ΡΑΦΗΝΑ: Μνημόσυνο στα 36 χρόνια του ναυαγίου ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 "Δύο μοιραίες μέρες έχει να θυμάται η Ραφήνα. Και στις δύο ο μήνας ήταν 23. Μοιραία ημερομηνία για το λιμάνι μας και την περιοχή μας. Η πρώτη ήταν 23 Φεβρουαρίου 1983 ναυάγησε το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και χάθηκαν 28 ψυχές. Η δεύτερη ήταν 23 Ιουλίου 2018 όταν κάηκε το Μάτι, ο Βουτζάς και η Ραφήνα και χάθηκαν 100 ψυχές. Την πρώτη την τιμούμε σήμερα. Ήταν 23 Φεβρουαρίου 1983 όταν το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σάλπαρε μέσα σε έναν άγριο χιονιά για την Άνδρο και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Χάθηκε στον Κάβο Ντόρο. Είμαστε εδώ να αποτιμήσουμε φόρο τιμής στους ναυτικούς μας και σε όσους χάθηκαν εκείνη την μοιραία νύχτα."

Με αυτά τα λίγα λόγια συνόψισε η Κατερίνα Αδαμοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, την σημασία του μνημόσυνου στη μνήμη των αδικοχαμένων ναυτικών και επιβατών του μοιραίου δρομολογίου. Στην φωτογραφία κατά την διάρκεια της λιτής και συγκινητικής τελετής οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Διακρίνονται ο δήμαρχος Ραφήνας Β. Μπουρνούς, ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Γ. Χριστόπουλος, ο πρόεδρος ΟΛΡ Κώνσταντίνος Γεωργόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος ΟΛΡ, ο λιμενάρχης Ραφήνας, ο έπαρχος Άνδρου κλπ (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Το μνημόσυνο ήταν μια πρωτοβουλία της διευθύνουσας συμβούλου του ΟΛΡ που περπατώντας όλα τα σημεία του λιμανιού βρέθηκε πριν δύο χρόνια μπροστά στο έρημο και ξεχασμένο μνημείο. Συγκινήθηκε από την τραγική ιστορία και αποφάσισε να τιμήσει τους αδικοχαμένους της Άνδρου, της Τήνου και της Ραφήνας. Έτσι έγινε πέρσι το πρώτο μνημόσυνο στα 35 χρόνια. Και εφέτος έγινε και το δεύτερο στα 36. (φωτ. Εν Άνδρω). 

Στην Ραφήνα θεωρούν όλους όσους χάθηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ δικούς τους ανθρώπους. Όπως θεωρούν και οι Ανδριώτες και οι Τηνιακοί την Ραφήνα δικό τους τόπο. Όπως πολύ ωραία τα λέει και στο βίντεο που ακολουθεί ο Τήνιος γλύπτης Ιάκωβος Περράκης από τα Υστέρνια που έκανε το μνημείο χρηματοδοτώντας ο ίδιος το 50% (φωτ. Εν Άνδρω).

Το 50% του μνημείου το χρηματοδότησε η Κική Καλαμπόκα στη μνήμη του άνδρα της Ν. Καλαμπόκα που χάθηκε στο ναυάγιο. Το άλλο μισό ο γλύπτης από την Τήνο. Για τον λόγο αυτό στο σωσίβιο ο ναυτικός είναι η προσωπογραφία του Ν. Καλαμπόκα. Το 1984 και το 1985 έγιναν δύο μνημόσυνα από την Κ. Καλαμπόκα και τον Τήνιο γλύπτη Ι. Περράκη. Έκτοτε σταμάτησε το μνημόσυνο μέχρι το 2018 που ξεκίνησε πάλι από την διευθύνουσα σύμβουλο του ΟΛΡ (βίντεο Εν Άνδρω). 

 Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Ραφήνας, του λιμανιού της και εκπρόσωποι της Άνδρου που διάβασαν την είδηση στο χτεσινό Εν Άνδρω. Επισημαίνουμε την χαρά και την ιδιαίτερη φιλοξενία της διευθύνουσας συμβούλου και του προέδρου του του Οργανισμού στους εκπροσώπους της Άνδρου. Ίσως γιατί πέρσι έκαναν πρόσκληση στον Δήμο Άνδρου, αλλά δεν παραβρέθηκε κάποιος. Εφέτος έστειλαν πρόσκληση στο Εν Άνδρω. Η δημοσιοποίηση της κινητοποίησε κάποιους από την Άνδρο. Στην φωτογραφία από αριστερά προς δεξιά οι Δημήτρης Λάσκαρης δημοτικός σύμβουλος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης έπαρχος Άνδρου, τοπικός παράγων της Ραφήνας, η Κατερίνα Αδαμοπούλου διευθύνουσα σύμβουλος ΟΛΡ, Βασίλης Πιστικίδης γενικός γραμματέας Δήμου Ραφήνας, Γιώργος Χριστόπουλος πρώην δήμαρχος Ραφήνας και ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος πρόεδρος ΟΛΡ (φωτ. Εν Άνδρω).

 Άλλη μια φωτογραφία της ηγεσίας του λιμανιού της Ραφήνας: η ηγεσία του ΟΛΡ με τον Λιμενάρχη και τον υπολιμενάρχη Ραφήνας (φωτ. Εν Άνδρω).

 Συγκινητική η στιγμή που τα δύο πλοία της γραμμής μας ο Θεολόγος με τον καπετάν-Μάκη Σκιαδά και το Superferry II με τον καπετάν-Τάσο Τρέσσο σφύριζαν επί ώρα την ώρα της ρίψης στεφάνου στη θάλασσα τιμώντας τους αδικοχαμένους ναυτικούς και επιβάτες του μοιραίου δρομολογίου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Στη μνήμη των χαμένων ναυτικών (βίντεο Εν Άνδρω).

Μετά το μνημόσυνο στην προκυμαία για την ρίψη στεφάνου στη θάλασσα. Διακρίνονται ο λιμενάρχης Ραφήνας, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΡ, ο πρόεδρος του ΟΛΡ και ο έπαρχος Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Να σημειώσουμε την παρουσία όλων των ιστοσελίδων της Ραφήνας στην τελετή (φωτ. Εν Άνδρω)

 

 Η στιγμή της ρίψης στεφάνου στον υγρό τάφο των χαμένων ναυαγών του ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ από τον λιμενάρχη Ραφήνας και την διευθύνουσα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος. Την ίδια στιγμή άρχισαν τα δύο πλοία της γραμμής μας να σφυρίζουν στη μνήμη των χαμένων ναυτικών (φωτ. Εν Άνδρω).

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"