη να καταφέρει να εκμεταλλευτεί την ανοδική τάση που επικρατεί στα άλλα νησιά και έχει να κάνει με τον προσκυνηματικό τουρισμό.
Αν τα προηγούμενα χρόνια στην πατρίδα μας οι επισκέπτες ήταν κυρίως Ελληνες, η δυναμική αυτή έχει επεκταθεί πλέον και σε ξένους και πραγματικά γεμίζουν κι αλλα νησιά απο τέτοιες οργανωμένες επισκέψεις.
Ο προσκυνηματικός τουρισμός στη χώρα μας έχει να κάνει κυρίως με τους ομοδόξους, δηλαδή αυτούς που έρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων και του πρώην ανατολικού μπλοκ, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Ρουμανία, ακόμη και από τη Σιβηρία και βέβαια σε αυτούς μπορούν να προστεθούν και όλοι οι χριστιανοί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουμε και επισκέψεις από μη χριστιανούς, όπως για παράδειγμα τους Κινέζους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνουν.
Απαιτείται λοιπόν μεγάλη προσπάθεια και ανάλογη υποδομή στα θέματα της φιλοξενίας, τέτοιου είδους τουρισμού και βεβαίως, μιά άλλη αντίληψη υποδοχής τους και όχι του τύπου των ΄΄ επαγγελματιών του πλακόστρωτου της Χώρας ‘’ που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους και δεν τους καίγεται καρφί γαι την αρνητική εικόνα που δείχνουν.
Να ελπίζουμε λοιπόν στο ότι θα αλλάξουν τακτική και συμπεριφορές, αλλοιώς ας αποφασίσουν οι επικεφαλείς των γκρουπ αυτών, να τους πηγαίνουν εκει που θα υπάρχουν ανοικτά μαγαζιά κάθε μορφής, ώστε να μην μένουν παραπονεμένοι οι εκατονταδες επισκέπτες μας και δημιουργούν τελικά για το σύνολο του νησιού μας, γενικότερη αρνητική εικόνα και δυσφήμηση του.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ? ? ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΑΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ? ? ΕΔΩ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΒΡΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΚΛΕΙΣΤΑ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ! ! !
ΛΑΘΟΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΛΑΘΟΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ΜΟΝΟΝ ΕΣΕΙΣ, ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ...ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕΞΙΚΟ ΓΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΚΩΣΤΡΩΤΟΥ ! !
ΕΙΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ ΦΙΛΤΑΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ! !
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΓΡΙΝΙΑΖΕΤΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΜΟΝΙΜΗ ΡΑΣΤΩΝΗ ! !
Ή ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ...ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ??
ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ,ΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ? ?
ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ....

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε ΕΛΠΊΖΩ να σας ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ, αλλά μάλλον δεν έχετε καταλάβει τι σημαίνει θρησκευτικός τουρισμός και σε τι συνεισφέρει στο νησί. Το ότι μιλάτε όπως μιλάτε για το ιστορικότερο μοναστήρι της Άνδρου μας λέει πως δεν ξέρετε το τι έργο επιτελεί. Δυστυχώς είναι αρκετοί με αυτές τις αντιλήψεις. Κι αυτό είναι πρόβλημα για όλους σας που ζείτε από τον τουρισμό.
Χωρίς τους χιλιάδες που επισκέπτονται τα μοναστήρια δεν θα είχαμε τόσα δρομολόγια. Θα είχαμε λιγότερα. Λιγότερα δρομολόγια σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης στο νησί. Κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη απομόνωση. Χωρίς τους χιλιάδες που αφήνουν τον οβολό τους η Πανάχραντος θα είχε την εικόνα του 1960: ένα μισογκρεμισμένο μοναστήρι. Ένα μισογκρεμισμένο μοναστήρι δεν προσελκύει κόσμο. Κι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη απομόνωση.
Το τι συνεισφέρουν όσοι κάνουν θρησκευτικό τουρισμό δεν μετριέται πάντα αμέσως μετριέται και εμμέσως. Απλώνει η φήμη του νησιού. Και αυτό φέρνει κι άλλους τουρίστες που κι αυτοί κάνουν κάτι περισσότερο.
Όσο για τα λόγια που λέτε για την Πανάχραντο ας τα σκεφτείτε λίγο πριν τα ξαπαπείτε. Κάποιοι είτε πιστεύετε είτε όχι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε ένα άλλο σκοπό. Μάθετε να σεβέστε και αυτούς που συμφωνείτε και αυτούς που διαφωνείτε.
Καλημέρα σας

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΟΙ "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ" ΝΑ ΚΟΙΤΑΧΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ ΣΕ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΘΑ ΠΩ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ: AN ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΟΙ 9 ΣΤΟΥΣ 10 ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ( ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ), ΤΑ ΔΥΣΦΗΜΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ...

This comment was minimized by the moderator on the site

τελικα θρησκευτικο τουρισμό θέλουμε για να αυξάνει τα εσοδα του η Πανάχραντος και μονον ?
μην μου πειτε ότι βλέπει κανείς, εστω και τους '' τουρίστες -θρησκευτικους '', πουθενα αλλου πλήν απο ενα μπουκαλακι νερό !
θέλΕι πολύ δουλειά ακόμη για να κάνουμε σαν επαγγελματιες, ωστε να προσφέρουμε .....και συνάμα μας προσφέρει ο θρησκευτικός τουρισμός, αν είναι μονον να γεμιζει το παγκαρι της Παναχράντου και τα πλοία απο τα εισητηρια που κόβουν, πολύ λυπάμαι έχει χαθεί μια ακόμη ευκαιρία....
προς θεού...μια και μιλάμε για Πανάχραντο, μην πέσει και μας κάψει, αλλά .. εξ ύψους βοήθεια, θέλει και το υπόλοιπο νησί....