Ο θρησκευτικός τουρισμός και ο απρόσεκτος οδηγός...

Τα μοναστήρια της Άνδρου είναι μια μεγάλη υπόθεση για το νησί, καθώς προσελκύουν το ενδιαφέρον όλων σχεδόν των επισκεπτών. Ακόμα και των επισκεπτών που έρχονται από το εξωτερικό. Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει πια εδραιωθεί και στην Άνδρο, Ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς η Μονή Παναχράντου. Δεκάδες αυτοκίνητα ή πούλμαν επισκέπτονται καθημερινά το ιστορικό μοναστήρι. Συχνά εκατοντάδες οι επισκέπτες που φτάνουν μέχρι εκεί. Και βέβαια πόλος έλξης ο "παππούς της Άνδρου", ο γέροντας Ευδόκιμος, που είναι πάντα καλοδιάθετος με όλους. Ακόμα και με αυτούς που δεν μιλά την ίδια γλώσσα. Γιατί το μοναστήρι πολύ συχνά επισκέπτονται Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Αμερικανοί και Πολωνοί!!! Στην φωτογραφία ο Ευδόκιμος ατάραχος καθαρίζει αγγινάρες ενώ ένα σμάρι αλλοδαπών επισκεπτών από Αμερική (!), Αγγλία (!). Σκωτία (!) και Πολωνία (!) τον φωτογραφίζει έκπληκτοι από την απλότητα του: να καθαρίζει ατάραχος αγγινάρες μπροστά στις κάμερες. Πάντα ο εαυτός του ο Ευδόκιμος... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες κι ένα ζευγάρι Πολωνών δημοσιογράφων από την πόλη Λοτζ - φιλοξενούμενοι του Δήμου Άνδρου. Ήρθαν με την πρώτη πτήση που ξεκίνησε μεταξύ Λοτζ και Αθήνας και ζήτησαν εκτός της πρωτεύουσας να επισκεφθούν και ένα κοντινό νησί. Νάτοι στην Άνδρο. Και νάτοι και στον Ευδόκιμο, που με χαμόγελο τους μιλά σε άψογα... ελληνικά! Ευτυχώς που κάποιος έκανε τον μεταφραστή, αλλιώς θα μένανε στα χαμόγελα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μετά ο Ευδόκιμος επιστρέφει στις αγγινάρες του και οι ξένοι επισκέπτες αναχωρούν εντυπωσιασμένοι και από το μοναστήρι και από τον υπέροχο στην απλότητα του γέροντα Ευδόκιμο. Αυτοί πάνε από το Βουνί για Χώρα. Εμείς από τα Φάλικα. Στον χωματόδρομο μάς σταματά ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο με 4 Γάλλους. Ρωτάνε αν πάνε καλά για το μοναστήρι. Τους το επιβεβαιώνουμε χαμογελαστοί. Η φήμη της Παναχράντου και του Ευδόκιμου "ταξιδεύει" αδιάκοπα και οι επισκέπτες φτάνουν από παντού... (φωτ. Εν Άνδρω)

Το αστείο της υπόθεσης των θρησκευτικών τουριστών είναι πως συχνά οι πιο απρόσεκτοι επισκέπτες του μοναστηριού είναι οι Έλληνες! Χτες Κυριακή ένα 50θέσιο πούλμαν με ιερείς και άλλους επισκέπτες κατέβαινε καπό την Πανάχραντο. Ο π. Φιλάρετος ήταν τόσο μπερδεμένος από το πλήθος των επισκεπτών όλη μέρα που δεν θυμόταν από που ήταν! Όμως οι του ΣΕΔΑ θυμόντουσαν πως τους ξελάσπωσαν από μια στραβοτιμονιά του οδηγού τους στα Λειβάδια κάτω από τον Άγιο Κωνσταντίνο ξεμπλοκάροντας τον δρόμο και βοηθώντας τους να συνεχίσουν την περιοδεία τους στην Άνδρο (φωτ. ΣΕΔΑ).

 

Να τι μας έγραψε για το επεισόδιο φίλος εθελοντής δασαοπυροσβέστης που έστειλε και το παραπάνω βίντεο: «Ήταν 14:15 tπερίπου. Επισκευάζαμε την υδροφόρα του ΣΕΔΑ. Ξάφνου μας ειδοποίησαν πως ένα πούλμαν στη στροφή του Αγίου Κωνσταντίνου στα Λιβάδια είχε ακινητοποιηθεί και δεν μπορούσε να στρίψει. Πήγαμε εκεί τέσσερις εθελοντές με το ΣΕΔΑ. Οι επιβάτες είχαν κατέβει και υπήρχε πλήθος κόσμου καθώς μαζί με το λεωφορείο είχαν ακινητοποιηθεί και διάφορα διερχόμενα οχήματα που δεν μπορούσαν να περάσουν. Το λεωφορείο είχε βγει στην άσφαλτο και ο πίσω δεξιός τροχός ήταν στον αέρα. Με ένα συρματόσχοινο, που έφερε ένα πολίτης, καταφέραμε να το τραβήξουμε ώστε να έχει πρόσφυση σε όλους τους τροχούς και με κάποιες επιπλέον μανούβρες κατάφερε να στρίψει. Επιβίβασε τους επιβάτες και συνέχισε για τον προορισμό τους»... (βίντεο  ΣΕΔΑ).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"